Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Ακατάλληλοι ή επικίνδυνοι γονεις

Ακατάλληλοι ή επικίνδυνοι γονείς

Άρθρο | Συνέντευξη της Ασημίνα Φιλιοπούλου | Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω στη Δήμητρα Γερογιάννη
από xper
δημοσιεύτηκε11 May, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Υποψιαζόμαστε ότι κάτι συμβαίνει σε μία οικογένεια που θέτει σε κίνδυνο την υγεία , την ασφάλεια ή  τη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού

Κινητοποιούμαστε και αναφέρουμε  άμεσα την περίπτωση!

 Σε ποιους  μπορούμε να  αναφέρουμε  όμως  τέτοιες περιπτώσεις;

 Τί γίνεται στη συνέχεια ;

Την επικαιρότητα απασχολούν συχνά  περιπτώσεις γονέων ακατάλληλων ή ακόμη και επικίνδυνων για τα ίδια τα παιδιά τους . Το  ιδιαίτερα  λυπηρό είναι   ότι εκ των υστέρων  διαπιστώνεται  ότι πολλοί γνώριζαν ή είχαν έστω  υποψιαστεί πως κάτι δεν πήγαινε καλά σε μία οικογένεια  αλλά κανείς δεν το είχε καταγγείλει εγκαίρως , έτσι  ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα .Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ένα  στα δύο  παιδιά υποβάλλεται σε κάποιας μορφής κακοποίηση. Ο αριθμός είναι συγκλονιστικός .

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση πρέπει να ξεκινήσουμε  όλοι  από το πιο σημαντικό Να μην αδιαφορούμε γι’ αυτά που αντιλαμβανόμαστε ή  υποψιαζόμαστε ότι συμβαίνουν γύρω μας . Η άμεση κινητοποίησή μας μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε μία τέτοια υπόθεση

'

Ποιες είναι κυρίως  οι ενδείξεις που πρέπει να μας κάνουν να κινητοποιηθούμε και να αναφέρουμε ή να καταγγείλουμε  μία περίπτωση  

 Εκτός των ακραίων περιπτώσεων που αφορούν σε θανάτους παιδιών , οι περιπτώσεις που  στο σπίτι υπάρχει ενδοοικογενειακή βία  ,είτε προς τα ίδια τα παιδιά , είτε προς άλλα μέλη της οικογένειας , αφού προκαλείται βλάβη στα παιδιά και όταν είναι θεατές τέτοιων πράξεων. Η βία μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική (εξυβρίσεις , σοβαρές απειλές )

Όταν  υποψιαζόμαστε  πως γίνεται οικονομική εκμετάλλευση του παιδιού από τους γονείς του  ( το βάζουν να  επαιτεί  , να κάνει βαριές δουλειές που δεν είναι για παιδιά  ή  ενδεχομένως το εκμεταλλεύονται σεξουαλικά )

Όταν βλέπουμε ένα παιδί που είναι γενικά  παραμελημένο  ,όπως   για παράδειγμα με ακατάλληλα για την εποχή  ρούχα ( λεπτά ή καλοκαιρινά τους χειμερινούς μήνες, σκισμένα ή τρύπια και βρώμικα  )  , λιποβαρές και συχνά  πεινασμένο ,  συστηματικά ατημέλητο και βρώμικο ως προς την προσωπική του υγιεινή  , που  απουσιάζει συχνά από το σχολείο του  ή δεν  πηγαίνει καθόλου σχολείο .

Όταν οι γονείς έχουν σοβαρά ψυχιατρικά ή νοητικά προβλήματα και φαίνεται ότι δεν μπορούν να φροντίσουν κατάλληλα τα παιδιά τους ή ακόμη  κι όταν υπάρχει μεγάλη οικονομική ένδεια στην οικογένεια .

2. Σε ποιον απευθυνόμαστε για να  αναφέρουμε  ή καταγγείλουμε ότι ένα παιδί κινδυνεύει , κακοποιείται ή παραμελείται?

Καταρχάς ,   ακόμη και η υποψία μας πρέπει να μας κάνει να κινητοποιηθούμε και να το αναφέρουμε σε αρμόδιος  . Επώνυμα ή ανώνυμα.

 Μπορούμε να απευθυνθούμε

  • Στις Υποδιευθύνσεις Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας  της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Στις γραμμές βοήθειας που λειτουργούν για το σκοπό αυτό  , όπως στον αριθμό 11525  του « Μαζί για το Παιδί»   ή στο  1056 του   «Χαμόγελο του Παιδιού»
  • Στον  Συνήγορο του Παιδιού
  • Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών .

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε  όλοι ότι είναι προτιμότερο να αναφέρουμε μία περίπτωση που τελικά θα αποδειχθεί μη επικίνδυνη  , παρά να  σωπάσουμε και να παραλείψουμε να κινηθούμε . Άλλωστε  ,  όπως προαναφέρεται , η  αναφορά ή  η καταγγελία  μπορεί να είναι και ανώνυμη.

Ιδιαίτερα σημαντικός βέβαια  είναι ο ρόλος  των δασκάλων , των κοινωνικών λειτουργών  και των διαφόρων άλλων επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά (όπως π.χ. ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό)  . Αφενός στο  να διαγνώσουν τις ενδείξεις ότι πιθανόν  κάτι συμβαίνει και αφετέρου στο  να καταγγείλουν άμεσα  το περιστατικό στους αρμοδίους.Η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του κάθε  παιδιού αποτελεί σκοπό δημοσίου συμφέροντος.

 Ασημίνα Φιλιοπούλου | Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
 Ασημίνα Φιλιοπούλου | Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

3) Τι θα συμβεί μετά την αναφορά ή καταγγελία μιας περίπτωσης ;   Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται   ώστε να προστατευτούν τα παιδιά?

Μετά από μία  αναφορά ή  καταγγελία διατάσσεται   από τον Εισαγγελέα Κοινωνική Έρευνα  για την οικογένεια  ή και ιατρική ή  παιδοψυχιατρική εκτίμηση , προκειμένου να διαγνωστεί τι  ακριβώς συμβαίνει. Εφόσον τα στοιχεία που θα προκύψουν δείξουν ότι οι γονείς είναι ακατάλληλοι να φροντίζουν το παιδί τους  ο Εισαγγελέας και μετέπειτα το Δικαστήριο στο οποίο αυτός απευθύνεται  διατάσσουν τα κατάλληλα για την κάθε περίπτωση μέτρα που πρέπει να ληφθούν  . Για παράδειγμα μπορεί  να διαταχθεί  πως η οικογένεια θα παρακολουθείται και θα υποστηρίζεται τακτικά από την κοινωνική υπηρεσία ή πως το παιδί και οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούνται και να υποστηρίζονται τακτικά από ειδικούς ψυχικής υγείας , οι οποίοι και θα αναφέρουν προς την Εισαγγελία για την πορεία της περίπτωσης  . Ένα παιδί δεν πρέπει να  απομακρύνεται κατευθείαν  από την οικογένειά του  , εφόσον άλλα μέτρα μπορούν να αποδώσουν. Βέβαια απαιτείται και ένα καλό και οργανωμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για να μπορούν να  υποστηριχθούν οι γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα, έτσι ώστε να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους. Για  παράδειγμα  , σε  περίπτωση που γονέας τελεί  σε σοβαρή  ένδεια και για να μπορέσει να εργαστεί και να αποκομίσει  τα προς το ζην  αφήνει μόνα τους τα μικρά  παιδιά του για ώρες στο σπίτι   ,  θα πρέπει ασφαλώς  να μπορεί  να τύχει υποστήριξης από  σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και όχι να του  αφαιρεθεί η επιμέλεια του παιδιού του , όπως έχει δυστυχώς συμβεί σε διάφορες  περιπτώσεις.

Στις περιπτώσεις που δεν αρκεί οποιοδήποτε  μέτρο για να διασφαλιστεί το συμφέρον των παιδιών, τότε αφαιρείται   από τους γονείς η άσκηση της επιμέλειας του παιδιού τους ή ακόμη και  ολόκληρης της  γονικής μέριμνας και αυτό τοποθετείται είτε σε άλλη οικογένεια (ανάδοχη ) , είτε σε κάποιο ίδρυμα.

4)Ποια είναι τα πρόσωπα που προτιμώνται για να αναλάβουν την επιμέλεια αυτών των παιδιών

 Προηγούνται οι συγγενείς του παιδιού   , εφόσον βέβαια κριθούν κατάλληλοι μετά από κοινωνική έρευνα που θα διεξαχθεί . Αν δεν κριθούν κατάλληλοι  , τότε το παιδί τοποθετείται σε ανάδοχη οικογένεια που επιλέγεται από το Εθνικό Μητρώο Αναδόχων Γονέων. Ασφαλώς το συμφέρον του παιδιού εξυπηρετείται καλύτερα  αν το πρόσωπο που θα αναλάβει την επιμέλειά του (ανάδοχη οικογένεια)  συνδέεται με ψυχοσυναισθηματικούς δεσμούς μαζί του ( όπως π. χ. ο νονός ή νονά του , στενοί οικογενειακοί φίλοι ) και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ρυθμιστεί σε σχέση με τη λειτουργία του Μητρώου Αναδόχων. Στην  έσχατη περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχει κατάλληλος συγγενής , ούτε και διαθέσιμη ανάδοχη οικογένεια , το παιδί τοποθετείται σε ίδρυμα . Στην συνέχεια  βέβαια με ενέργειες του ιδρύματος μέσω της πλατφόρμας anynet.gr  θα τοποθετηθεί   σε αναδοχή , είτε θα δοθεί  για υιοθεσία , ανάλογα με το ιστορικό της κάθε περίπτωσης .

 

  ΑΣΗΜΙΝΑ E. ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
 
             ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
         26ης Οκτωβρίου 8
   Τηλ. 2310519392 , 2310519506
           www.chatzilias.gr
j

Μια παραγωγή του Viva tvShow

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Γερογιάννη

Σκηνοθεσία | Εικονοληψία | Παναγιώτης Περπερίδης

Μοντάζ: Δημήτρης Μουζάκης

Παραγωγή : Βιβή Αναστασιάδου

--Με εκτίμηση,    ΑΣΗΜΙΝΑ E. ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ              ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ           Α.Μ.Δ.Σ.Θ. 6700          26ης Οκτωβρίου 8         54627 Θεσσαλονίκη    Τηλ. 2310519392 , 2310519506          Κινητό 6977027516            www.chatzilias.gr