Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο


 Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης:«Πεταμένα 54 εκατ.» για τα αρχαία του μετρό

Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης:«Πεταμένα 54 εκατ.» για τα αρχαία του μετρό

από xper
δημοσιεύτηκε24 September, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναφέρει:

Όπως πληροφορούμαστε από τα Μέσα Ενημέρωσης και διαβάσαμε στην απόφαση της Αττικό Μετρό που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2021, έφτασε η ώρα να πληρώσουμε οι κάτοικοι της πόλης και της χώρας το μάρμαρο με 54 εκατομμύρια επιπλέον πεταμένα ευρώ.

Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έκανε δύο χρόνια τώρα αγώνα για να μη συμβεί αυτό.

Αποκληθήκαμε επαγγελματίες ευαίσθητοι, επαγγελματίες της αντίδρασης, εμμονικοί και καριερίστες, και εισπράξαμε το μένος, την άρνηση και την αντιπάθεια πολλών από αυτούς που πιστεύουν ότι θα ολοκληρωθεί επιτέλους το μετρό αν φύγουν από κει «τα αρχαία» και ότι θα κοστίσει λιγότερο.

Ας μη λησμονήσουν αυτοί να προσθέσουν στα 54 και τα 24 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε ο εργολάβος για την καθυστέρηση των δύο χρόνων από την αιφνίδια αλλαγή που έγινε το Σεπτέμβριο του 2019, τότε που εγκαταλείφθηκε το υλοποιούμενο μετά το 2017 έργο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου με τα αρχαία αμετακίνητα, κατά χώραν, in situ. Έργο υλοποιούμενο με μελέτη που υπήρχε, συνταγμένη από εξειδικευμένο στις υπόγειες κατασκευές τεχνικό γραφείο της Ελλάδας, που θα έκανε την πόλη δακτυλοδεικτούμενη σε παγκόσμιο επίπεδο και θα της προσπόριζε χρήμα και φήμη που τα έχει ανάγκη για να προχωρήσει.

Ας προσθέσουν και την καθαίρεση των έως τότε πραγματοποιηθέντων έργων που κόστισε άλλα 5 εκατομμύρια δικά μας χρήματα. Και γιατί όλα αυτά; Για ένα πείσμα, για έναν κομματικό ανταγωνισμό, γιατί δεν τύχαμε άξιους άρχοντες στις εκλογικές διαδικασίες που συμμετείχαμε. Και όλοι εμείς οι κάτοικοι της πόλης και της χώρας καταδικαστήκαμε να υφιστάμεθα τα αποτελέσματα των παιχνιδιών τους με μελέτες για απόσπαση και «επανατοποθέτηση» που φτιάχτηκαν τώρα, και φυσικά θα πληρωθούν και αυτές και η υλοποίησή τους. Γι’ αυτό χρειάζονται και άλλα χρήματα, και άλλα χρήματα, και άλλα χρήματα, που μπαίνουν στο απίστευτο δικό τους πιθάρι των Δαναΐδων.

Πρέπει για τη χάρη τους να απωλέσουμε τη ντόπια ιστορία μας συγκροτημένη από το 350 μετά Χριστόν και ως το 1000, και στη συνέχεια και την παλιότερη από τον Κάσσανδρο και μετά, για να κατασκευάσουμε χώρο που μαϊμουδίζει κακότεχνα την πραγματικότητα και να τον μοσχοπληρώσουμε.

Εκεί που την κεντρική ανά τους αιώνες γειτονιά την έχουμε ατόφια, να πρέπει να αποδεχτούμε μιαν αχρεία σκηνοθεσία, προοπτική βαριά κι ανήκουστη, γεμάτη αρνητική πρωτοτυπία, τώρα μάλιστα που είδαμε το άθλιο παράδειγμα-πρότυπο της Αγίας Σοφίας με το πλαστό περιεχόμενο, φτιαγμένο στάχτη για τα μάτια του κόσμου.

Δεν ήταν αυτή η αρχαιότητα, δεν ήταν αυτό το Βυζάντιο, δεν είναι αυτή η καταγωγή μας. Με λύπη που συναγωνίζεται πένθος απώλειας παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα μαζί με τον επιστημονικό κόσμο της υφηλίου που πασκίζει ακόμη και τώρα να σταματήσει το κακό. Το αίσθημα δικαιοσύνης μέσα μας κατακρεουργήθηκε και η εμπιστοσύνη μας στους ντόπιους άρχοντες ξανεμίστηκε.

Η Κίνηση Πολιτών δεν θα σταματήσει εδώ.