Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η διοίκηση της ΕΡΤ υποβαθμίζει την ΕΡΤ3 και το ενημερωτικό πρόγραμμά της»

«Η διοίκηση της ΕΡΤ υποβαθμίζει την ΕΡΤ3 και το ενημερωτικό πρόγραμμά της»

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ για το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης.
από xper
δημοσιεύτηκε7 April, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Εναντίον της διοίκησης της ΕΡΤ στρέφεται σε κείμενό της η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, κατηγορώντας την για «συστηματική» προσπάθεια υποβάθμισης της ΕΡΤ3.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως το κανάλι λειτουργεί με «ασφυκτικά περιορισμένες αρμοδιότητες», που απαξιώνουν τον ενημερωτικό του χαρακτήρα και δεν του επιτρέπουν να εκπληρώσει τον ρόλο του, ως αυτοτελές πρόγραμμα στοχευμένο στην περιφέρεια.

t

Επιπλέον, σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματά της, η ΕΣΗΕΜ-Θ δηλώνει πως θα προβεί σε κινητοποιήσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την συστηματική και εντεινόμενη προσπάθεια της ΕΡΤ ΑΕ να υποβαθμίσει τον ρόλο της ΕΡΤ3 και το ενημερωτικό πρόγραμμά της.
Η αυτοτέλεια του τρίτου σταθμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο παραγωγής και μετάδοσης ενημερωτικού προγράμματος είναι ζητήματα που σε ιστορικό και πραγματικό επίπεδο ισοδυναμούν με την εκπλήρωση των σκοπών της ΕΡΤ3.
Τόσο η συνέλευση των εργαζομένων όσο και η συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ3, Φίλιο Στάγκο, που πραγματοποίησε η ΕΣΗΕΜ-Θ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ3 λειτουργεί με ασφυκτικά περιορισμένες αρμοδιότητες. Παρά το γεγονός ότι ο σταθμός υπηρετείται από έμπειρο και άξιο δημοσιογραφικό δυναμικό, δεν του δίνεται η δυνατότητα να οικοδομήσει ένα περιφερειακό ενημερωτικό πρόγραμμα με διακριτό χαρακτήρα, που χάρη στην πανελλαδική εμβέλεια της ΕΡΤ θα κόμιζε γνήσια χαρακτηριστικά πολυφωνίας στην ελληνική Ενημέρωση.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί προϋποθέσεις για την πλήρη και αποτελεσματική λειτουργία της ΕΡΤ3:

- Να πολλαπλασιαστούν οι εσωτερικές παραγωγές και να ενισχυθεί το ζωντανό ενημερωτικό πρόγραμμα.

- Να αναλάβει η ΕΡΤ3 τον συντονισμό της ενημέρωσης από την περιφέρεια και να πάψουν να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι εκεί ως ανταποκριτές χωρίς ωράριο.

- Να ενισχυθούν τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ3.

- Η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ3 να αξιοποιήσει πλήρως το δημοσιογραφικό δυναμικό του σταθμού χωρίς αποκλεισμούς.

- Η λειτουργία του ertnews δεν πρέπει να υποβαθμίσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα της ΕΡΤ3 ούτε να απορροφήσει το δημοσιογραφικό δυναμικό και τα Μέσα της.

Για τα παραπάνω η ΕΣΗΕΜ-Θ ζητάει από τη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ να ενεργήσει άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ένωση θα διεκδικήσει με κινητοποιήσεις την αποκατάσταση του ρόλου της ΕΡΤ3

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί σε εργασιακή συνέλευση όλους τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στην ΕΡΤ3 την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 και ώρα 15.00 στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης (3ος όροφος).
Για την διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, η ΕΣΗΕΜ-Θ κηρύσσει δίωρη στάση εργασίας στην ΕΡΤ3 στις 7/4 από τις 15.00-17.00.