Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Iερός» πόλεμος για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη!

«Iερός» πόλεμος για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη!

Επτά δήμαρχοι,υπό τον μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ στον χώρο όπου ήδη βρίσκεται και ζητούν τη μετεγκατάστασή της στη δυτική Θεσσαλονίκη
από xper
δημοσιεύτηκε27 January, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Με επικεφαλής τον μετριοπαθή αλλά και πανίσχυρο μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, επτά δήμαρχοι των δυτικών συνοικιών, ανάμεσά τους και κυβερνητικοί, ανοίγουν μέτωπο για τη διεκδίκηση του διεθνούς εκθεσιακού φορέα, «όπως είχε δεσμευτεί ως πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής».

Απέναντι στο αυτοδιοικητικό μέτωπο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Οι αντιδράσεις για τη χωροθέτηση της ΔΕΘ σε τμήμα του υφιστάμενου οικοπέδου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δεν είναι καινούργιες και κατά καιρούς έχουν απασχολήσει  την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση όμως της κυβέρνησης Μητσοτάκη να «τρέξει» σχέδιο ανάπλασης μέσα στον ήδη υπάρχοντα εκθεσιακό χώρο, αντί αυτός να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο, έφερε την πρώτη επίσημη αντίδραση τον περασμένο Ιούλιο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων διατύπωνε σειρά λαθών για τα οποία είχε σοβαρές ενστάσεις απολύτως τεκμηριωμένες επιστημονικά. Ακολούθησαν οι αντιδράσεις της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης με συλλογή υπογραφών, στις οποίες έχουν συνυπογράψει μεταξύ άλλων πρώην υπουργοί, αυτοδιοικητικοί, πανεπιστημιακοί και άλλοι διακεκριμένοι πολίτες.

Ενα πολύ σοβαρό «χτύπημα», όμως, στο κυβερνητικό σχέδιο, που υποστηρίζει μαχητικά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ήρθε το βράδυ της Δευτέρας με την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας επτά δημάρχων των δυτικών συνοικιών

ψ

και του τοπικού μητροπολίτη της, Βαρνάβα, που μπαίνει μπροστάρης στη διεκδίκηση του διεθνούς εκθεσιακού φορέα δυτικά, στη Σίνδο, όπως αρχικά είχε προταθεί και μάλιστα είχε εξαγγελθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον τότε πρωθυπουργό της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή.

Με δεδομένο ότι αρκετοί εκ των δημάρχων είναι κομματικά στελέχη της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων

δ

ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, μπορεί με ασφάλεια να μιλήσει κανείς για σχίσμα στην πολιτική γραμμή Μητσοτάκη, ρήξη με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και «ιερό πόλεμο» στην κυβέρνηση, καθώς ο άγιος Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως θεωρείται σοβαρός, μετριοπαθής, αλλά και ιδιαίτερα αγαπητός, με αποδοχή που ξεπερνά τα στενά όρια της μητρόπολής του.

Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, με τη χωροθέτηση της ΔΕΘ στη Σίνδο, μια επιλογή που αναμφίβολα θα φέρει ανάπτυξη στις υποβαθμισμένες περιοχές και θα επιτρέψει τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συντάσσονται οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου,

σ

Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης,

σ

Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, σΝεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης,

;

Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης,

2

Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος και

Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης

Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.

Φυσικό επόμενο είναι η κίνηση των επτά υπό τον μητροπολίτη Βαρνάβα να δημιουργεί «μέτωπο» με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που προωθεί από την πρώτη στιγμή το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ σε μέρος του υφιστάμενου οικόπεδου, ένα σχέδιο το οποίο, πάντως, είχε προωθήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), με αρκετούς βουλευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη να διαφοροποιούνται σήμερα από εκείνες τις επιλογές...

Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Ζέρβας ξεκαθάρισε ήδη ότι καμία πρόθεση συζήτησης δεν έχει για το θέμα μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στα δυτικά, δηλώνοντας με νόημα πως «το θέμα για μένα θεωρείται λήξαν εδώ και μια δεκαετία...».

Στα βαθιά βούτηξε με το «καλημέρα», όμως, και

κ

ο νέος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, που λίγα 24ωρα από την ανάληψη των καθηκόντων του βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, για το οποίο έχει να σταθεί απέναντι σε επτά δημάρχους «ευαίσθητων» περιοχών, ανάμεσα στους οποίους κάποιοι με μακρά πείρα στην Αυτοδιοίκηση, όπως ο Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολη-Συκιές), και κάποιοι άλλοι με βαρύ βιογραφικό στη Ν.Δ., όπως ο Λάζαρος Κυρίζογλου (Αμπελόκηποι).

Ο κ. Καλαφάτης απέφυγε προς το παρόν μια κάθετη δήλωση για το θέμα, έκανε όμως γενικότερη τοποθέτηση για τα «εν εξελίξει έργα της Θεσσαλονίκης» στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, τονίζοντας ότι «τα έργα που έχουν δρομολογηθεί συνεχίζονται και επιταχύνονται όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση»

διαβάστε και αυτό:https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/278738_i-deth-dihazei-toys-galazioys-boyleytes

Πηγή:https:https://www.efsyn.gr/  Άρθρο του Νίκος Φωτόπουλος