Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Απουσίες στη Ζωή και στην Τέχνη»: Εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

«Απουσίες στη Ζωή και στην Τέχνη»: Εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

από xper
δημοσιεύτηκε3 March, 2024
ΧΩΡΙΣσχόλια

Οι εκδηλώσεις με θέμα «Απουσίες στη ζωή και στην Τέχνη», για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στις 19:30, με την ομιλία του συγγραφέα, δοκιμιογράφου, εκδότη και αρθρογράφου Θανάση Τριαρίδη, με θέμα «Οι γυναίκες που δεν σταμάτησαν μπροστά στο μαχαίρι».

Στον ίδιο χώρο και την ίδια μέρα, στις 21:00, μαθητές της Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς» παρουσιάζουν το διήγημα του Κ. Θεοτόκη «Ακόμα;». Υπεύθυνος διδασκαλίας Παύλος Δανελάτος. (Είσοδος ελεύθερη}.

«Η τέχνη συμπορεύεται με το κοινωνικό γίγνεσθαι: εμπνέει, δημιουργεί πρότυπα, καταγγέλλει και προκαλεί προβληματισμούς για τα μεγάλα κοινωνικά θέματα. Η έμφυλη βία, τόσο ορατή, τόσο σοκαριστική και τόσο επίκαιρη, προσεγγίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού.

«Απουσίες στη ζωή κα στην Τέχνη»:

Απουσίες γυναικών στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στην όπερα, στη λογοτεχνία, αλλά και γυναίκες σημερινές, κάθε ηλικίας, σηματοδοτούν το πολιτισμικό ήθος της κοινωνίας απέναντι στη γυναίκα. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας: Είναι ώρα να σπάσουμε τη σιωπή, να βάλουμε τέλος στον εξευτελισμό, στην καταπίεση, σε κάθε μορφή βίας. Καμία μόνη, καμία ανυπεράσπιστη», όπως αναφέρει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Γάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας, αναφέρει:

«ΔΕΝ είναι γιορτή η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η 8η Μαρτίου παραμένει ημέρα μνήμης, ημέρα υπενθύμισης για τους αγώνες των γυναικών ανά τον κόσμο. Αγώνες για ισότητα και ίσα δικαιώματα, και ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού τιμά τη γυναίκα, προσεγγίζοντας την ημέρα και το πανανθρώπινο μήνυμά της και εστιάζει στους πολλαπλούς ρόλους και τα προβλήματα που συνεχίζουν να λιμνάζουν άλυτα.

Μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού, διοργανώνουμε μια σειρά από δράσεις, με γενικό τίτλο: «Απουσίες, στη ζωή και στην Τέχνη». Ομιλίες και πολιτιστικές αναφορές για τη γυναικοκτονία στο σινεμά, στο θέατρο, στην όπερα, στο τραγούδι, στη λογοτεχνία, στη φωτογραφία, που έχουν ως σκοπό να αναδείξουν τη διαχρονικότητα και την τραγικότητα, της πλέον ακραίας μορφής έμφυλης βίας, γιατί… στον 21ο αιώνα, συνεχίζεται η εκτέλεση «των μαγισσών».

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση, συνεργάτες, καλλιτέχνες, φορείς και να επαναλάβω κι εγώ με τη σειρά μου, το απλό – αλλά όχι απλοϊκό- το ευθύβολο, μεστό και άμεσο δίστιχο που δήλωσαν όλες οι γυναίκες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας, «Καμία απουσία, η ζωή σας χρειάζεται όλες».