Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
αδέλφια Ψωμιάδη

Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Αντισυνταγματικός ο νόμος Μητσοτάκη που αθώωσε τα αδέλφια Ψωμιάδη

από xper
δημοσιεύτηκε30 January, 2024
ΧΩΡΙΣσχόλια

Αναίρεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης άσκησε ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, ανατρέποντας έτσι την οριστική παύση της δίωξης κατά των αδελφών Ψωμιάδη, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για κακουργηματική απιστία κατά συναυτουργία και κακουργηματική ψευδή βεβαίωση, με τις πράξεις τους να έχουν προκαλέσει ζημιά σε βάρος του δημοσίου αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ύστερα από 15 χρόνια αναβολών και καθυστερήσεων η υπόθεση του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση, έκλεισε δικαστικά χάρη σε μια σκανδαλώδη τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ψηφίστηκε το 2020.

Η σκανδαλώδης ρύθμιση του Οκτώβρη του 2020 προέβλεπε ότι «αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».

Με βάση αυτή τη ρύθμιση, τα αδέλφια Ψωμιάδη απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για τη σκοπιμότητα της νομικής ρύθμισης της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο Αντιεισαγγελέας ΑΠ Αχιλλέας Ζήσης άσκησε αναίρεση στην απόφαση με την αιτιολογία της «εσφαλμένης εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διάταξης».

Μάλιστα, ο κ. Ζήσης ζητά από τον Άρειο Πάγο να κρίνει «αντισυνταγματική» τη διάταξη του άρθρου 93 του ν. 4745/2020, το οποίο ερμηνεύει το επίμαχο άρθρο 67 του ν. 4735/2020 καθώς όπως αναφέρει ο ίδιος συνιστά «κρυπτοαμνηστία την οποία απαγορεύει το Σύνταγμα και ως εκ τούτου ανεφάρμοστη».

Το συμπέρασμα που προκύπτει από σχετική ενημέρωση του Αρείου Πάγου είναι ότι «πρόκειται για κρυπτοαμνηστία, και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματική, ενόψει του ότι υπάρχουν και εκκρεμείς υποθέσεις στα Δικαστήρια με κατηγορούμενους -αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού- με ζημία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ και του ΔΗΜΟΣΙΟΥ!!!»