Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
1821

Ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην Εθνική Παλιγγενεσία

από newsroom
δημοσιεύτηκε26 April, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Μια εκπαιδευτική πολύγλωσση διαδραστική ταινία- ντοκιμαντέρ, σαράντα θεματικές εικονικές εκθέσεις και ψηφιακές ξεναγήσεις, μια ψηφιακή πλατφόρμα τεκμηρίωσης υλικού, αερολήψεις, πανοραμικές βιντεο-λήψεις αλλά και δέκα παραστάσεις των Ηρωϊκών του 1821 του Καραγκιόζη, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, στην πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην Εθνική Παλιγγενεσία. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποδέχτηκε τους όρους συμμετοχής της στο Πρόγραµµα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» και ενέκρινε την υποβολή αίτησης χρηµατοδότησης της σχετικής πρότασης.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ταινία, αυτή πρόκειται να διατεθεί σε διάφορα ψηφιακά κανάλια. Το σενάριο χρήσης και διάδρασης προβλέπει τη δυνατότητα του τηλεθεατή να κάνει επιλογή του χαρακτήρα και να διαμορφώνει την τελική ροή της ιστορίας με τις επιλογές του. Κάθε επιλογή του θα οδηγεί σε μια διαφορετική περιπέτεια και εξιστόρηση που μπορεί να παρακολουθεί ξανά και ξανά και να βλέπει έτσι μια νέα ιστορία κάθε φορά. Την ταινία θα μπορεί να την δει μέσα από τις περισσότερες συσκευές νεότερης τεχνολογίας, μέσω «έξυπνης τηλεόρασης» και VR συσκευών εικονικής πραγματικότητας.

Εξάλλου, η ψηφιακή απεικόνιση των 10 πρωτότυπων παραστάσεων των Ηρωϊκών του 1821 του Καραγκιόζη, θα ενσωματωθεί στις ψηφιακές αφηγήσεις του έργου, ενώ στην ψηφιακή πλατφόρμα- βάση δεδομένων η εξέλιξη των γεγονότων θα οπτικοποιείται, ώστε με βάση τον χώρο και τον χρόνο ο καθένας να μπορεί να κατανοήσει τις πολιτικές διαδικασίες και τα στρατιωτικά γεγονότα της εποχής.

Μικρή και κατακερματισμένη η βιβλιογραφία

Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση που έγινε δεκτή από την Οικονομική Επιτροπή, «η επανάσταση στη Μακεδονία έχει διερευνηθεί αρκετά, ωστόσο, απουσιάζει η συστηματική τεκμηρίωση και η βιβλιογραφία είναι μικρή και κατακερματισμένη σε επί μέρους δημοσιεύσεις». Παράλληλα αναφέρεται ότι «κάθε φορά κάποιες πηγές εντοπίζονταν από έναν μελετητή, ενώ υπάρχει διάσπαρτο υλικό σε πολλούς φορείς, εντός και εκτός Ελλάδας το οποίο συνίσταται σε έγγραφα, χάρτες, αντικείμενα (συνήθως όπλα, σημαίες κ.ο.κ) και έργα τέχνης».

Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα για τη Μακεδονία προκύπτουν από 3 ειδών γραπτές πηγές: τις αναφορές ευρωπαίων προξένων και τις μαρτυρίες περιηγητών (κυρίως από γαλλικά και αυστριακά προξενικά έγγραφα), τα οθωμανικά έγγραφα και κατάστιχα (δύο σύνολα διασώζονται από την Κεντρική Μακεδονία -Θεσσαλονίκη και Βέροια - που έχουν μικροφωτογραφηθεί και κάποια μεταφραστεί κατ' επιλογή των μελετητών) και τους κώδικες της ελληνικής κοινότητας Θεσσαλονίκης (Μονή Βλατάδων).

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση της υφιστάμενης βιβλιογραφίας και αποδελτίωσή της, έρευνα στα αρχεία, κατάρτιση καταλόγου σε επίπεδο τεκμηρίων, τεκμηρίωση του υλικού και διαμόρφωση σεναρίων εκπαιδευτικών διαγωνισμών.

Και φορητή τουριστική εφαρμογή με «έξυπνο» ψηφιακό ξεναγό

Παράλληλα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί φορητή διαδραστική εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για την τουριστική προβολή των ιστορικών τοποσήμων και γεγονότων της Επανάστασης. Η εφαρμογή, ουσιαστικά, θα αποτελεί έναν «έξυπνο» ψηφιακό ξεναγό καθώς θα μπορεί να προσαρμόζεται σύμφωνα με την διαδρομή περιήγησης ενός επισκέπτη στην ευρύτερη περιοχή. Ετσι όταν ο χρήστης πλησιάζει ένα τοπόσημο η εφαρμογή θα παρουσιάζει μια αφήγηση με κείμενο, εικόνα, βίντεο και τρισδιάστατα γραφικά. Το πλαίσιο των δράσεων συμπληρώνει μια ψηφιακή διαδραστική έκθεση σε φυσικό χώρο, είτε σε κάποιο κτίριο της Περιφέρειας, είτε σε περιοδεύουσα εκδοχή.

Αναμένονται πολλαπλά οφέλη

Το έργο έχει προϋπολογισμό 2,8 εκ. ευρώ, χρονικό ορίζοντα υλοποίησης δύο χρόνια από την ημερομηνία ένταξης της πράξης σε χρηματοδότηση και αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη αναφορικά με την γνωστοποίηση του ρόλου της Μακεδονίας στην επανάσταση του 1821. Εκτός, άλλωστε, από το όφελος για τον κοινωνικό ιστό της Περιφέρειας και ειδικότερα για τη νέα γενιά όλης της χώρας, το έργο αναμένεται να συμβάλει έμμεσα στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού και στη συνολική αναβάθμιση της εικόνας και ταυτότητας της Περιφέρειας και των δήμων της περιοχής, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

 

 

πηγή: ΑΜΠΕ (Π.Γιούλτση)