Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυλαία για τη 19η ΔΕΒΘ | ρεκορ επισκεψιμότητας

Αυλαία για τη 19η ΔΕΒΘ | ρεκορ επισκεψιμότητας

δυναμικό παρών από το νεανικό κοινό
από xper
δημοσιεύτηκε7 May, 2023
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης στην ιστορία του θεσμού ρίχνει απόψε αυλαία.

Φιλοξένησε 600 εκθέτες και 100 Έλληνες και ξένους συγγραφείς ενώ πραγματοποιήθηκαν 580 εκδηλώσεις, με 1.200 ομιλητές.

Επί τέσσερις ημέρες χιλιάδες φίλοι και φίλες του βιβλίου βρέθηκαν στο χώρο της ΔΕΘ και απόλαυσαν τις εκδηλώσεις και τα νέα βιβλία.

Η επισκεψιμότητα καταγράφηκε κατά 30% με 35% αυξημένη καταγράφεται φέτος στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), σε σχέση με τη διοργάνωση του 2019, την περίοδο προ πανδημίας, σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό που έκαναν σήμερα οι διοργανωτές. Υπογράμμισαν επίσης -ως κάτι που τους ξάφνιασε ευχάριστα, τη μεγάλη προσέλευση νεανικού κοινού.

Η 19η ΔΕΒΘ, που ολοκληρώνεται σήμερα, εκτός από το ενδιαφέρον του κόσμου για το βιβλίο, προσέφερε πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δραστηριοτήτων, ενώ ιδιαίτερη επιτυχία είχε, όπως ειπώθηκε, το 1ο Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα που διεξήχθη στο πλαίσιο της Έκθεσης.

«Θέλουμε να καταστήσουμε την Έκθεση όχι μόνο ένα μεγάλο πωλητήριο με πλούσιο παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα, αλλά να της δώσουμε και κάποιες άλλες διαστάσεις, όπως αυτή με το Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) Νίκος Κούκης.

Ο ίδιος, κάλεσε τους εκδότες να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τούς δίνεται. «Το επαγγελματικό πρόγραμμα είναι ένα συνέδριο που είχε διάφορες θεματικές. Θεωρώ ότι οι εκδότες έχουν πολλά να μάθουν από κάποιον που προηγείται. Θα ήθελα να δω πόσοι εκδότες παρακολούθησαν αυτό το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε ανοιχτός σε κάθε πρόταση που θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της ΔΕΒΘ.

Ο κ. Κούκης χαρακτήρισε τη ΔΕΒΘ «πνευματικό φάρο της Ελλάδας» και υπογράμμισε το «τεράστιο πνευματικό δυναμικό που υπάρχει στην πατρίδα μας», το οποίο αποτυπώθηκε, όπως είπε, στη φετινή διοργάνωση.

Ευχαρίστησε επίσης τα στελέχη του Ιδρύματος και τους υποστηρικτές της Έκθεσης, αφού όπως ανέφερε «για την επιτυχία μιας διοργάνωσης είναι σημαντική η συνεργασία και το δέσιμο της ομάδας». «Παρά το γεγονός ότι είμαστε λίγοι, τα πήγαμε πολύ καλά και είχαμε πολύ καλή συνεργασία και με τη διαχειριστική αρχή», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης σε μια από τις μεγαλύτερες -όπως τόνισε, μεταρρυθμίσεις που βρίσκεται σε εξέλιξη, το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.

Πρόκειται για μία βιβλιογραφική βάση δεδομένων, η οποία καταγράφει την ελληνική εκδοτική παραγωγή και διατίθεται δωρεάν από το ΕΙΠ και η οποία ανακατασκευάζεται πλήρως με μια χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ από το Ταμείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τέλος, είπε πως μέσα απ’ αυτό το σύστημα θα δοθεί η δυνατότητα στις Λέσχες Ανάγνωσης να δουλέψουν μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο θα μπορούν ν’ αναρτούν τις δραστηριότητές τους και να διασυνδέονται.