Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Χρυσός Αλέξανδρος του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην ταινία “Softie”

Ο Χρυσός Αλέξανδρος του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην ταινία “Softie”

Τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης
από xper
δημοσιεύτηκε17 November, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η ταινία ΤΡΥΦΕΡΟΥΔΙ / SOFTIE του Σαμουέλ Τεΐς (Γαλλία, 2021) απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, καθώς και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον μικρό πρωταγωνιστή του φιλμ Αλιοσά Ρενέρ (φωτο), για την εξαιρετική του ερμηνεία.

ι

Η ταινία παρακολουθεί τον δεκάχρονο Τζόνι, που ξεχωρίζει από την οικογένειά του και την άγρια γειτονιά του στην Ανατολική Γαλλία. Είναι ευαίσθητος, ευφυής και μια ωριμότητα που θα ταίριαζε σε μεγαλύτερες ηλικίες. Παρατηρεί με περιέργεια τα σκαμπανεβάσματα της ερωτικής ζωής της νεαρής μητέρας του. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ένας νέος καθηγητής, άρτι αφιχθείς από τη μεγάλη πόλη, αναλαμβάνει την τάξη του Τζόνι. Ο κ. Ανταμσκί πιστεύει στον Τζόνι και θέλει να ανοίξει γι’ αυτόν νέους ορίζοντες. Αλλά και ο ευαίσθητος, νεαρός καθηγητής εξάπτει το ενδιαφέρον του αγοριού. Άλλωστε, σ’ έναν σκληρό κόσμο χρειάζεται θάρρος για να είσαι τρυφερός…

Η Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 62ου ΦΚΘ αποτελείται από τους Νανούκ Λέοπολντ (σκηνοθέτις, σεναριογράφος), Ρόλαντ Βάις (σχεδιαστής ήχου), Μισέλ Βάλεϊ (ηθοποιός).

Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ απέσπασε η ταινία Η ΚΛΑΡΑ ΜΟΝΗ / CLARA SOLA της Νάταλι Άλβαρες Μεσέν, (Σουηδία – Κόστα Ρίκα – Βέλγιο – Γερμανία, 2021).

 Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος, το οποίο ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ COSMOTE TV υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στον Λορένσο Βίγας για την ταινία ΤΟ ΚΟΥΤΙ / THE BOX, (Μεξικό – ΗΠΑ, 2021)

To Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απέσπασε η Σοφία Κόκκαλη για την ερμηνεία της στην ταινία ΣΕΛΗΝΗ, 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ / MOON, 66 QUESTIONS της Ζακλίν Λέντζου, (Ελλάδα, 2021)

 

Το Βραβείο Σεναρίου απέσπασαν οι ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ / PILGRIMS του Λαουρίνας Μπαρέισα, (Λιθουανία, 2021). Ειδική μνεία για την αυθεντική και ουμανιστική της προσέγγιση απονεμήθηκε στην ταινία ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ; / WHAT DO WE SEE WHEN WE LOOK AT THE SKY? του Αλεξάντρ Κομπερίτζε, (Γερμανία – Γεωργία, 2021)

ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. Η κριτική επιτροπή για το τμήμα Meet the Neighbors, αποτελείται φέτος από τους: Μαρί-Πιερ Μασιά (παραγωγός), Δάφνη Πατακιά (ηθοποιός) και Μάρτιν Σβαϊγκόφερ (δημοσιογράφος).

Το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία ΜΙΚΡΟ ΣΩΜΑ / SMALL BODY της Λάουρα Σάμανι, (Ιταλία – Γαλλία – Σλοβενία, 2021).

Το Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΒΟΥΡΑ / THE TALE OF KING CRAB των Αλέσιο Ρίγκο ντε Ρίγκι και Ματέο Τζόπις, (Ιταλία – Αργεντινή – Γαλλία, 2021) και Η ΒΕΡΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ/ VERA DREAMS OF THE SEA της Καλτρίνα Κρασνίτσι, Κόσοβο* – (Βόρεια Μακεδονία – Αλβανία, 2021)

 * Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ >>FILM FORWARD

Το νεοσύστατο διαγωνιστικό́ πρόγραμμα παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από́ τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος >> Film Forward αποτελείται φέτος από τους: Λιλί Ενστάν (καλλιτεχνική διευθύντρια), Ειρήνη Καραγιαννοπούλου (εικαστικός) και Ντάνε Κόμλιγιεν (σκηνοθέτης).

Τον Χρυσό Αλέξανδρος >>Film Forward, που συνοδεύεται από́ χρηματικό́ έπαθλο 8.000 ευρώ, απέσπασε η ταινία ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ / MAGNETIC FIELDS (φωτο) του Γιώργου Γούση, (Ελλάδα, 2021).

[

Ο Αργυρός Αλέξανδρος >>Film Forward, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Η ΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ / THE DAY TODAY του Μαξάνς Σταματιάδης, (Γαλλία, 2021)

Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία ΑΝΩΤΕΡΗ / SUPERIOR της Έριν Βασιλόπουλος, (ΗΠΑ, 2021)

ΒΡΑΒΕΙΟ «PODCAST»

Το Φεστιβάλ εξερευνά τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στον κινηματογράφο και τα podcast. Την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Podcast συγκροτούν οι Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου (ιδρύτρια & διευθύνουσα σύμβουλος της FRONTSTAGE), Άρης Δημοκίδης (δημοσιογράφος, δημιουργός podcast), Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτις, συγγραφέας). Η επιτροπή απένειμε ομόφωνα τα παρακάτω βραβεία:

Το βραβείο Podcast, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ, απέσπασε το podcast ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ / THE LETTERS I HAVE READ ABOUT HER του Στρατή Χατζηελενούδα, (Ελλάδα, 2021).

Ειδική μνεία απονέμεται στο podcast MY SUBURB της Καμίλα Μπουσέ, (Σουηδία, 2021)

ΒΡΑΒΕΙΟ «MERMAID AWARD»

Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απονέμεται από τριμελή κριτική επιτροπή, την οποία απαρτίζουν φέτος οι: Οκτάβιαν Νταντσίλα (επιμελητής κινηματογράφου, προγραμματιστής φεστιβάλ), Τζεφ Μοντάνα (καλλιτέχνις, ακτιβίστρια, ηθοποιός) και Ειρήνη Βουγιούκαλου (συνιδρύτρια της εταιρείας παραγωγής και post-production Graal).

ο

Η ταινία ΚΕΛΤΕΣ / CELTS (φωτο) της Μίλιτσα Τόμοβιτς, (Σερβία, 2021) απέσπασε το Mermaid Award ενώ ειδική μνεία απονεμήθηκε στις ταινίες MONEYBOYS του Σι Μπι Γι (Αυστρία – Γαλλία – Ταϊβάν – Βέλγιο, 2021) και ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΡΗΜΟΣ / DESERTO PARTICULAR του Άλι Μουριτίμπα, (Βραζιλία, 2021)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)   

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), την οποία απαρτίζουν οι Ηλίας Φραγκούλης, Τερέζα Μπρντέτσκοβα και Ντομένικο Παλατέλα έδωσε τα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία ΣΙΩΠΗΡΗ ΓΗ / SILENT LAND της Άγκα Βοσίνσκα, (Πολωνία – Ιταλία – Τσεχία, 2021). Για ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2021 (πρεμιέρα) στην ταινία ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ / MAGNETIC FIELDS (φωτο) του Γιώργου Γούση, (Ελλάδα, 2021)

ο

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βράβευσε την ταινία ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ / MAGNETIC FIELDS  του Γιώργου Γούση.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση)απονεμήθηκε στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος Η ΣΚΟΥΡΙΑ / THE RUST / LA ROYA του Χουάν Σεμπαστιάν Μέσα, (Κολομβία – Γαλλία, 2021).

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ απονέμει στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία. Το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής FIPRESCI ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ του Γιώργου Γούση. Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ, το βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονέμεται στο ελληνικό πρότζεκτ που διακρίθηκε στα Works in Progress ​SILENCE 6-9, σε σκηνοθεσία Χρήστου Πασσαλή και παραγωγή Μαρίας Δρανδάκη, Homemade Films (Ελλάδα).

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το Ελληνικό́ Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απονέμει δυο βραβεία. Το βραβείο αξίας 5.000 ευρώ́ σε ταινία έλληνα πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή ελληνίδας πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική παραγωγή που εντάσσεται στο πρόγραμμα Επίσημη Πρώτη απέσπασε και πάλι η ταινία ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ του Γιώργου Γούση. Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι: Γιώργος Αγγελόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης & Παραγωγής, Βένια Βέργου, Διευθύντρια Hellenic Film Commission, Αθηνά Καλκοπούλου, Διευθύντρια Προώθησης – Hellas Film.  

Το βραβείο αξίας 1.500 ευρώ́ (Location Award, το οποίο απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ) σε location manager ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική́ παραγωγή́ που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα. Το βραβείο απέσπασε o location manager Μαρίνος Σκλαβουνάκης για την ταινία ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ. 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή́ την 40ή επέτειο ιδρύσεως του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το έπαθλο απονέμεται σε ταινία του ελληνικού́ προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Το βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας σε δύο ταινίες στην ΑΓΙΑ ΕΜΥ / HOLY EMY της Αρασέλης Λαιμού, (Ελλάδα – Γαλλία – ΗΠΑ, 2021) και 18 του Βασίλη Δούβλη, (Ελλάδα, 2021)

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος Meet the Neighbors ή του τμήματος >>Film Forward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Η ταινία ΑΓΙΑ ΕΜΥ / HOLY EMY της Αρασέλης Λαιμού απέσπασε το βραβείο.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Επιτροπή́ του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από́ φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  απονέμει τα βραβεία της σε ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απέσπασε το φιλμ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943 / ECHOES OF THE PAST του Νικόλα Δημητρόπουλου, (Ελλάδα, 2021) και το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας το .DOG της Γιάννας Αμερικάνου, (Κύπρος – Ελλάδα, 2021).

0

 

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε η ταινία ΑΓΕΛΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ / PACK OF SHEEP του Δημήτρη Κανελλόπουλου, (Ελλάδα – Σερβία – Αλβανία, 2021). Το Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – «Μιχάλης Κακογιάννης» για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) απονεμήθηκε στην ταινία Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ / THE MAN WITH THE ANSWERS του Στέλιου Καμμίτση, (Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία, 2020).

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors  του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στην ταινία Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ / THE MAN WITH THE ANSWERS του Στέλιου Καμμίτση.

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος >>Film Forward απέσπασε η ταινία Η ΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ / THE DAY TODAY του Μαξάνς Σταματιάδης, (Γαλλία, 2021).

Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες δόθηκε στην ταινία ΨΙΘΥΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ / WHISPERS OF WAR του Φλόριαν Χόφμαν, (Γερμανία, 2021) .Τέλος, το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια απέσπασε η ταινία Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ / HIVE της Μπλέρτα Μπασόλι, (Κόσοβο* – Ελβετία – Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, 2021).

 * Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Πηγή /www.ertnews.gr