Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέος Πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο Σπύρος Βούγιας

Νέος Πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο Σπύρος Βούγιας

από xper
δημοσιεύτηκε6 January, 2024
ΧΩΡΙΣσχόλια

Πραγματοποιήθηκαν στις 2/1 οι δημαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και την εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής.

Με ευρεία πλειοψηφία (40 ψήφοι υπέρ – 3 λευκά) εξελέγησαν στη θέση του Προέδρου του Σώματος ο Σπύρος Βούγιας από τη διοικούσα παράταξη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», του Αντιπροέδρου ο Χάρης Αηδονόπουλος από την παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και της Γενικής Γραμματέως η Ελισάβετ (Έλσα) Αλατσίδου από την παράταξη «Θεσσαλονίκη για Όλους» με επικεφαλής τον Σπύρο Πέγκα.

Για την εννεαμελή Δημοτική Επιτροπή που θα ασκεί πλέον τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Εκτελεστικής Επιτροπής εξελέγησαν μετά από ψηφοφορία οι Λάζαρος Ζαχαριάδης, Γιώργος Αρβανίτης, Γιώργος Δημαρέλος, Πρόδρομος Νικηφορίδης και Αθανάσιος Ζιώγας από την παράταξη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», Σωκράτης Δημητριάδης και Μιχάλης Κούπκας από την παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος («Θεσσαλονίκη για Όλους»).

Ως αναπληρωματικοί εξελέγησαν από τη διοικούσα παράταξη οι Σαράντης Μονοπόρτης, Κώστας Βασιλόπουλος, Δήμητρα Αγκαθίδου, Έφη Θεοδωράκη και Παντελής Καζαντζίδης, ενώ από την αντιπολίτευση οι Ελισάβετ (Έλσα) Αλατσίδου, Μάκης Κυριζίδης, Βασίλης Τομπουλίδης και Μαρία Κέκη.

Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής ορίστηκε από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη ο Βασίλης Γάκης

Στο χαιρετισμό του ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας σημείωσε τα εξής:

«Αγαπητέ μου Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που δείξατε σήμερα στο πρόσωπο μου, προτείνοντας και εκλέγοντας με και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Αποτελεί πραγματικά μεγάλη τιμή και πρόκληση για εμένα να ανταποκριθώ επάξια στις υψηλές απαιτήσεις της αποστολής μου.

Παρακολουθώ από κοντά τα τελευταία χρόνια με θλίψη τη διαρκή υποβάθμιση του σώματος σε ένα απογυμνωμένο από αρμοδιότητες και κύρος διακοσμητικό όργανο και αναρωτιέμαι διαρκώς πώς θα μπορούσε να ξαναβρεί τη χαμένη του αξιοπιστία και να αποκτήσει σύγχρονο νόημα, ζωντανό περιεχόμενο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και χρησιμότητα για τους πολίτες.

Πρώτος μου στόχος επομένως είναι να αποκαταστήσουμε αρχικά την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του και να επινοήσουμε τρόπους ώστε αυτό το μοναδικό εργαλείο δημοκρατικής εκπροσώπησης και συμμετοχικής διαβούλευσης να καταστεί ένα ανοιχτό εργαστήριο αναστοχασμού και δράσης πάνω στα προβλήματα, τη νέα ταυτότητα και το μέλλον της πόλης. Και δεύτερος, εξίσου σημαντικός, είναι η υποχρέωσή μας να καταλήγουμε κάθε φορά σε ορθολογικές αποφάσεις μετά από εξαντλητικό και υψηλού επιπέδου διάλογο, ώστε να μπορεί τελικά η διοίκηση να προωθεί το έργο της για το καλό της πόλης.

Αυτά, όμως, έχουμε μια ολόκληρη θητεία μπροστά μας για να τα αποδείξουμε όλοι μαζί, στην πράξη. Θα ξεκινήσουμε αυτή την εβδομάδα με μια άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων για να συζητήσουμε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο λειτουργίας του δημοτικού μας συμβουλίου και θα ακολουθήσει η πρώτη τακτική μας συνεδρίαση στα μέσα Ιανουαρίου.

Αισθάνομαι, τέλος, πως αυτή η διάκριση που μου αποδώσατε σήμερα αποτελεί, ίσως, και μια άυλη ανταπόδοση στην πολύχρονη (αν και Σισσύφεια) προσπάθεια μου για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής του πολίτη.

Εύχομαι σε όλες και όλους καλή χρονιά και καλή μας θητεία!»