Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Θηλυκότητα & Έμφυλη ανισότητα»: Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒΕ

«Θηλυκότητα & Έμφυλη ανισότητα»: Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒΕ

από xper
δημοσιεύτηκε3 April, 2023
ΧΩΡΙΣσχόλια

Την Κυριακή 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Πολύχρωμη Κυριακή στο ΚΘΒΕ, με τίτλο «Θηλυκότητα & Έμφυλη ανισότητα». Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, θέματα όπως τα έμφυλα δικαιώματα, τα στερεότυπα, αλλά και η έμφυλη βία, θα μας απασχολήσουν σε όλες τις εκδηλώσεις της ημέρας. Οι εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου, αλλά μετατέθηκαν λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι Πολύχρωμες Κυριακές είναι ένας νέος κύκλος παράλληλων δράσεων, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από καίρια κοινωνικά ζητήματα, που απασχολούν τον δημόσιο βίο. Εκκινώντας από θεματικές, που εμφανίζονται στα έργα του ρεπερτορίου μας, η πρώτη Πολύχρωμη Κυριακή προσανατολίστηκε στην ταυτότητα φύλου και τις πολύχρωμες οικογένειες (η κεντρική συζήτηση είναι διαθέσιμη εδώ), ενώ η δεύτερη θα επικεντρωθεί στη θηλυκότητα και τα έμφυλα δικαιώματα, εξετάζοντας στερεότυπα, παγιωμένες σχέσεις εξουσίας, καθώς και χρόνιες πρακτικές, που επέβαλε και συνεχίζει να επιβάλει η πατριαρχία.

Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν, στους χώρους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες, καθώς και μια κεντρική συζήτηση, εστιασμένη στην έμφυλη βία, με τίτλο «Έμφυλη βία: αναγνώριση, κριτική και δράση».

Αφορμή για τη συγκεκριμένη θεματική αποτέλεσαν τα έργα του ρεπερτορίου μας, και συγκεκριμένα η Αγγέλα του Γιώργου Σεβαστίκογλου, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου, αλλά και η παράσταση του Ερωτόκριτου, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, η οποία προσέγγισε το έργο με επίκεντρο το πρόσωπο της Αρετούσας. Στην παράστασή της ενσωμάτωσε ένα ποίημα γραμμένο από την Ιρανή ποιήτρια, Rahil Fallahfar, που ζει στην Τεχεράνη και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της. Επιπλέον, μία από τις τρέχουσες παραγωγές του ΚΘΒΕ, ο ΑΛΓΟ-ΡΥΘΜΟΣ, αποτελεί μια σκηνική «σύνθεση για δύο γυναίκες», κατά την οποία η Αλεξάνδρα Καζάζου και η Ελεάννα Γεωργούλη, φέρνουν στη σκηνή ιστορικά γεγονότα του τελευταίου αιώνα, μέσα από τη ματιά δύο γυναικών, που μπλέκονται σε ένα παιχνίδι μνήμης και λήθης.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΑ & ΕΜΦΥΛΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
στο ΚΘΒΕ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023


«Έμφυλοι ρόλοι και Στερεότυπα»

Ώρα έναρξης: 11.00, Διάρκεια: 150 λεπτά

Εργαστήρι Ψυχοδράματος για ενήλικες

Στο εργαστήρι αυτό οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν βιωματικά και να συζητήσουν πάνω στα στερεότυπα, που υπάρχουν γύρω από τα δυο φύλα, καθώς και στις πρακτικές, που απορρέουν από αυτά στις σχέσεις και στην καθημερινότητά τους.

Συντονίζει: Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια

Μέχρι 12 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

«Έμφυλη βία: αναγνώριση, κριτική και δράση»

Ώρα έναρξης: 13.00 Διάρκεια: 90 λεπτά
Συζήτηση, Ομιλητές/Ομιλήτριες: Θεοδώρα Βέττα, Δικηγόρος, συνεργάτιδα του Κέντρου ΔΙΟΤΙΜΑ., Μαρία Κάλφα, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ., Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ και Συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ., Σταύρος Μπουφίδης, Ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η συγγραφέας και η σκηνοθέτιδα της παράστασης ΑΛΓΟ-ΡΥΘΜΟΣ, Ελεάννα Γεωργούλη και Αλεξάνδρα Καζάζου.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

«Συζητώντας για όλες τις αποχρώσεις της συναίνεσης»

Ώρα έναρξης: 14.30, Διάρκεια: 120 λεπτά

Βιωματικό Εργαστήριο
Ηλικίες: 18-35 ετών

Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες από το Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ, επικεντρωμένο στην έννοια της συναίνεσης. Στο εργαστήρι αυτό οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν για τη συναίνεση, τις υγιείς σχέσεις και για το πώς μπορούμε να δράσουμε προληπτικά, κατά της παρενόχλησης. Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, να γνωριστούμε και να μοιραστούμε όλους τους προβληματισμούς μας.

Συντονίζουν: Ματίνα Σιώμου, Ψυχολόγος, Μυρτώ Προδρομίδου, Κοινωνική Λειτουργός

Μέχρι 25 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

• Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο.
• Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το Γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ.
• Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2315200023 και 2315200050 (Δευτέρα έως Παρασκευή:10.00–15.00) / email: drama@ntng.gr
• Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια μέχρι Παρασκευή, 7 Απριλίου.
• Σε περίπτωση που δεν γίνει κράτηση θέσης στα βιωματικά εργαστήρια, θα τηρηθεί εκείνη την ώρα σειρά προτεραιότητας.
• Για την ανοιχτή συζήτηση δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Ομάδα σχεδιασμού και οργάνωσης παραγωγής: Αμαλία Κοντογιάννη, Στέλλα Παπαδημητρίου, Άννα Μαρία Ιακώβου, Κωνσταντίνα Ματζίρη, Μαρία Λαζαρίδου