Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες

από xper
δημοσιεύτηκε10 November, 2023
ΧΩΡΙΣσχόλια

Σε ένα ιστορικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, για τέταρτη χρονιά απονεμήθηκε το πανευρωπαϊκό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Φέτος τιμήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη στο όνομα του κ. António Guterres, παγκόσμιου ηγέτη του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού στον κόσμο. Η τελετή Απονομής πραγματοποιήθηκε στο μνημείο της Ροτόντας.

Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν στην εκδήλωση ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος «Θεοφανώ», Σταύρος Ανδρεάδης, ο Herman Count van Rompuy, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Ιδρύματος «Θεοφανώ», καθώς και άλλες κορυφαίες προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε μήνυμά του που προβλήθηκε σε βίντεο ο António Guterres ανέφερε: «Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει σημαντικές δοκιμασίες. Ο πόλεμος επέστρεψε στην ευρωπαϊκή ήπειρο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και σε όλη την υφήλιο παλιές εντάσεις αναζωπυρώνονται, ενώ νέες αναδύονται. Η Δημοκρατία απειλείται και ο αυταρχισμός προελαύνει. Οι ανισότητες διευρύνονται, οι εντάσεις αυξάνονται και ο πλανήτης μας φλέγεται. Οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το σχέδιο μας για ειρήνη και ευημερία σ’ ένα υγιή πλανήτη φαντάζουν ανέφικτοι. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μόνη της αυτές τις προκλήσεις Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενότητα και συνεργασία, με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης. Και αυτό απαιτεί πολιτική βούληση και ηγετική πολιτική καθοδήγηση. Παρόλα αυτά μέσα από τα μαύρα σύννεφα, διακρίνω αχτίδα ελπίδας. Διακρίνω την ελπίδα σε όλους τους νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο οι οποίοι εργάζονται καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο. Στις γυναίκες και τις νέες που πρωτοστατούν και αγωνίζονται υπέρ όσων στερούνται ακόμη των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων Και διακρίνω την ελπίδα στους ήρωες φορείς που σπεύδουν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια οπουδήποτε και οποτεδήποτε ανακύπτουν συγκρούσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη στέκονται στο πλευρό όλων αυτών. Μόνος δρόμος συμπόρευση ως μία ανθρώπινη οικογένεια Πλούσιοι σε σε πολυμορφία. Μαζί μπορούμε να δομήσουμε μία συμμαχία ειρήνης που θα εκτείνετε σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτούς τους καιρούς του διχασμού και του αλληλοσπαραγμού αυτό το βραβείο θα αποτελέσει έμπνευση να αγωνιστούμε περαιτέρω για ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον για όλους», ολοκληρώνοντας το μήνυμά του με ένα «ευχαριστώ» στα ελληνικά.

Ο κ.Μαργαρίτης Σχοινάς, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος ευρωπαϊκής επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ανέφερε σε ομιλία του : «Πέρσι το βραβείο δόθηκε στον Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, η ορχήστρα του οποίου έχει μουσικούς από το Ισραήλ, από την Παλαιστίνη και από άλλες χώρες. Διαπιστώνουν ότι όσα τους ενώνουν είναι παραπάνω από όσα τους χωρίζουν. Πέρσι το ίδρυμα Θεοφανώ βράβευσε την διαπροσωπική πολυμέρεια, φέτος τιμούμε τη διακρατική πολυμέρεια, αυτούς που χτίζουν γέφυρες μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων. Επάξια απονέμουμε αυτόν το γραφείο στον γραμματέα…ο κόσμος είναι καλύτερος χάρη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχουν σωθεί ζωές χάρη στον Οργανισμό, ζωές έχουν προοπτικές. Και φυσικά, το έργο του ΟΗΕ δεν αφορά μόνο ακραίες και οριακές περιπτώσεις που διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή. Μέσω του διεθνούς δικαίου, ρυθμίζει δεκάδες πτυχές της καθημερινότητας, όπου η παρουσία του ΟΗΕ μπορεί να είναι αθόρυβη, αλλά η απουσία του θα ήταν εκκωφαντική. Ο ΟΗΕ γεννήθηκε ανάμεσα στα συντρίμμια και τα χαλάσματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσα στις στάχτες του Ολοκαυτώματος, με στόχο το «ποτέ ξανά» να μην μείνει ένα ουτοπικό σύνθημα – αλλά κίνητρο για σκληρή δουλειά για ειρήνη, ασφάλεια και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ αναφέρθηκε και στον βανδαλισμό της τοιχογραφίας των Εβραίων στον ΟΣΕ, στη Θεσσαλονίκη:

«Η αμαύρωση της τοιχογραφίας στον ΟΣΕ είναι ντροπή, μπορεί να τα έσβησαν αλλά δεν κατάφεραν να τα σβήσουν από τη συλλογική μνήμη, δεν θα υπάρξει καμία ανεκτικότητα στον αντισημιτισμό. 85 χρόνια μετά τη «νύχτα των κρυστάλλων» και 34 μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου η Ευρώπη στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Τιμούμε τον αγώνα του ΟΗΕ για να συνεχίσει την ανθρωπιστική κληρονομιά, με την Ευρώπη κοινωνό και εμψυχωτή αυτών των προσπαθειών».

Ο κ.Σταύρος Ανδρεάδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Όταν ξεκίνησε το 2019 αυτή η ιδέα, κανείς δεν φανταζόταν την αλματώδη πορεία αυτού του θεσμού. Όλες οι βραβεύσεις που έγιναν ήταν σημαντικές και η φετινή βράβευση βρίσκει τον πλανήτη σε μία κρίσιμη στιγμή. Είναι καταλυτική η ενδυνάμωση της κοινωνίας των Εθνών για να εκφράσει την παγκόσμια επιθυμία για επιβολή κανόνων. Σήμερα τιμούμε τον οργανισμό, τον μεγαλύτερο διεθνή φορέα. Ο ΟΗΕ με τις πρωτοβουλίες του δείχνει το δρόμο για το πώς ο ανθρωπισμός πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ηγεσίας. Μόνη επιλογή είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη», ενώ για το ιστορικό μνημείο που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ανέφερε: «Η εξαίσια Ροτόντα είναι σημείο αναφοράς της αλληλουχίας των ανθρώπων, των θρησκειών, της κοινής ανθρωπιστικής μας ιστορίας. Δέηση όλων μας κοινή και μία, ειρήνη και αλληλεγγύη για την ανθρωπότητα».

Ο κ. Miguel Ángel Moratinos, Ύπατος εκπρόσωπος της συμμαχίας των Ηνωμένων Εθνών, εκπροσώπησε τον ΟΗΕ στη βράβευση και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είναι μεγάλη τιμή να παρευρίσκομαι σε αυτή την ξεχωριστή τελετή που πραγματοποιείται σε μία ιστορική πόλη και να παραλαμβάνω αυτό το βραβείο εκ μέρους του António Guterres. Θα ήθελα να εκφράσω το θαυμασμό μου για τον οργανισμό σας», κάνοντας αναφορά στη διαφορετικότητα, την ειρηνική συνύπαρξη. «Να υπερασπιστούμε τον τρόπο του να ζούμε μαζί και να δημιουργήσουμε μία κοινή ανθρωπότητα».

Η εκδήλωση μεταδόθηκε από την ΕΡΤ3.

Πηγή: ertnews.gr