Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο


agriogourouno

Λήξη συναγερμού στο Άλσος Συκεών

από newsroom
δημοσιεύτηκε14 May, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Στη διάθεση των πολιτών είναι από σήμερα το πρωί το Αλσος Συκεών μετά τον 24ωρο αποκλεισμό του, ύστερα από τον εντοπισμό δυο αγριογούρουνων.

Τελικά, το αγριογούρουνο ήταν ένα το οποίο εγκλωβίστηκε σε ένα από τα κλουβιά που είχαν στηθεί για το σκοπό αυτό από τις αρχές εντός του Άλσους.

Σήμερα το πρωΐ οι πόρτες άνοιξαν για τους πολίτες και οι "θαμώνες" του Άλσους έσπευσαν για τη γυμναστική τους και τη βόλτα των κατοικιδίων τους.

Άλσος ΣυκεώνΆλσος2

Χθες, δημοτική αρχή Νεαπολης-Συκεων εξέδωσε χθες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

Μέχρι αυτή την ώρα (18:00) συνεχίζεται η επιχείρηση εντοπισμού και εγκλωβισμού των αγριογούρουνων που έχει στηθεί στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία), όπου από το πρωί σήμανε συναγερμός όταν περίοικοι αντιλήφθηκαν και ειδοποίησαν για την παρουσία δύο τουλάχιστον ζώων.

Εντωμεταξύ, «την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου αποτροπής κινδύνων και ριζικής αντιμετώπισης του φαινομένου της εμφάνισης αγριογούρουνων μέσα στον αστικό ιστό, που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα σημεία της πόλης» ζητά με επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, τον Διευθυντή Δασών Θεσσαλονίκης και τον Δασάρχη Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, με αφορμή τη σημερινή εμφάνιση των δύο τετράποδων στο Δημοτικό Άλσος.

 

Σύμφωνα με τη ενημέρωση της δημοτικής αρχής, άμεσα βρέθηκε στο σημείο κλιμάκιο του δήμου Νεάπολης Συκεών ώστε να συντονιστεί επιχείρηση εντοπισμού των δύο ζώων, σφραγίστηκαν οι είσοδοι και έξοδοι του περιφραγμένου Άλσους και προσωπικό του δήμου, του Δασαρχείου, της Περιφέρειας, μαζί με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τη συνδρομή της αστυνομίας έχουν στήσει ειδικές παγίδες προκειμένου να εγκλωβίσουν τα αγριογούρουνα. «Τα αγριογούρουνα φαίνεται να έχουν εγκλωβιστεί σε ένα σημείο με αρκετή βλάστηση που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δενδροφυτείας.

Έχουν έρθει άνθρωποι από το δασαρχείο, την περιφέρεια και τον κυνηγετικό σύλλογο ώστε να καταφέρουμε να απομακρύνουμε τα ζώα. Είμαστε σε αναμονή» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Νεάπολης Συκεών Στέλιος Γκατζές.

 

«Από το 2017 είναι η πολλοστή φορά που εντός των ορίων του δήμου μας εμφανίζονται αγριογούρουνα» επισημαίνει στην επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «το φαινόμενο χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης, καθώς η εμφάνιση των ζώων αυτών, τα οποία αναπαράγονται με ταχύτατους ρυθμούς και ο πληθυσμός τους στο περιαστικό δάσος της πόλης αυξήθηκε σημαντικά, ενέχει μια σειρά από σημαντικούς κινδύνους, όπως η ενδεχόμενη πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στην περιφερειακή οδό την οποία διασχίζουν, αλλά και η ανάπτυξη επιθετικότητας, εάν νιώσουν ότι απειλούνται, ιδιαίτερα από πολίτες που συνοδεύουν ζώα συντροφιάς».

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος «το 2017, όταν πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο των αγριογούρουνων στην πόλη, είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες και εξαγγέλθηκαν 10 μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και κυρίως την αποτροπή των ενδεχόμενων κινδύνων, τα οποία είτε δεν λειτούργησαν, είτε δεν προωθήθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό, χρειάζεται επομένως να επικαιροποιηθούν και να διαμορφωθεί ένα ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης».

«Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων με προτεραιότητα την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων, πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η απόλυτη ανάγκη τοποθέτησης φράχτη σε όλο το μήκος της περιφερειακής οδού που διέρχεται από το δάσος, μέτρο που ανακοινώθηκε το 2017 αλλά δεν υλοποιήθηκε, καθώς και η τοποθέτηση ειδικών πινακίδων σήμανσης, ενώ πρέπει να προωθηθεί ένα σχέδιο ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τους κανόνες ασφάλειας στην περίπτωση εμφάνισης αγριογούρουνων».