Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Πρωτομαγιάτικη εκδρομή γνωριμίας με τις ποντιακές γεύσεις

Πρωτομαγιάτικη εκδρομή γνωριμίας με τις ποντιακές γεύσεις

από xper
δημοσιεύτηκε28 April, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Εκδρομή γνωριμίας με τις παραδοσιακές γεύσεις του Πόντου οργανώνουν για την ημέρα της Πρωτομαγιάς

,

οι εκδόσεις- ταξίδια «Τραπεζούς» και το

,

περιοδικό «Πόντος».

τ

 Περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε πανέμορφα τοπία και μέρη “δεμένα” με την ποντιακή ιστορική μνήμη.

Οι εκδρομείς θα επισκεφθούν το κτήμα Ραγιάν στην Βάθη Κιλκίς για να γευθούν τις παραδοσιακές ποντιακές γεύσεις που θα ετοιμάσουν ο Θεόφιλος και η Λένα Γεωργιάδη, την μαγευτική λίμνη Κερκίνης, το ανιστορημένο μοναστήρι του Πόντου Παναγία Γουμερά στους πρόποδες του κατάφυτου Μπέλες καθώς και τον “παράδεισο” του βοτανικού κήπου Κρουσίων.

Στην διάρκεια του τραπεζιού με τις ποντιακές γεύσεις στο κτήμα “Ραγιάν” θα γίνουν κληρώσεις με διάφορα δώρα στους συμμετέχοντες, όπως έναν χάρτη του Πόντου προσφορά απο τον εκδότη - συγγραφέα Αριστείδη Κεσόπουλο, το εξαιρετικό βιβλίο για τον Πόντο “εξ αίματος” του Θεόδωρου Τσιτσεκίδη προσφορά από τον συγγραφέα κ.α.

 

Πρόγραμμα εκδρομής:

 

 Πρωτομαγιά, 1η Μαϊου 2022, ώρα 08.00 το πρωί: Αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη από την πλατεία Αριστοτέλους, Άγαλμα Βενιζέλου.

 

Λίμνη Κερκίνη, η μαγεία της φύσης

η

Φθάνουμε στην μαγευτική Λίμνη Κερκίνη. Στάση για Καφέ η παγωτό, προαιρετικά Ιππασία για τους νεότερους ή βαρκάδα στην λίμνη για τους …ρομαντικούς. Θα κάνουμε τον γύρο της πανέμορφης λίμνης κατευθυνόμενοι βορειοδυτικά προς τον νομό Κιλκίς. Η λίμνη Κερκίνη ξεχωρίζει ως ένας τόπος με μοναδικής αξίας βιοποικιλότητα. Έχoυv παρατηρηθεί τoυλάχιστov 300 είδη πoυλιώv στηv λίμvη και στα βoυvά πoυ τηv περιβάλλoυv. Στηv περιoχή της λίμvης υπάρχει o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα τα οποία είvαι ζώα πρoσαρμoσμέvα vα ζoυv σε υγρότoπoυς.

Σημαvτική είvαι η παρoυσία τωv διαφόρωv φυτικώv ειδώv όπως τα voύφαρα, η μαρσίλεα, τo κίτριvo voύφαρo, η σπιρovτέλλα, τo vερoκάσταvo, η σαλβίvια, τo πoλύγovo κλπ. Ο τόπος είναι κορυφαίος προορισμός για παρατήρηση πολλών άγνωστων στους ανθρώπους της πόλης πουλιών, για ήσυχες βόλτες σε γαλήνια τοπία μακριά από ηχορύπανση και φασαρία, για δραστηριότητες στη φύση όπως ποδήλατο, βαρκάδα, ιππασία.

φ

Παναγία Γουμερά, μνήμες από τον Πόντο

 

Στην συνέχεια φθάνουμε στο Μοναστήρι της παναγίας Γουμερά ανιστορημένη Μονή του Πόντου. Το μοναστήρι της Παναγίας Γουμερά, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Κερκίνη (Μπέλες) στην ορεινή Μακρινίτσα Σερρών αναβιώνει την μνήμη της ιστορικής Ιεράς Μονής της Παναγίας Γουμερά στην Χαλδία του Πόντου. Η ιερά μονή Παναγία Γουμερά βρισκόταν στον Πόντο, στην περιοχή της Χαλδίας και απείχε περίπου 30 χλμ. από την Αργυρούπολη, κοντά στο χωριό Τσίτε. Βαλκανικός

π

 

Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων: ένα ζωντανό μουσείο της φύσης

 

Εισερχόμαστε στον νομό Κιλκίς και κατευθυνόμαστε τον Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων. Ένας πραγματικός φυτικός παράδεισος. Στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων θα συναντήσει κανείς ενδημικά φυτά των Βαλκανίων, που ανθίζουν όλες τις εποχές του χρόνου. Ο επισκέπτης μπορεί να τα ανακαλύψει μέσα από διαφορετικές διαδρομές περιήγησης, που περιλαμβάνουν βραχόκηπους, αργυρόχρωμους, φαρμακευτικούς και αρωματικούς κήπους, καταρράκτες, μικρές λίμνες, ρυάκια, διαμορφωμένα μονοπάτια, λιβάδια και δασικές εκτάσεις. Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος, έκτασης 310 στρεμμάτων είναι από τους νεότερους του είδους του στην Ευρώπη και διαθέτει σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, παραδοσιακές ποικιλίες οπωροφόρων, καλλωπιστικούς θάμνους, τεχνητές λίμνες, αυτοφυή είδη της βαλκανικής χλωρίδας, όλα αυτά μέσα σ’ ένα υπέροχο δάσος. 

 

Ωρα για απόλαυση της ποντιακής κουζίνας

ξ

 Έχει περάσει ή ώρα και σίγουρα θα έχουμε πεινάσει. Τι καλύτερο από μερικά παραδοσιακά φαγητά της ποντιακής κουζίνας. Για …καλή μας τύχη εκεί κοντά βρίσκεται το κτήμα «Ραγιάν» του Θεόφιλου και της Λένας Γεωργιάδη!

ξ

Ο Θεόφιλος, η σύζυγος του Λένα και η κόρη τους Αφροδίτη, άριστοι γνώστες της ποντιακής κουζίνας, κρατούν τους δρόμους της ποντιακής παράδοσης ανοιχτούς. Παράγουν, μαγειρεύουν και προσφέρον υπέροχες γεύσεις του ποντιακού γαστρονομικού πολιτισμού. Ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης του Ραγιάν, Θεόφιλος Γεωργιάδης ,συνέλεξε με ιδιαίτερη επιμέλεια και αγάπη ένα θησαυρό παραδοσιακών ποντιακών συνταγών, διατηρώντας ένα κομμάτι της πολύτιμης γαστρονομικής ιστορίας ζωντανό, ως μια παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

φη

 

φ

Ο Θεόφιλος θα μαγειρέψει για μας, εαν κάποιοι θέλουν μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία του μαγειρέματος, να ρωτήσουν για την συνταγή ποντιακών φαγητών και να προσπαθήσουν και …στο σπίτι, αφού μπορούμε να αγοράσουμε πρώτες ύλες αλλά και έτοιμα προϊόντα από το κατάστημα που υπάρχει στο κτήμα.

φη

 

φ

 

φ

 

φ

Ακολουθεί γεύμα με τα παραδοσιακά ποντιακά φαγητά.

Αργά το απόγευμα επιστροφή στην Θεσσαλονίκη και σχέδια για την επομένη εκδρομή μας πάντα κοντά στην παράδοση, τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Το μενού περιλαμβάνει:

 -Σορβάς, Σε στέλνει απ’ ευθείας στα Παρχάρια του Πόντου

 -Σιρόν, πεντανόστιμο παραδοσιακό με τον τρόπο που μόνο ο Θεόφιλος γνωρίζει να μαγειρεύει

-Ωτία, το ποντιακό γλύκισμα

-Ταν, τ’ ευλο(γ)ημένον 

Προαιρετικά, εαν κάποιος επιθυμεί επιπλέον παραγγελίες, μπορεί να απευθυνθεί στο κτήμα Ραγιάν με επιπλέον χρέωση

ξ

Συνολική τιμή εκδρομής 30 €

 Περιλαμβάνει:

- Μεταφορές με το λεωφορείο

- Ξεναγήσεις σε Λίμνη Κερκίνη, Βοτανικό κήπο Κρουσίων, Μοναστήρι Παναγίας Γουμερά

- Μενού παραδοσιακού ποντιακού γεύματος στο κτήμα Ραγιάν

 Τα έσοδα της εκδρομής στηρίζουν την έκδοση του περιοδικού «Πόντος»

Επικοινωνία  και συμμετοχή στην εκδρομή:  Τηλ. 2310 537290, κινητό: 6946 333578 Μέιλ: trapezous@gmail.com

fb: Φωκίων Φουντουκίδης

fb ομάδα: Ταξιδεύω στον Πόντο

Ιατοσελίδα: www.pontostravel.com

 

Εκδόσεις - ταξίδια «Τραπεζούς»,    Περιοδικό «Πόντος»

Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 537290, κινητό: 6946 333578

www.pontostravel.com