Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
plateia-dioikitiriou

Έφτασε η ώρα για την πλατεία Διοικητηρίου

Στο επίκεντρο η πλατεία Διοικητηρίου - Αυτοψία στα ιστορικά "μάρμαρα"
από newsroom
δημοσιεύτηκε30 March, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

            Αυτοψία στην πλατεία Διοικητηρίου πραγματοποίησε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η πορεία εκπόνησης των μελετών που θα απελευθερώσει την «στοιχειωμένη εικόνα» της πλατείας Διοικητηρίου.

plateia-dioikitiriou
Πηγή φωτό (facebook): Η  δική σου Θεσσαλονίκη με παλιές ιστορικές και νέες εικόνες

plateia-Dioikitiriou

           Στο σημείο σήμερα βρέθηκαν, εκτός από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Κωνσταντίνος Κουτσούκος, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Τσιγαρίδα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, ο τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου Δημήτρης Μήτρου, υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εκπρόσωποι του αναδόχου που εκπονεί τη σχετική μελέτη.

 

            Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων αλλά και την παράλληλη αποκατάσταση της πλατείας και απόδοσή της σε κατοίκους και επισκέπτες.

dimos-thessalonikis

             Το ερώτημα είναι αν οι νεώτεροι θα έχουν την ευκαιρία μετά την αποκατάσταση να θαυμάσουν την πάλαι ποτέ κραταιά πλατεία, «Τα μάρμαρα» όπως τα έλεγαν οι παλιοί, που ως πιτσιρίκια έπαιζαν στα μαρμάρινα σκαλιά της. Μιας πλατείας, κόσμημα που στόλιζε, μαζί με το Διοικητήριο, την πόλη.

             Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε ακόμα ότι για την πραγματοποίηση του υπό σχεδιασμό εγχειρήματος «υπάρχει στενή συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Εγνατίας Οδού Α.Ε. όπως και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα». Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια για ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.».
Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η «Μελέτη της κατασκευής της πλατείας Διοικητηρίου και των προσβάσεών της με πιθανή κατασκευή Συγκοινωνιακού Πολυτροπικού Κέντρου – Μελέτη αποκατάστασης της Πλατείας Διοικητηρίου με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου».