Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
“Ένα απότομο ξύπνημα”

Το άγνωστο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης

από xper
δημοσιεύτηκε17 November, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια
Για το άγνωστο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης μίλησαν στην ΕΡΤ3 οι σκηνοθέτες Χρύσα Τζελέπη και Άκης Κερσανίδης, παρουσιάζοντας μία σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα 50λεπτα επεισόδια.
Όπως τόνισαν, έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα για την επτάχρονη δικτατορία στη χώρα μας και την αντίσταση σε αυτήν , αλλά ξέρουμε πολύ λίγα για την αντιστασιακή δράση στη Θεσσαλονίκη.
Όπως τόνισε ο κ. Κερσανίδης, στη Θεσσαλονίκη η αντίσταση άρχισε περίπου 2 χρόνια πριν το 1973, ενώ το ένα από τα τέσσερα ντοκιμαντέρ “Ένα απότομο ξύπνημα” εστιάζει ακριβώς στους ανθρώπους που αντιστάθηκαν, σε εκείνους που από την αρχή μέχρι το τέλος δεν σιώπησαν.
Η αφήγηση του πολιτικού κρατούμενου, Μίλτου Μυρώνη που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, συγκλονίζει. Ο ίδιος περιγράφει την αγωνία του θανάτου, τα παγωμένα γεμάτα υγρασία κελιά, το σκληρό πρόσωπο της φυλακής αλλά και την ανθρωπιά ορισμένων φυλάκων που έβρισκαντο θάρρος και βοηθούσαν όσο μπορούσαν, στη Θεσσαλονίκη του αντιδιδακτορικού αγώνα.φ
Η κ. Τζελέπη, επισήμανε το γεγονός ότι πολλές φορές βλέπουμε το Πολυτεχνείο μέσα από τα μάτια της Αθήνας, κάτι που είναι εσφαλμένο, αν σκεφτεί κανείς ότι αρκετές από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες έγιναν στην πόλη.
Την 21η Απριλίου η Ελλάδα βίωσε την αυγή μιας στυγερής δικτατορίας που διήρκεσε επτά χρόνια.
Στα τέσσερα ντοκιμαντέρ εμφανίζονται οι πρωταγωνιστές να μιλούν για τις πρώτες αντιδικτατορικές ενέργειες, τις αντιδράσεις και την οργάνωσή τους.
 
Δείτε τα ντοκυμαντέρ στο ERTFLIX.gr:“Ένα απότομο ξύπνημα”

Παραγωγή: ERT3
Σκηνοθέτης: Χρύσα Τζελέπη – Άκης Κερσανίδης
Σενάριο: Χρύσα Τζελέπη – Άκης Κερσανίδης
Eρευνα: Κλέαρχος Τσαουσίδης, Στράτος Κερσανίδης

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Γιώργος Χριστιανάκης

Φωτογραφία: Δράκος Πολυχρονιάδης
Μοντάζ: Άκης Κερσανίδης – Θεόφιλος Καλαϊτζίδης
Ηχοληψία: Σίμος Λαζαρίδης
Οργάνωση Παραγωγής: Χρύσα Τζελέπη
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Παπαδόπουλος-Καντέα
Βοηθός Παραγωγής: Ίλμα Τυρμπετάρι
Εκτέλεση παραγωγής: ANEMICINEMA
 
Πηγή:ertnews.gr εκπομπή:Μέρα με χρώμα #MeraMeChroma