Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σφακιανάκης: Γονείς, το νου σας! Ο “Γκούφι-Jonathan Galindo” οδηγεί τα παιδιά στην αυτοκτονία

Σφακιανάκης: Γονείς, το νου σας! Ο “Γκούφι-Jonathan Galindo” οδηγεί τα παιδιά στην αυτοκτονία

Συναγερμός στους γονείς για τον "Jonathan Galindo"|Αυξάνονται οι καταγγελίες για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι | Ποιος είναι ο Jonathan Galindo
από xper
δημοσιεύτηκε11 March, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η νέα επικίνδυνη διαδικτυακή απειλή παιδιών και εφήβων που ντύνεται σαν το γνωστό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της Disney «Γκούφι» λέγεται Jonathan Galindo.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSIi) ενημερώνει ότι είναι ραγδαίες οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα και στην Ελλάδα για το θέμα αυτό όπου σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πίσω από τον μεταμφιεσμένο Jonathan Galindo δε βρίσκεται μόνο ένας άνθρωπος, αλλά πολλοί.

Τονίζει μεταξύ άλλων τη μεγάλη επικινδυνότητα γιατί προσεγγίζει και συνομιλεί με παιδιά σε chatrooms μέσα από παιχνίδια στο διαδίκτυο και τα οδηγεί σε επικίνδυνες αποστολές με σκοπό να βλάψουν θανάσιμα τον εαυτό τους.

Κάνει έκκληση στους γονείς να φιλτράρουν και να προσέχουν τις συνομιλίες των παιδιών τους σε πλατφόρμες παιχνιδιών και να γνωστοποιούν άμεσα στις Αρχές οτιδήποτε τους φαίνεται ύποπτο και απειλητικό.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», ο Μανώλης Σφακιανάκης, ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSII), μίλησε σήμερα για μια νέα πρόκληση που αντιμετωπίζουν γονείς και παιδιά: εκείνη του γκούφι…Jonathan Galindo

.https://www.star.gr/tv/psychagogia/alitheies-me-ti-zina/alitheies-me-ti-zina-832021/

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα το CSI Institute:

« Το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) προτρέπει τους νεαρούς χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγηση τους στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην Κοινωνική Δικτύωση, να μην αποδέχονται αιτήματα φιλίας και να μην απαντούν σε μηνύματα από άγνωστα προφίλ που φέρουν το όνομα και συνοδεύονται από τη σχετική φωτογραφία του online τρομακτικού χαρακτήρα.

χ

Σας ενημερώνουμε, επίσης, πως μετά από καταγγελία μητέρας στο Ινστιτούτο μας, η οποία μας ανέφερε ότι τα δύο παιδιά της προσεγγίστηκαν Διαδικτυακά από το προφίλ που φέρει το όνομα του εν λόγω χαρακτήρα και τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται ήδη στη δημοσιότητα, το Ινστιτούτο μας επικοινώνησε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες προς διερεύνηση της υπόθεσης.

ζ

Επισημαίνουμε δε, πως κατόπιν της συγκεκριμένης δημοσιοποίησης ακολούθησε “τσουνάμι” καταγγελιών με γονείς και παιδιά να αναφέρουν ότι ανήλικοι χρήστες έχουν προσεγγιστεί από τα εν λόγω προφίλ.

Υπενθυμίζουμε ότι Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια καθ’ όλη την πορεία του ήταν το μοναδικό Ινστιτούτο για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, το οποίο απέφευγε να προβεί σε δηλώσεις και ενημερώσεις σχετικά με προκλήσεις – παιχνίδια αυτοκτονίας, όπως για παράδειγμα η “Μπλε Φάλαινα”, αποσαφηνίζοντας κάθε φορά πως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά στη χώρα μας.

Η φιλοσοφία μας ανέκαθεν ήταν πως τέτοια θέματα δεν χρειάζονται να παίρνουν προέκταση, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες συμπεριφορές μιμητισμού από ανήλικους χρήστες. Είναι η πρώτη φορά που κρούουμε τον κώδικα του κινδύνου καθώς μετά από καταγγελίες που λαμβάνουμε, θεωρούμε χρέος μας να αναχαιτίσουμε τυχόν επικίνδυνες και ανοδικές τάσεις ενός φαινομένου που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας.

ζ

Προς τους “άπιστους Θωμάδες” που αμφισβητούν την επικινδυνότητα και την ύπαρξη του Jonathan Galindo θέτουμε το ερώτημα: “Γιατί άραγε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook έχουν αποκρύψει από την αναζήτησή τους hashtags με την επιγραφή #Jonathan Galindo αναφέροντας ότι παραβιάζουν τους Όρους Χρήσης της Κοινότητας;”».

Πιστεύουμε ότι καλύτερη πρόληψη είναι πάντα η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση !