Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημητρία Μαλαμίδου, «Αμφίπολη: η επικαιρότητα της αρχαιολογικής έρευνας και των εργασιών ανάδειξης»

Δημητρία Μαλαμίδου, «Αμφίπολη: η επικαιρότητα της αρχαιολογικής έρευνας και των εργασιών ανάδειξης»

από xper
δημοσιεύτηκε24 December, 2023
ΧΩΡΙΣσχόλια

    Αμφίπολη: η επικαιρότητα της αρχαιολογικής έρευνας και των εργασιών ανάδειξης

    H Αμφίπολη ευλόγως απασχόλησε έντονα το ευρύ κοινό με την αποκάλυψη του εντυπωσιακού μνημείου στον Καστά.

    Χάρη σε αυτό το γεγονός, ανανεώθηκε θεαματικά το ενδιαφέρον των επισκεπτών αλλά και όλων των φορέων προστασίας και ανάδειξης για τη σημαντική αυτή αρχαία πόλη. Έτσι, μεταξύ των άλλων, από το καλοκαίρι του 2019, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, έχει ξεκινήσει συστηματικό ερευνητικό πρόγραμμα στην ακρόπολη της Αμφίπολης, εκεί όπου εκτεινόταν ο πυρήνας της αρχαίας πόλης από τα κλασικά ως και τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια, στη θέση όπου σήμερα είναι επισκέψιμες οι επιβλητικές παλαιοχριστιανικές βασιλικές.

    Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία να διαμορφωθεί καλύτερα και να πλουτισθεί με νέα μνημεία ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Παράλληλα με τις νέες αρχαιολογικές έρευνες, υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και από τις Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ σημαντικά έργα συντήρησης, αναστήλωσης και ενοποίησης των μνημείων, βελτίωσης των υποδομών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, και συντονισμένες παρεμβάσεις προβολής και ανάδειξης, σύμφωνα με τις σύγχρονες αρχές διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων.

    Η ομιλία εντάσσεται στον κύκλο επιστημονικών διαλέξεων «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις», που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει και φέτος τον αγαπημένο για το κοινό κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων: «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».

Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Notabene

Τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος στην ακρόπολη της Αμφίπολης, αλλά κι ο ιστότοπος που σχεδιάστηκε για αυτό (http://amphipolisproject.org), απασχόλησαν ήδη τον τύπο σε εκτενή δημοσιεύματα:

https://www.makthes.gr/arkhaia-amfipoli-ti-thaumata-kryvei-sta-splakhna-tis-i-spoydaia-akropoli-tis-375206

https://www.kathimerini.gr/culture/561338881/i-akropoli-tis-amfipolis-kai-ta-mystika-tis/

https://www.makthes.gr/neo-eyrima-stin-archaia-amfipoli-475334

https://www.makthes.gr/amfipoli-to-aghalma-thorakoforoy-kai-ta-polla-khtenia-poy-efere-sto-fos-i-arkhaiologhiki-skapani-523860

    Περισσότερες πληροφορίες: https://www.amth.gr/news/tetartes-sto...