Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
dimarxio - dimos-pavlou-mela

Αντάρτικο εμπόρων από την Πολίχνη για την αναστολή ανοίγματος- Κάλεσμα προς βουλευτές Θεσσαλονίκης

Έξαλλοι οι εμποροι καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη μετά την αναστολή για άνοιγμα των καταστημάτων τους
από newsroom
δημοσιεύτηκε3 April, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Το ποτήρι ξεχείλισε για τους εμπόρους στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι, ενώ είχαν επιδοθεί σε έναν πυρετό προετοιμασιών προκειμένου να ανοίξουν με καλύτερες προϋποθέσεις την προσεχή Δευτέρα τα καταστήματά τους και επιτέλους να δουλέψουν μετά από τόσο καιρό απραγίας και βαρύτατης οικονομικής ζημίας για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τους υπαλλήλους, όσοι εξ’αυτών διαθέτουν, αντ’ αυτού άκουσαν έκπληκτοι την απόφαση για αναστολή!

Αγανακτισμένοι καταστηματάρχες μάλιστα συγκεντρώθηκαν στην Πολίχνη, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πάνω από 100 έμποροι, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αγνοήσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και να προχωρήσουν σε άνοιγμα των καταστημάτων τους από την Δευτέρα, 05.04.2021, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Στο πλευρό τους μάλιστα τάσσεται το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων που έχει αφουγκραστεί από την πρώτη στιγμή τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους αλλά και ολόκληρη η κοινωνία από την πανδημία.katastimata

Μάλιστα οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Παύλου Μελά εξέδωσαν κοινή Έκτακτη ανακοίνωση στην οποία δηλώνουν τα εξής:

Έκτακτη ανακοίνωση του Δημάρχου και των Επικεφαλής τεσσάρων Δημοτικών Παρατάξεων Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά για την αιφνιδιαστική απόφαση εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

 

«Η απόφαση για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 5 Απριλίου, δεν αποτελεί απλά ένα επικοινωνιακό λάθος, μια ατυχή διαχείριση του θέματος και αποτέλεσμα διαφωνίας κυβέρνησης και ειδικών της Επιτροπής.

Πρόκειται για μια αλλοπρόσαλλη, τραγική επιλογή που υποδαυλίζει την εθνική προσπάθεια να βάλουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, πλάτη στην πανδημία και να γίνουμε ασπίδα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι απολύτως δικαιολογημένες οι αντιδράσεις, όχι μόνο των τοπικών εμπόρων που πλήττονται από αυτήν την απόφαση αλλά και συνολικά της κοινωνίας που δείχνει να εκπλήσσεται, να απορεί και φυσικά να αγωνιά με παλινωδίες οι οποίες «πληγώνουν» την εικόνα υπευθυνότητας και αξιοπιστίας των αρμοδίων.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύσαμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την παγκόσμια υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Στεκόμαστε όμως με κριτική διάθεση απέναντι σε χειρισμούς επικίνδυνους και καλούμε τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά της σημερινής απόφασης και να πιέσουν ώστε να αναθεωρηθεί η εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα της αγοράς».

Δημήτριος Δεμουρτζίδης – Δήμαρχος, Γεώργιος Λίλτσης «Ανατροπή», Αναστασία Φραγκοπούλου «Πόλη μπροστά - Προοδευτική Συμμαχία για τον Δήμο Παύλου Μελά», Δημήτριος Δεληγιάννης «Αλλάζω την πόλη μου», Αριστείδης Ιακωβίδης «Ανανεωτική Κίνηση Πολιτών Δήμου Παύλου Μελά»

 

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η  Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ για την ακύρωση της επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Ακατανόητο το «μπρος – πίσω» σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα – Ο εμπορικός κόσμος απαιτεί σεβασμό

karanikas-esee-katastimata-emporoiΗ ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ομοψυχία. Το ίδιο όμως και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της στην αγορά και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αυτός ο διπλός εθνικός στόχος, δεν υπηρετείται με αιφνιδιαστικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οδηγούν στην ακύρωση προγενέστερων δικών τους προτάσεων και κατά συνέπεια των κυβερνητικών αποφάσεων για το πολυπόθητο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων ύστερα από το πολύμηνο, σκληρό lockdown.

Οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα δικαιούνται και απαιτούν μεγαλύτερο σεβασμό από όλους. Δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση και τους ειδικούς επιστήμονες γιατί, ενώ προετοιμάζονταν πυρετωδώς για να ανοίξουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου, στο «παρά ένα» μαθαίνουν ότι θα παραμείνουν τελικά κλειστοί.

Τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη να εντοπίσουν ή να διαβλέψουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες; Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε «σκωτσέζικο ντους» τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους που έχουν «γονατίσει» κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown; Τι θα γίνει με το τεράστιο στοκ από απούλητο εμπόρευμα, συν το καινούριο που προμηθεύτηκαν με αιματηρές θυσίες, ενόψει του ανοίγματος που ακυρώθηκε;

Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης. Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα όμως αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα για την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, προκρίνοντας λύσεις που περιλαμβάνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους.