Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γενοκτονία Ποντίων

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Φόρος τιμής στους αδικοχαμένους
από newsroom
δημοσιεύτηκε19 May, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η Γενοκτονία των Ελλήνων αποτελεί την σκόπιμη και συστηματική εξόντωσή, μέχρι το 1923, των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας (κυρίως της Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου, Βιθυνίας), αρχής γενομένης με τη Σφαγή του Οικονομείου στις 25 Ιανουαρίου του 1913, από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης των εθνικιστών Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ, σύμφωνα με τις καταγραφές.

Εφημερίδα εκδόσεων The Scotsman στις 20 Ιουλίου 1915 με τίτλο Ο Ελληνικός πληθυσμός της Τουρκίας , Κρίση στο Αϊβαλί (Greek Population of Turkey, A Crisis At Aivali).

Η γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Οι εκτιμήσεις για τις ανθρώπινες απώλειες την περίοδο από το 1912 ως το 1922 ξεκινούν από 200-300 χιλιάδες και φτάνουν, κατά ορισμένους Έλληνες μελετητές τις 800.000 - 1.200.000 ψυχές.

Το 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης από το Τουρκικό Κράτος».

 

Σήμερα, Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 στις 20:00 η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στο πλαίσιο προσαρμογής των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης στις συνθήκες, που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, πραγματοποιεί την διαδικτυακή εκδήλωση «Βήματα Αναγνώρισης».

Ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι

• Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Αν. καθηγητής Διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής

• Λεωνίδας Ραπτάκης, Γερουσιαστής Rhode Island (Η.Π.Α.), Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ)

• Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της ειδικής μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για θέματα του Ελληνισμού της Διασποράς

• Νίκος Μιχαηλίδης, Επ. καθηγητής Ανθρωπολογίας και Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Σεν Λούις.

Πανποντιακή Ομοσπονδία

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα αναπτυχθούν θέματα, που αφορούν στην στρατηγική της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας, στο ρόλο των λόμπι του εξωτερικού, στη θέση που πρέπει να λάβει το θέμα της Γενοκτονίας στο πλαίσιο ανάπτυξης της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και στην πρόσφατη επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των Η.Π.Α.

Την συζήτηση διευθύνει ο Αθανάσιος Χούπης, Δημοσιογράφος ΕΡΤ / Παγκόσμιο Ραδιόφωνο "Η Φωνή της Ελλάδας" ("The Voice of Greeece").