Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης «Ελλάδα - Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις»

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης «Ελλάδα - Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις»

Αίθουσα Σταύρος Τορνές Κυριακή 12 Δεκεμβρίου - Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021
από xper
δημοσιεύτηκε13 December, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης κλείνει το πρόγραμμά της για τη φετινή χρονιά, στο αγαπημένο στέκι του σινεφίλ κοινού της Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), με το αφιέρωμα «Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές συναντήσεις», το οποίο αναδεικνύει τους κινηματογραφικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το οποίο είχε φιλοξενηθεί αρχικά στο 21οΦεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, θα προβληθούν ταινίες - σταθμοί του γαλλικού σινεμά που έχουν επιλέξει ορισμένοι από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Πιο συγκεκριμένα, οι ταινίες που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε είναι οι εξής:

Το αφιέρωμα παρουσιάζεται σε συνεργασία το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Γενική είσοδος: 4€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΔΩ.

Πρόγραμμα προβολών

Δευτέρα 13/12

21:00: La Jetée & Mouchette

Τρίτη 14/12

21:00: Στην τύχη ο Μπαλταζάρ

Τετάρτη 15/12

21:00: Δεν φιλώ… στο στόμα

Οι ταινίες του αφιερώματος:

 

Σταθμός αποχαιρετισμού / La Jetée

(Γαλλία, 1962)

Σκηνοθεσία: Κρις Μαρκέρ / Chris Marker. Παίζουν: Jean Négroni, Hélène Chatelain, Davos Hanich. Γλώσσα: Γαλλικά. Ασπρόμαυρη, 28΄

Το σπουδαίο μικρού μήκους φιλμ του αξεπέραστου Κρις Μαρκέρ είναι μια συναρπαστική οπτική σπουδή στην ανθρώπινη μνήμη και στον τρόπο με τον οποίο εγγράφεται το προσωπικό βίωμα στην οικουμενική και πανανθρώπινη εμπειρία.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/08w2Lmrd5uw

 

 

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα, 21:00

 

 

Mouchette

(Γαλλία, 1967)

Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Μπρεσόν / Robert Bresson. Παίζουν: Nadine Nortier, Jean-Claude Guilbert, Marie Cardinal. Γλώσσα: Γαλλικά. Ασπρόμαυρη, 81’

Η Μουσέτ, μια έφηβη κοπελίτσα, ζει με τη φτωχική της οικογένεια σ’ ένα μικρό χωριό. O πατέρας της και ο μεγάλος της αδερφός είναι μπλεγμένοι σε κύκλωμα λαθρεμπορίου και λείπουν συνεχώς από το σπίτι. Η μητέρα της είναι κατάκοιτη στο μοναδικό κρεβάτι και η Μουσέτ πρέπει να τη φροντίζει συνεχώς, όπως και το μικρό αδερφάκι της. Όλοι στο χωριό την αποπαίρνουν και την προσβάλλουν, ενώ είναι αναγκασμένη, στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο της, να δουλεύει στο καφενείο του χωριού.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/iKMYsPiyMgo

 

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα, 21:00

 

 

Στην τύχη ο Μπαλταζάρ / Au Hasard Balthazar

(Γαλλία-Σουηδία, 1966)

Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Μπρεσόν / Robert Bresson. Παίζουν: Anne Wiazemsky, Walter Green, François Lafarge. Γλώσσα: Γαλλικά. Ασπρόμαυρη, 95΄

Ο πράος και μειλίχιος γαϊδουράκος ονόματι Μπαλταζάρ γίνεται το καθρέφτισμα της βίας που ασκεί η κάθε εξουσία σε κάθε ανυπεράσπιστο θύμα. O καθένας από τους αφέντες του ενσαρκώνει ένα ελάττωμα της ανθρωπότητας, επιφέροντας ένα διαφορετικό πλήγμα στον Μπαλταζάρ. Μια χριστιανική παραβολή για την αδικία του κόσμου και για τη δύναμη της αυταπάρνησης και της καλοσύνης.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τρίτη, 21:00

 

 

Δεν φιλώ… στο στόμα / Jembrasse pas

(Γαλλία, 1991)

Σκηνοθεσία: Αντρέ Τεσινέ / André Téchiné. Παίζουν: Emmanuelle Béart, Manuel Blanc, Philippe Noiret. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 117΄

Ο Πιερ εγκαταλείπει τη γενέτειρά του, στη νοτιοδυτική Γαλλία, για να ζήσει στο Παρίσι, μακριά από τα δεσμά και τις συμβάσεις της προηγούμενης ζωής σου. Χωρίς προσόντα, όμως, είναι δύσκολο να τα βγάλεις πέρα σε αυτό τον σκληρό κόσμο. Για καλή του τύχη, ο Πιερ είναι επινοητικός και πονηρός, πάντα διαθέσιμος και χωρίς προκαταλήψεις. Από τους διαδρόμους ενός νοσοκομείου μέχρι τα σαλόνια της παρισινής διανόησης, θα γνωρίσει ένα σύμπαν τρυφερότητας και βίας, καθώς και ανθρώπους που θα αλλάξουν την οπτική του για την ανθρώπινη ύπαρξη και τη ζωή.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη, 21:00