Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
eforia-arhaiotiton-polis-thessalonikis

Απρίλιος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Δυο φορές τον μήνα παρουσιάσεις και αφηγήσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
από newsroom
δημοσιεύτηκε2 April, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Απρίλιο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Ο αρχαιολογικός χώρος της πλατείας Διοικητηρίου» και «Τα υπερώα της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης», ενημερώνει η ΕΑΠΘ με σχετική της ανακοίνωση.dioikitirio

Η πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, θα παρουσιάζει τον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου, όπου αποκαλύφθηκαν οικοδομικά λείψανα που καλύπτουν χρονολογικά ένα ευρύ φάσμα της ζωής της πόλης, από την ίδρυσή της, στην αρχή της ελληνιστικής περιόδου, μέχρι τα οθωμανικά χρόνια.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, θα αφορά στα άγνωστα στο κοινό υπερώα του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας, που διετέλεσε καθεδρικός ναός της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή του έως και το 1523/4, όταν μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στο πλαίσιο της Δράσης Εθνικής εμβέλειας «21» η Εφορεία ανακοίνωσε τη διοργάνωση Ημερίδας με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2021.

#greece2021 , #drasi21

Η πρώτη εγκύκλιος και το έντυπο για τη δήλωση συμμετοχής στην ημερίδα έχουν ήδη αναρτηθεί στη σελίδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

 

 

πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης