Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη «Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου»

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη «Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου»

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 - αίθουσα Σταύρος Τορνές
από xper
δημοσιεύτηκε5 December, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την 4η «Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» (European Cinema Night), με τη δωρεάν προβολή της ταινίας Κατηγορώ...! του αειθαλούς Ρόμαν Πολάνσκι.

Η ταινία, που απέσπασε το Mέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, καθώς και το Βραβείο FIPRESCI στο 76ο Φεστιβάλ της Βενετίας, θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στις 21:00, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Παράλληλα, η συγκεκριμένη προβολή ρίχνει την αυλαία και στο αφιέρωμα που φιλοξενεί η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (5 - 8 Δεκεμβρίου), με προβολές ταινιών που βρέθηκαν στην κορυφή της ψηφοφορίας των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για τις ελληνικές και ξένες ταινίες που κυκλοφόρησαν στις αίθουσες το 2020. Την προβολή θα προλογίσει ο Πρόεδρος της ΠΕΚΚ, κ. Βασίλης Κεχαγιάς.

Η «Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» (Εuropean Cinema Night) είναι μια δράση που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2018, μέσα από το πρόγραμμα MEDIA – Δημιουργική Ευρώπη. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, διοργανώνονται κινηματογραφικές προβολές σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πόλεις, με στόχο την ανάδειξη της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κουλτούρας και τη στενότερη επαφή ανάμεσα στους πολίτες της ΕΕ μέσα από τη μαγεία του σινεμά.

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΔΩ.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Κατηγορώ…! / An Officer and a Spy / J’accuse

(Γαλλία-Ιταλία, 2019)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ρόμαν Πολάνσκι / Roman Polanski. Παίζουν: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 132’

Ο Ρομάν Πολάνσκι μάς ταξιδεύει στην πολύκροτη «Υπόθεση Ντρεϊφούς» που συγκλόνισε τη γαλλική κοινωνία στα τέλη του 19ου αιώνα, αντλώντας έμπνευση και από τον τίτλο της διάσημης επιστολής του Εμίλ Ζολά στη γαλλική εφημερίδα L’Aurore τον Ιανουάριο του 1898. Ένα ιστορικό δράμα που ξεδιπλώνεται σαν αστυνομικό μυστήριο, φέρνοντας στο φως τις πιο δύσκολες αλήθειες για τις διακρίσεις, τις αδικίες και τις προκαταλήψεις που κυοφορούνται σε κάθε κοινωνία.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη, 21:30