Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από την εκπομπή  Οσα Μυθια της Εγνατία Τηλεόρασης

Ξενάγηση στην Θεσσαλονίκη μου | Ευγενία Κούκουρα - ξεναγός | Εγνατία Tv

Από την εκπομπή Οσα Μυθια της Εγνατία Τηλεόρασης
από xper
δημοσιεύτηκε21 February, 2024
ΧΩΡΙΣσχόλια

Από την εκπομπή  Οσα Μυθια της Εγνατία Τηλεόρασης

 

 

ΟΣΑ ΜΥΘΙΑ ΤΟΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΚΟΥΡΑ
 
ΤΡ - ΠΑ 12:00
ΣΑ - ΚΥ 19:00
ΔΕ - ΚΥ 03:00 (Ε) στην ΕΓΝΑΤΙΑ Τηλεόραση https://www.egnatia.tv/node/26
ε

Η Ευγενία Α. Κούκουρα, ξεναγός, συγγραφέας και παραγωγός ταινιών, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αποφοίτησε από το Γ΄ Γυμνάσιο Θηλέων και δύο   Σχολές Ξεναγών Θεσσαλονίκης (1973-1974 και 1981-82).

Ασχολήθηκε με την εκμάθηση ξένων γλωσσών (Αγγλικής, Γαλλικής, Ιταλικής, Ισπανικής, Τουρκικής και Βουλγαρικής) και την εμβριθή μελέτη του ελληνικού πολιτισμού (Ιστορία, Αρχαιολογία, Τέχνη, Λαογραφία).

Καρπός αυτής της μακροχρόνιας σπουδής της είναι οι 250 ταινίες και εκπομπές που έχουν προβληθεί στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με θέματα από τη Βυζαντινή Τέχνη, την Αγιολογία, τη Μυθολογία, την Ελληνική Ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι τους νεώτερους χρόνους

Συγκεκριμένα: α) 15 ταινίες – ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί στην ΕΡΤ, εκ των οποίων η ταινία με τίτλο  «Το βαπτιστήρι του Μεγαλέξανδρου» (παραγωγή ΕΡΤ 1996)  βραβεύτηκε σε 1ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ταινιών μήκους).

β) 48 εκπομπές – ντοκιμαντέρ στον τηλεοπτικό σταθμό  4Ε (www.tv4e.gr), εκ των οποίων η ταινία « Από τα φαγιούμ στις χριστιανικές εικόνες» μεταφράστηκε στη βουλγαρική γλώσσα και βραβεύτηκε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης,

ενώ η ταινία «Δραχμή» χρησιμοποιείται ως οπτικοακουστικό υλικό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Σαντάνσκι.

γ) 201 εκπομπές – ντοκιμαντέρ στην ΕΓΝΑΤΙΑ Τηλεόραση (www.egnatia.tv) στο πλαίσιο της  εκπομπής «Όσα μύθια τόση αλήθεια».

Έχει γράψει 11 μελέτες για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η ταινία της-βιβλίο «Ο Αλέξανδρος και οι γυναίκες» έλαβε μέρος στο φεστιβάλ γυναικών Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας και βραβεύτηκε από την UNESCO.

Κατά καιρούς δίδαξε δια των μνημείων του πολιτισμού Ιστορία και Tέχνη σε Κ.Ε.Κ., στο πολυεθνικό κέντρο του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ στο Κιλκίς,

στη Σχολή Αστυνομίας Βεροίας,

σε θερινά προγράμματα φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Balamand του Λιβάνου και του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και σε κύκλο μαθημάτων του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων (Ε.Ο.Ε).

Διακρίνεται για το πάθος της να μεταδώσει τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού σε όλους που ξεναγεί, σε υψηλές προσωπικότητες που επισκέπτονται τη χώρα, στους μαθητές των σχολείων, σε εξειδικευμένες ομάδες, σε Έλληνες και αλλοδαπούς περιηγητές.

 Έχει αρθογραφήσει σε εφημερίδες  όπως το ΒΗΜΑ.

Είναι δραστήριο μέλος του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) και προσφάτως έχει εκλεγεί Πρόεδρος των Φίλων του Κ.Ι.Θ.