Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ποντος,ταινία

100 χρόνια μετά τη γενοκτονία ο "ΠΟΝΤΟΣ" γίνεται ταινία

«Πόντος»: Ο αγώνας του Ποντιακού Ελληνισμού μεταφέρεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη από τη show time και τη village.
από xper
δημοσιεύτηκε15 November, 2018
ΧΩΡΙΣσχόλια

Ενώ οι καρεκλοκένταυροι των ποντιακών ομοσπονδιών περί άλλα τυρβάζουν και οι επίδοξοι ποντιοπατέρες ασχολούνται με το πως θα  αναδειχθούν για να γίνουν και αυτοί καρεκλοκένταυροι,κάποιοι ρομαντικοί πατριώτες θέτουν στόχους και τους πραγματοποιούν στηριζόμενοι στη ιδιωτική πρωτοβουλία και στη δίψα του κόσμου να δεί κατι αξιόλογο και ποιοτικό.

  Η ταινία Πόντος θα αποτελεί την ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου!

Μετά τη σκηνοθεσία της ταινίας «Μαριονέτες», ο Παντελής Καλατζής επιστρέφει με μια ιστορική ταινία εποχής που διαδραματίζεται την περίοδο της γενοκτονίας των Ποντίων.

 

Βασισμένη σε ιστορικά ντοκουμέντα και στις μαρτυρίες όσων επέζησαν, η ταινία «Πόντος» αποτελεί την ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου συγκεντρώνοντας στο καστ μεγάλα ονόματα Ελλήνων ηθοποιών.

Μέσα από τα μάτια των δύο πρωταγωνιστών της ταινίας, της Άννας και του Μίλτου, γινόμαστε μάρτυρες των διώξεων που υπέστη ο Ελληνισμός στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και που οδήγησαν στην εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Εκατό χρόνια μετά τα ιστορικά γεγονότα, η ταινία καταγράφει με πιστότητα και σεβασμό στην ιστορική μνήμη, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, την καθημερινότητα αλλά και τις πολεμικές συγκρούσεις των ανθρώπων της περιόδου και ταυτόχρονα πλέκει το μύθο του μεγάλου έρωτα μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, ενός έρωτα που για να δικαιωθεί, πρέπει να επιβιώσει μέσα στις εξαιρετικά δυσμενείς ιστορικές συνθήκες.

 

Τα γυρίσματα της ταινίας θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές της Μακεδονίας καθώς και σε studio του εξωτερικού.

Η ταινία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2019.

 

ΣΥΝΟΨΗ

Μετά από την αιφνιδιαστική επίθεση στο χωριό της Άννας και την εξόντωση των κατοίκων, η Άννα καταφέρνει να αποδράσει και καταλήγει τραυματισμένη σε κοντινό δάσος. Εκεί διασώζεται από το Μίλτο, ο οποίος στη συνέχεια οδηγεί την τραυματισμένη γυναίκα στον ορεινό καταυλισμό που ζει. Στην ηρεμία του καταυλισμού αυτού κι ενώ η Άννα αναρρώνει από τα σωματικά και ψυχικά της τραύματα, μια ερωτική σχέση αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτήν και το Μίλτο.

Σύντομα θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με την ιστορία καθώς η συστηματοποίηση της εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, όπως επιβάλλεται από την πολιτική εξουσία των Τούρκων, θα φέρει τις παραστρατιωτικές ομάδες των Τσετών απέναντί τους. Οι προετοιμασμένοι κάτοικοι αυτή τη φορά θα αντιδράσουν και θα διώξουν τους εισβολείς αλλά ο καταυλισμός θα διαλυθεί. Οι πορείες των δύο νέων θα χωρίσουν – ο Μίλτος μαζί με τους υπόλοιπους άνδρες του χωριού θα ενσωματωθεί στις αντάρτικες ομάδες, η Άννα μαζί με τη μητέρα του Μίλτου, τη Μαρία, θα κατέβουν για ασφάλεια σε ένα αστικό κέντρο της εποχής, την Τραπεζούντα.

Ο καθένας μόνος και την ίδια στιγμή ταυτόχρονα, η Άννα κι ο Μίλτος θα βιώσουν τους μηχανισμούς εξόντωσης που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των κατοίκων του Πόντου - τάγματα εργασίας, λευκές πορείες θανάτου, διώξεις, απαγχονισμούς. Κι ενώ η επιβίωση τους θα γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη και ο θάνατος θα τους κυκλώνει από παντού, η επιθυμία να βρεθούν και πάλι μαζί θα είναι αυτό που θα κρατήσει την ελπίδα τους ζωντανή.

 

CREDITS

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΣΗΦΕΛΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΡΙΤΖΙΔΑΚΗΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΜΙΛΤΟΣ ΝΤΖΟΥΝΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΑΔΕΛΗΣ

PRODUCTION DESIGNER: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΑΚΑΣ

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΥΡΑΡΗ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: CSP SHOWTIME PRODUCTIONS

www.showtimeproductions.gr

ΔΙΑΝΟΜΗ: VILLAGE

 

περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και το cast των ηθοποιών θα έχουμε μόλις ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Γράψε την άποψή σου

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.