Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέλη Βυζαντιάδου

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας από τη Νέλη Βυζαντιάδου
από webadmin
δημοσιεύτηκε20 February, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια
Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας. Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να παρουσιάσει ζητήματα που απασχολούν πολλούς και να προβληματίσει γόνιμα δίνοντας απαντήσεις και δημιουργώντας χώρο για περαιτέρω σκέψη. 
Κάθε δεύτερο Σάββατο η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - σύμβουλος ζεύγους Νέλη Βυζαντιάδου θα μοιράζεται μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες με στόχο τη δική μας προσωπική εξέλιξη. 
Ευχή του thessalonikilife.gr είναι να γίνουν αυτά τα άρθρα οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Νέλη Βυζαντιάδου

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Ο Άρης και η Ελπίδα δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν ότι η κόρη τους μετακόμισε σε άλλη πόλη αφήνοντας τους πίσω σε ένα σπίτι που δείχνει πλέον άδειο. Οι δυο τους δεν ξέρουν τι να κάνουν χωρίς εκείνη και αναπολούν τις μέρες που ήταν οι τρεις τους και μοιραζόντουσαν όμορφες στιγμές. Νιώθουν θλίψη και φοβούνται πως δεν θα ξεπεράσουν ποτέ αυτήν την αίσθηση μοναξιάς μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Όταν τα παιδιά ενηλικιώνονται και φεύγουν από το σπίτι αφήνοντας πίσω τους γονείς τους δίνουν την ευκαιρία στο γονεϊκό ζευγάρι να μείνει ξανά μόνο του και να θυμηθεί τις πρώτες εποχές της σχέσης του. Οι γονείς όμως δεν βιώνουν αυτή τη φάση με ευχαρίστηση και ευκολία καθώς νιώθουν έντονα συναισθήματα θλίψης, απώλειας, απελπισίας και μοναξιάς. Δεν είναι καθόλου εύκολο να μένουν ξαφνικά μόνοι τους και να χρειάζεται να προσαρμοστούν ξανά σε μια ζωή χωρίς αυτά που τους ένωναν σαν οικογένεια.

Τώρα πια καλούνται να επαναφέρουν το ρόλο του συντρόφου που πιθανότατα είχαν ξεχάσει ή βάλει στην άκρη για να αφοσιωθούν στο ρόλο του γονιού. Το σπίτι τους δεν είναι όπως ήταν με όλη την οικογένεια και φαντάζει άδειο στα μάτια και των δυο ή τουλάχιστον του ενός από τους δύο. Όλο αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως σύνδρομο της άδειας φωλιάς και επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης των γονιών μεταξύ τους.

Η απομάκρυνση του παιδιού από το σπίτι και η παραμονή των γονιών σε αυτό φέρνει νέες ανακατατάξεις στη δομή της οικογένειας και στις σχέσεις των μελών της. Τα ενήλικα πλέον παιδιά γίνονται πιο ανεξάρτητα και ακολουθούν τα δικά τους πλάνα ζωής ενώ οι γονείς χάνουν την ευκαιρία να ελέγχουν ή να παρεμβαίνουν στη ζωή των παιδιών τους με συνέπεια να ανησυχούν υπερβολικά για το πώς αυτά θα τα καταφέρουν μόνα τους ή να φοβούνται πως θα αποξενωθούν συναισθηματικά και θα χάσουν την κοντινή σχέση που είχαν όσο ζούσαν όλοι μαζί.

Τι νιώθουν όμως οι γονείς κατά τη διάρκεια αυτού του συνδρόμου; Από τη μια αισθάνονται χαρά και ανακούφιση που επιτέλους τα παιδιά τους άνοιξαν τα φτερά τους και πέταξαν μακριά τους ενώ από την άλλη νιώθουν ματαιωμένοι βλέποντας το ρόλο τους ως γονείς να αδρανεί και να αποδυναμώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να μιλήσουν για όλα αυτά που αισθάνονται είτε μεταξύ τους είτε σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας που θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν καλύτερα αυτήν τη μεταβατική περίοδο.

Τέλος αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να έρθουν ξανά κοντά οι δύο σύντροφοι και να επικεντρωθούν στις ανάγκες τους που είχαν μείνει ανικανοποίητες τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα πια το ζευγάρι μπορεί να περάσει περισσότερο κοινό ελεύθερο χρόνο, να ξεκινήσει ένα χόμπυ, να κάνει ταξίδια, να δει φίλους, να ασχοληθεί με όσα δεν πρόλαβε να ασχοληθεί όσο ήταν απασχολημένο με το μεγάλωμα του παιδιού και φυσικά να αναθερμάνει τη σχέση του.

Νέλη Βυζαντιάδου

μαθήματα στη γλώσσα της αγάπηςΜπορείτε να διαβάσετε το καινούργιο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και με τίτλο:
Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης.
Μπορείτε επίσης να κάνετε την εγγραφή σας στο κανάλι μου για να βλέπετε βίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου.

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος καθώς αγαπούσε να ακούει τους ανθρώπους και να διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων τους. Σπούδασε Ψυχολογία και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Ψυχομετρία και τη Συμβουλευτική. Αργότερα πιστοποιήθηκε στο Λονδίνο ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Εργάστηκε για 10 χρόνια σε ψυχιατρικές δομές και τα επόμενα 20 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας γραφείο στο κέντρο της πόλης. Η τελευταία της εξειδίκευση ήταν στη Συμβουλευτική Ζεύγους με συνέπεια να βλέπει πολλά ζευγάρια που χρειάζονται υποστήριξη. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και επιστημονική υπεύθυνη του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας. Διεξάγει ομιλίες σε όλη τη χώρα και συντονίζει σεμινάρια αυτογνωσίας με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Τέλος εργάστηκε για 7 χρόνια στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια εκπομπών.