Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
η

Προβολή ταινίας του Κεραμιδιώτη :«Από τον τρόμο στην αντίσταση -ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκη 1941-1944»

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 | κινηματοθέατρο Αθήναιον, Βασιλίσσης Όλγας 35 | Θεσσαλονίκη | 9.00 μ.μ
από xper
δημοσιεύτηκε20 June, 2024
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris προβάλλει την ταινία «Από τον τρόμο στην αντίσταση -ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκη 1941-1944», του Γιώργου Κεραμιδιώτη, την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, στο κινηματοθέατρο Αθήναιον, Βασιλίσσης Όλγας 35, στην Θεσσαλονίκη, στις 9.00 μ.μ.

Η προβολή της ταινίας θα γίνει με την παρουσία του σκηνοθέτη και, με το πέρας της, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η ταινία αφηγείται γεγονότα που έχουν συμβεί στο ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά, στην Θεσσαλονίκη. Αυτό το στρατόπεδο ήταν σχεδόν στα όρια της Θεσσαλονίκης. Η θεματική της ταινίας αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και στη Βόρεια Ελλάδα. Επικεντρώνει στη ναζιστική Γερμανία την περίοδο 1941-44. Όπως σε κάθε ταινία που αναφέρεται στον πόλεμο έχουμε τον στρατό κατοχής, αλλά και εκτελέσεις, μάχες, πράξεις αντίστασης.

Υπάρχουν οι αιχμάλωτοι, η αντίσταση, οι συνεργάτες του κατακτητή και οι ιστορίες αγάπης.

Όλα αυτά παρουσιάζονται μέσα από συζητήσεις για το παρελθόν και το παρόν, με ανθρώπους που έζησαν την συγκεκριμένη περίοδο και με νέους από τη Γερμανία και την Ελλάδα.

κερ

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Κεραμιδιώτης γεννήθηκε στην Κατερίνη και σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο 8 του Παρισιού.

Παρακολούθησε μαθήματα με τον καθηγητή Denis Lévy (Ντενί Λεβί).

Τα έτη 2003-2004 και 2005-2006 συμμετείχε, ως διδάσκων, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στα σεμινάρια με τίτλους: «Κινηματογραφικά είδη και τρόποι σκηνοθεσίας» και «Πρακτικές προσεγγίσεις στον κινηματογράφο».

Το 2019 τιμήθηκε, μαζί με τον Κώστα Φέρρη, από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) για την παιδαγωγική διάσταση του έργου του.

Ταινίες του συμμετείχαν σε διάφορα φεστιβάλ ελληνικά και ξένα, όπως Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, Χανίων, Tonneins France, Annaba Algeria, Rome Coliffe κ.ά.

Άρθρα του έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες.

Στην φιλμογραφία του Γιώργου Κεραμιδιώτη βρίσκουμε, ανάμεσα στις άλλες, τις ταινίες: «Μαθήτριες λυκείου», «Τέχνη και πολιτική», «Γη και άνθρωποι» (μυθοπλασία μεγάλου μήκους), «Συνθέτες της Θεσσαλονίκης» (σειρά ντοκιμαντέρ), «Προμηθέας» (ταινία-όπερα μικρού μήκους), «Συναντήσεις: προσωπογραφίες φιλοσόφων» (Αλαίν Μπαντιού, Τζόρτζιο Αγκάμπεν, Σλαβόι Τσίζεκ), «Η Θεσσαλονίκη μέσα από την ποίηση», «Από τον τρόμο στην αντίσταση -ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη 1941-1944», «Κινηματογράφος και πολιτική», «Από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο», «Έβρος: θολό τοπίο».

κ

Η ταινία διαπραγματεύεται το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα που δεν είναι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης.

Μιλά για την κατοχή, την αντίσταση και τις ναζιστικές θηριωδίες τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στην Κεντρική Μακεδονία.

Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ντοκιμαντέρ-παράθεση γεγονότων, αλλά με μια αφήγηση που έχει και ποιητική δομή, αφήνοντας μια προοπτική στην ανάγνωση της σημερινής εποχής.

π

Ο θεατής θα διαβάσει το φιλμικό κείμενο και καλείται να δημιουργήσει τη δική του αφήγηση, σύμφωνα με όσα ξέρει και όσα έχει ζήσει.

Το μετακείμενο της ταινίας, λοιπόν, είναι αυτό που δίνει μια διαφορετική και σημαντική διάσταση σε αυτή την ταινία-ντοκιμαντέρ.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κεραμιδιώτης

Σενάριο: Γιώργος Κεραμιδιώτης

Φωτογραφία: Ρενέ Νταμ, Άρης Μπαφαλούκας, Γιώργος Κεραμιδιώτης, Τάσος Κικίδης

Μοντάζ: Γιώργος Κεραμιδιώτης

Εικονολήπτες: Κώστας Σταματίου, Σίμος Μπατζάκης, Γαβριήλ Ψαλτάκης, Ηλιάνα Παυλίδου

Μουσική: Άλκης Μπαλτάς

Ιστορικοί: Έντσο Τραβέρσο, Μαρία Καβάλα, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιόζεφ Φογκλ, Γιάννης Ελεμηνιάδης

Παίζουν: Άλκης Καριζώνης, Γιάννης Γαλανός, Θόδωρος Βαλαχάς, Νίκος Σαλπιστής, Νίκος Μέρμηγκας, Νίκος Μωησιάδης, Μενέλαος Σαρηγιαννίδης

Αφήγηση: Θεανώ Αμοιρίδου, Δημήτρης Τσιλινίκος

Ηθοποιοί: Έκτωρ Καλούδης, Δημήτρης Σιακάρας, Γιώργος Κολοβός, Στέργιος Τζαφέρης.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό που θα συντονίσει ο Γιάννης Φραγκούλης, κριτικός κινηματογράφου.