Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγκαινιάστηκε το βιοκλιματικό 7ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας

Εγκαινιάστηκε το βιοκλιματικό 7ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας

κατασκευάστηκε με δωρεά της κυρίας Αναστασίας Λαδένη
από xper
δημοσιεύτηκε27 December, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Ο Δήμος Παύλου Μελά εγκαινίασε το βιοκλιματικό 7ο Νηπιαγωγείο της Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα μαθημάτων για το 2021. Το πρότυπο σχολικό κτήριο κατασκευάστηκε στην οδό Αγίου Δημητρίου 1, δίπλα στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας, με την ευγενική δωρεά της κυρίας Αναστασίας Λαδένη, η οποία τον Μάρτιο του 2019, παρέδωσε στην κοινωνία του δήμου Παύλου Μελά, τον 6ο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό «Παιδική Στέγη Ιωάννη και Αναστασίας Λαδένη», στην περιοχή των Μετεώρων.

ι

Η νέα σχολική μονάδα του δήμου Παύλου Μελά ξεκίνησε τη λειτουργία της από την έναρξη της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς φιλοξενώντας τους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τις απαιτήσεις των “πράσινων” σχολικών κτιρίων, που συνδυάζουν άριστες τεχνικές προδιαγραφές και κατασκευαστικές ανέσεις με τη βέλτιστη οικολογική και περιβαλλοντική απόδοση.

'

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία της νέας σχολικής μονάδας καθώς και την απεριόριστη εκτίμησή του στη δωρήτρια, τονίζοντας τα εξής:

«Με αυτό το σπουδαίο έργο ο δήμος Παύλου Μελά ανταποκρίνεται στην αυξημένη ανάγκη της μαθητικής κοινότητας και δείχνει στην πράξη ότι ακόμα και σε καιρούς δύσκολους, υπερβάλει εαυτόν ώστε να προσφέρει ασφαλείς και ποιοτικούς χώρους αγωγής και εκπαίδευσης των παιδιών μας.

\

Η νέα σχολική μονάδα του δήμου Παύλου Μελά θα δώσει ανάσα και πολύτιμη ‘’χείρα βοηθείας’’ στους γονείς της Ευκαρπίας και στα παιδιά τους. Πρόκειται χωρίς καμιά υπερβολή για ένα πραγματικό στολίδι που συνδυάζει την ποιοτική εκπαίδευση και την ψυχαγωγία σε ένα πρωτότυπο διαδραστικό περιβάλλον. Μοναδικός σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στα παιδιά μας το κατάλληλο παιδαγωγικό και αναπτυξιακό υπόβαθρο, ώστε να ανθίσουν ως προσωπικότητες, να αναπτύξουν τον πολύπλευρο χαρακτήρα τους και με τη βοήθεια των κατάλληλων παιδαγωγών να ανακαλύψουν τα ξεχωριστά ταλέντα τους.

κινηση

Το έργο σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε με τις προδιαγραφές των μελετών και υπό την επίβλεψη του Τμήματος Σχολικής Στέγης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Παύλου Μελά.

Ωστόσο, τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν πίσω από αυτό το ξεχωριστό έργο δεν βρισκόταν η πρωτοβουλία, η γενναιοδωρία και το όραμα ενός σπουδαίου ανθρώπου, όπως η κ. Λαδένη. Είναι τιμή και πλούτος για τον δήμο Παύλου Μελά να διαθέτει ως θεμέλια ηθικής, ανθρώπους σαν την κ. Λαδένη, η οποία με δικές της αποκλειστικά δαπάνες θέτει καινούργιο νόημα στις έννοιες γενναιοδωρία, ανιδιοτέλεια και προσφορά προς το συνάνθρωπο.

\

Αγαπητή κυρία Λαδένη, ως δήμαρχος και ως πατέρας, θέλω να σας απευθύνω δημόσια τις πιο ειλικρινείς μου ευχαριστίες.

Αγαπητοί μαθητές, καλή συνέχεια στο νέο σχολείο του δήμου Παύλου Μελά.»Την Ακολουθία του Αγιασμού των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κκ Βαρνάβας, ο οποίος χαρακτήρισε ευλογημένη την κυρία Λαδένη λέγοντας εμφατικά ότι η αγάπη πρέπει να μοιράζεται και η πλημμύρα της θείας αγάπης γεμίζει τη ψυχή όλων μας από χαρά και αγαλλίαση.

\

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους αρμόδιους φορείς του Δήμου, τον διαχειριστή του έργου και όλους όσοι εργάσθηκαν για την έγκαιρη ολοκλήρωση και λειτουργία του. Αναφερόμενος στη δωρήτρια του έργου, τόνισε ότι η κυρία Λαδένη αποτελεί παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς και ευεργεσίας που δίνει ανάσα ζωής στην περιοχή και στέλνει αισιόδοξα μηνύματα.

k

Καλαφάτης: «Είναι ένα σχολείο από το αύριο. Δείχνει ξεκάθαρα πώς θέλουμε να είναι το σχολείο της νέας εποχής, το σχολείο για το οποίο εργαζόμαστε και προετοιμάζουμε»

«Μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής κρίσης έργα σαν κι αυτό συνιστούν υπόδειγμα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των καιρών. Και οφείλω να σας βεβαιώσω ότι η πράσινη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, η αντίσταση στην κλιματική κρίση, η ψηφιακή μετάβαση, τα έργα και οι νέες σύγχρονες υποδομές, αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών λειτουργούμε ως καλός αγωγός και συνδετικός κρίκος υπηρεσιών και φορέων. Γι΄ αυτό συνεχώς ενθαρρύνουμε τις συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατά την τελετή εγκαινίων του Βιοκλιματικού 7ου Νηπιαγωγείου της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά.

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης «Το βιοκλιματικό 7ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας, που σήμερα εγκαινιάζεται είναι ένα σχολείο από το αύριο. Δείχνει ξεκάθαρα πώς θέλουμε να είναι το σχολείο της νέας εποχής, το σχολείο για το οποίο εργαζόμαστε και προετοιμάζουμε. Σχολείο πρότυπο για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και οδηγός για το σχολείο του μέλλοντος, όπως αξίζει στη νέα γενιά μας. Σχολείο εναρμονισμένο με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τις απαιτήσεις των “πράσινων” σχολικών κτιρίων, που συνδυάζουν άριστες τεχνικές προδιαγραφές και κατασκευαστικές ανέσεις με την βέλτιστη οικολογική και περιβαλλοντική απόδοση. Σχολείο φιλικό και οικείο, που προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον καλύπτοντας τις ανάγκες των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας».

Ακολούθως ο Υφυπουργός Εσωτερικών, συνεχάρη τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους αρμόδιους φορείς του Δήμου, τον διαχειριστή του έργου και όλους όσοι εργάσθηκαν για την έγκαιρη ολοκλήρωση και λειτουργία του. «Έπαινος όμως αξίζει ειδικότερα, τόνισε ο κ. Καλαφάτης, στην δωρήτρια κυρία Αναστασία Λαδένη, η οποία με την ευγενική πράξη της, για δεύτερη φορά, στέκεται στο πλευρό του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, των γονέων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αποτελεί παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς και ευεργεσίας που δίνει ανάσα ζωής στην περιοχή και στέλνει αισιόδοξα μηνύματα».

Μαζί με τις ευχές του για τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά, ο κ. Καλαφάτης ευχήθηκε «το νέο αυτό έργο να το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία και να το χαίρονται καθημερινά οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς τους».

 

\

Από το χώρο της εκπαίδευσης χαιρέτησε ο Διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Φροσύνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα σύγχρονη σχολική μονάδα, επαίνεσε τη δωρήτρια για τη στήριξη της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας και ευχήθηκε καλή συνέχεια στους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

9

Η κυρία Αναστασία Λαδένη, αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στον αποθανόντα σύζυγό της Γιάννη και ευχαρίστησε τους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου καθώς και τη Διοίκηση του Δήμου και τον υπηρεσιακό μηχανισμό για την πολύ καλή συνεργασία.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, ο Γιώργος Κομνηνός, εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλιας ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Κίκης, ο πρώην Δήμαρχος Ευκαρπίας Μπάμπης Πανταζόγλου και η δικηγόρος Αλεξάνδρα Γωγούση.

[

Από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Χριστοδούλου, Δημήτρης Αθάνατος, Παντελής Νιγδέλης, Κώστας Πάντσης, Άκης Αράπογλου, Σαράντης Καρβουνίδης, Σάκης Λαζαρίδης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Στούπας, Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Λίλτσης, Κυριάκος Τσαγκαλίδης, Δημήτρης Φερενίδης.

Στη συγκινητική τελετή παρευρέθηκαν από τα Τοπικά Συμβούλια οι Αλέξανδρος Μεϊμαρλής και Χρήστος Μακρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παύλου Μελά Κίμων Σαραφίδης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Επαμεινώνδας Σέγκουλης, ενώ εκπροσωπήθηκαν η Ένωση Γονέων Δήμου Παύλου Μελά και η ΕΠΟΜΕΑ.

π

Η εκδήλωση των εγκαινίων διοργανώθηκε από το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Παύλου Μελά.

[

Φωτογραφίες: Studio Δυτικώς, Αλέξης Αλαματίδης, Άνω Ηλιούπολη