Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο


Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καλαφάτης:, Ζήτημα ζωής η δημιουργία,Παιδιατρικο Νοσοκομείο,Φίλυρο,

Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Αυξάνεται κατά 30 εκατομμύρια ευρώ η δωρεά

Στ. Καλαφάτης: Ζήτημα ζωής η δημιουργία του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο
από xper
δημοσιεύτηκε9 July, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ θα αυξηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος για την δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού παιδιατρικού νοσοκομείου στην Ελλάδα, στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.

ν

Όπως ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για την πρόοδο των εργασιών του νέου νοσοκομείου, στο έργο θα προστεθεί, μεταξύ άλλων, επέκταση των υποδομών για τη δημιουργία ενός δεύτερου κτιρίου, συνδεδεμένου με αερογέφυρα με το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, για την ανάπτυξη Κέντρου Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων με 20 κλίνες, καθώς και τρίτο κτίριο για τη στέγαση πανεπιστημιακών ερευνητικών εργαστηρίων, αμφιθεάτρων και χώρων διδασκαλίας και εκπαίδευσης.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν, κεντρική τράπεζα μητρικού γάλακτος, τακτικά εξωτερικά εργαστήρια με 4 σταθμούς αιμοκάθαρσης και άλλες 5 κλίνες για μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Πρόκειται για ένα συνολικό επιπρόσθετο κόστος σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού 28,5 εκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τον μελετητή του έργου, αρχιτέκτονα Ιωάννη Βεντουράκη, η υλοποίηση του πανεπιστημιακού παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ανακοίνωσε την εξασφάλιση κονδυλίου 8,5 εκατομμυρίων ευρώ για έργα ύδρευσης με 64 χιλιόμετρα εσωτερικού δικτύου, ενώ ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα έργα προσβασιμότητας που απαιτούνται για το νέο νοσοκομείο και που σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έχουν προχωρήσει, με αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο να είναι σε άθλια κατάσταση».

Η δωρεά για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΙΣΝ, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια δολάρια.
Η Πρωτοβουλία αφορά στην ανέγερση τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, τη Σπάρτη και τη Θεσσαλονίκη, την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού εξοπλισμού και την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με στόχο την ενίσχυση της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας

«Η δημιουργία του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι ζήτημα ζωής. Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών συμβάλλει στο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και στην κατασκευή των απαραίτητων δικτύων υποδομής, ύδρευσης και αποχέτευσης, μέσω του εποπτευόμενου φορέα του, της ΕΥΑΘ Α.Ε., που ανέλαβε το έργο. Ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσονται οι διαδικασίες αποδεικνύουν ότι το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η επιτομή της σωστής συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, πολιτική την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαστε παρόντες, παρακολουθούμε τις διαδικασίες και επεμβαίνουμε όπου χρειάζεται, για να έχουμε το 2025 ένα σύγχρονο νοσοκομείο που έχει ανάγκη ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα».

Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος παρέστη, χθες το βράδυ, στην ανοικτή εκδήλωση με θέμα την πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης

o