Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόσωπα της Παράδοσης | Επ 3 | Αχιλλέας Βασιλειάδης

Πρόσωπα της Παράδοσης | Επ 3 | Αχιλλέας Βασιλειάδης

Στο 3ο Επεισόδιο της νέας σειράς εκπομπών του ThessalonikiLife ο Αχιλλέας Βασιλειάδης μας μιλά για το ξεκινημά του στον ποντιακό χώρο και για τον ΠΟΝΤΟ της καρδιάς του
από xper
δημοσιεύτηκε23 May, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Στο 3ο Επεισόδιο της σειράς εκπομπών του ThessalonikiLife.gr ο Αχιλλέας Βασιλειάδης* μας μιλά για το ξεκινημά του στον ποντιακό χώρο και για τον ΠΟΝΤΟ της καρδιάς του...Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, εμβληματική μορφή της ποντιακής παράδοσης και της μουσικής μιλά για τις ρίζες, και θυμάται με συγκίνηση όταν Έλληνες και "Ρωμαίοι" χόρευαν μαζί κάτω από τους ήχους της ποντιακής λύρας, ένα Δεκαπενταύγουστο, στην Παναγιά τη Σουμελά

Πατήστε και δείτε την εκπομπή στο YouTube

 

"Τα μουχαμπέτια με φίλους ειναι αυτα που έλειψαν στον κόσμο" εδώ στον φίλο του Γιάννη Δεληγιαννίδη στο ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ στους Αμπελόκηπους

Αχιλλέας Βασιλειάδης:"το τραγούδι που με αγγίζει ειδικα αυτες της ημέρες του Μαίου είναι το την πατρίδα μ έχασα του αείμνηστου του Χρήστου του Αντωνιάδη"

από εκδήλωση του 2015 την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου...

Αχιλλέας Βασιλειάδης

το συναίσθημα αποτυπωμένο στον φακό του Παναγιώτη Περπερίδη και στο  Pontos Webtv

«Την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Λύουμαι κι αρρωθυμώ, ν’ ανασπάλω κι επορώ…»

(Την πατρίδα μου έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Κλαίω και νοσταλγώ, να ξεχάσω δεν μπορώ).


Το τραγούδι αυτό –μοιρολόι- αποτυπώνει το πόνο και τον θρήνο των Ελλήνων του Πόντου για τις σφαγές, τις καταστροφές, τις λεηλασίες, τον βίαιο ξεριζωμό και δείχνει πόσο βαθιές είναι οι μνήμες για τις πατρογονικές εστίες.

Το τραγούδι αυτό είναι συνυφασμένο με την εξαιρετική ερμηνεία, σε πρώτη εκτέλεση, του Αχιλλέα Βασιλειάδη ενός καλλιτέχνη, τραγουδιστή, χορευτή, χοροδιδασκάλου και ηθοποιού ο οποίος ασχολείται εδώ και σχεδόν 50 χρόνια με το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι, τον ποντιακό πολιτισμό και την παράδοση.

ht


Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης μίλησε στην εκπομπή Πρόσωπα της Παράδοσης  για τα βιώματά του και όπως μας ανέφερε, ταυτίστηκε με την ποντιακή παράδοση .

Οι επισκέψεις στην πατρίδα είναι ένα κομμάτι το οποίο ο Αχιλλέας Βασιλειάδης βιώνει εδώ και πολλά χρόνια με αμέτρητα ταξίδια στον Πόντο. «Νοιώθω την απόλυτη ανάγκη να βρίσκομαι στον τόπο μου, στην πατρίδα μου», μας λέει και περιγράφει ως τις πιο συγκινητικές στιγμές, αυτές της επίσκεψης στα χωριά και τα σπίτια των παππούδων και τις ιστορίες που άκουσε εκεί.

Μιλάει για μια χαρακτηριστική σκηνή τον Δεκαπενταύγουστο, στην Παναγία Σουμελά, όταν Έλληνες και "Τούρκοι" χόρευαν σε ένα μεγάλο κύκλο κάτω από τους ήχους της λύρας.

Μιλάει γι΄ ένα γέροντα, τον Σαλίχ, ο οποίος, όπως αναφέρει, του έμαθε τον Πόντο και ολοκληρώνει τη συζήτηση με μια κατάθεση ψυχής αναφέροντας πως κάθε ταξίδι στην Πατρίδα σε φέρνει όλο και πιο κοντά στον εαυτό και την πραγματική σου ταυτότητα και ανοίγει ένα νέο ορίζοντα προοπτικής και σκέψης, πάντα με τις μνήμες χαραγμένες όπως αποτυπώνονται άλλωστε και στους στίχους του τραγουδιού του:

«Μίαν κι άλλο σην ζωή μ’, σο πεγάδι μ’ σην αυλή μ’ , νερόπον ας έπινα και τ’ ομμάτα μ’ έπλυνα. Τά ταφία μ’ έχασα , ντ’ έθαψα κι ενέσπαλα , τ’ εμετέρτ 'ς αναστορώ και σο ψυόπο μ’ κουβαλώ…»

(Ακόμη μία φορά στη ζωή μου , στο πηγάδι στην αυλή μου, νεράκι ας έπινα και τα μάτια μου να έπλενα . Τους τάφους μου έχασα, αυτούς που έθαψα δεν ξέχασα, τους δικούς μας ξαναθυμάμαι και τους κουβαλάω στην ψυχή μου ).

Μια παραγωγή του ΘessalonikiLife.gr

ταξίδια στον Πόντο

Φιλική συμμετοχή στην παρουσίαση ο Χρίστος Χασιακής

Σκηνοθεσία | Εικονοληψία | Παναγιώτης Περπερίδης

Εικονοληψία | Μοντάζ | Χάρης Περπερίδης

Post Production | Τίτλοι: Θεόδωρος Βασιλειάδης

Εκτέλεση Παραγωγής : Xper Media | Diataxis

ταξίδια στον Πόντο

Το ΘessalonikiLife δίνει βήμα σε όλους όσους ασχολούνται με την παράδοση.

"Πρόσωπα της Παράδοσης" | Μια παραγωγή του ΘessalonikiLife.gr με χορηγό

Μια παραγωγή του ΘessalonikiLife.gr  Φιλική συμμετοχή στην παρουσίαση ο Χρίστος Χασιακής  Σκηνοθεσία | Εικονοληψία | Παναγιώτης Περπερίδης  Εικονοληψία | Μοντάζ | Χάρης Περπερίδης  Post Production | Τίτλοι: Θεόδωρος Βασιλειάδης  Εκτέλεση Παραγωγής : Xper Media | Diataxis  Το ΘessalonikiLife δίνει βήμα σε όλους όσους ασχολούνται με την παράδοση.  "Πρόσωπα της Παράδοσης" | Μια παραγωγή του ΘessalonikiLife.gr με χορηγό

 

#Thesslife #ThessalonikiLife #Thessmedia

#ΠρόσωπατηςΠαράδοσης  #Αχιλλέας Βασιλειάδης

#Παράδοση #Πόντος #Ποντιακήπαράδοση #ΧρίστοςΧασιακής

#ThessLifeΕκπομπές #διαδικτυακήεκπομπή #τηλεοπτικήεκπομπή #Tv #Σουβλατζίδικο

  Αχιλλέας Βασιλειάδης*

Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, συνιδιοκτήτης παλαιότερα της ποντιακής ταβέρνας "ΠΑΡΑΚΑΘ" στη Θεσσαλονίκη (το μοναδικό ίσως μαγαζί με πλήρες ποντιακό εδεσματολόγιο), είναι η ψυχή πολλών εκδηλώσεων.

Γεννήθηκε "προ αδιευκρινίστου αριθμού ετών !" στην Αργυρούπολη Δράμας.

Η καταγωγή του είναι από την ευρύτερη περιοχή της Κιμισχανάς. Σπούδασε μικροβιολόγος-παρασκευαστής στο "Δημόκριτο" και ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με όλες τις εκφάνσεις του ποντιακού πολιτισμού (χορός, τραγούδι, θέατρο).

Άνθρωπος με τεράστιες γνώσεις γύρω από την ποντιακή ιστορία και παράδοση, με πολλαπλή επιτόπια έρευνα στις χαμένες πατρίδες, είναι από τους στυλοβάτες της διάσωσης και διάδοσης του ποντιακού στοιχείου.