Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέλη Βυζαντιάδου

Γιατί δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας από τη Νέλη Βυζαντιάδου
από webadmin
δημοσιεύτηκε3 April, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια
Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας. Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να παρουσιάσει ζητήματα που απασχολούν πολλούς και να προβληματίσει γόνιμα δίνοντας απαντήσεις και δημιουργώντας χώρο για περαιτέρω σκέψη. 
Κάθε δεύτερο Σάββατο η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - σύμβουλος ζεύγους Νέλη Βυζαντιάδου θα μοιράζεται μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες με στόχο τη δική μας προσωπική εξέλιξη. 
Ευχή του thessalonikilife.gr είναι να γίνουν αυτά τα άρθρα οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Νέλη Βυζαντιάδου

Γιατί δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας

Ο Ιάκωβος προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματα που νιώθει αλλά δεν τα καταφέρνει ή τουλάχιστον έτσι νομίζει... κάθε φορά που δοκιμάζει να βάλει λέξεις σε αυτό που αισθάνεται καταλήγει απογοητευμένος... κι όσο πιο απογοητευμένος αισθάνετα, τόσο περισσότερο αποσύρεται... κι όσο περισσότερο αποσύρεται, τόσο πιο βαθιά βυθίζεται στα συναισθήματά του... κι όσο πιο βαθιά βυζίζεται στα συναισθήματά του, τόσο περισσότερο κατακλύζεται από αυτά...

Το να μπορούμε να εκφράσουμε και να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας είναι κάτι που νοηματοδοτεί την ίδια μας τη ζωή. Αρκετές φορές ωστόσο δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε για αυτά με αποτέλεσμα να αποσυρόμαστε, να δείχνουμε ψυχροί και να μην επενδύουμε σε μια πιο ουσιαστική σχέση με τους άλλους.

Γιατί όμως δυσκολευόμαστε τόσο;

  • νιώθουμε ευάλωτοι και γυμνοί απέναντι στους άλλους
  • φοβόμαστε την έκθεση ή / και την αρνητική κριτική
  • δεν εμπιστευόμαστε τους άλλους
  • δεν μας εμπνέουν οι άλλοι τη διάθεση να μιλήσουμε για το πώς νιώθουμε 
  • πιστεύουμε ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά ούτε θα μας βοηθήσει το να πούμε πώς νιώθουμε 
  • έχουμε την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας και νομίζουμε ότι δεν έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε τι το τι αισθανόμαστε 
  • φοβόμαστε ότι θα χάσουμε την αυτονομία και ανεξαρτησία μας 
  • δεν μας έμαθαν ποτέ να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας 
  • πιστεύουμε ότι δεν είναι αξιοπρεπές να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας

Ο Αριστοτέλης παρομοιάζει τα συναισθήματα με νήματα και ισχυρίζεται πως αν κάποιος πιάσει την άκρη τους, σε τραβάει εκεί, που θέλει. Επομένως είναι στο χέρι μας το τι θα κάνουμε με τα συναισθήματα που έχουμε και πώς θα αποφασίσουμε να τα διαχειριστούμε για να είμαστε και να παραμένουμε μέσα μας ασφαλείς.

Νέλη Βυζαντιάδου

μαθήματα στη γλώσσα της αγάπηςΜπορείτε να διαβάσετε το καινούργιο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και με τίτλο:
Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης.
Μπορείτε επίσης να κάνετε την εγγραφή σας στο κανάλι μου για να βλέπετε βίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου.

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος καθώς αγαπούσε να ακούει τους ανθρώπους και να διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων τους. Σπούδασε Ψυχολογία και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Ψυχομετρία και τη Συμβουλευτική. Αργότερα πιστοποιήθηκε στο Λονδίνο ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Εργάστηκε για 10 χρόνια σε ψυχιατρικές δομές και τα επόμενα 20 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας γραφείο στο κέντρο της πόλης. Η τελευταία της εξειδίκευση ήταν στη Συμβουλευτική Ζεύγους με συνέπεια να βλέπει πολλά ζευγάρια που χρειάζονται υποστήριξη. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και επιστημονική υπεύθυνη του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας. Διεξάγει ομιλίες σε όλη τη χώρα και συντονίζει σεμινάρια αυτογνωσίας με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Τέλος εργάστηκε για 7 χρόνια στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια εκπομπών.