Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : Ο Κόσμος της Ορθοδοξίας στις σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : Ο Κόσμος της Ορθοδοξίας στις σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

από xper
δημοσιεύτηκε2 March, 2019
ΧΩΡΙΣσχόλια

Αθαν. Αγγελοπούλου – Εμμ. Καραγεωργούδη, Ο Κόσμος της Ορθοδοξίας στις σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Ιερά Μητρόπολη Κιέβου Εκκλησίας Κων/πόλεως (1686 μ.Χ.), Ι. Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Ι. Μητρόπολη Σκοπίων Εκκλησίας Σερβίας (1922, 2004 μ.Χ.), σελ. 200.

Εξώφυλλα: Aγιά Σοφιά Κων/πόλεως – Κιέβου.

Οι δύο Καθηγητές Πανεπιστημίου της Εκκλησιαστικής Ιστορίας

κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος

αγγελόπουλος

 

και κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης,

.

ερευνώντας την ιστορία της Μητροπόλεως Κιέβου, Επαρχίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, και την ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και Μητροπόλεως Σκοπίων, Επαρχίας του Πατριαρχείου της Σερβίας, τα ιστορικά κείμενα και τις γεωεκκλησιαστικές εξελίξεις, μάς παρουσιάζουν την έκδοση – μελέτη αυτή, η οποία αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και σαφή έκθεση και ανάλυση των ιστορικών γεγονότων και πεπραγμένων στην Εκκλησία της Αχρίδος και στην Εκκλησία της Ουκρανίας μέχρι σήμερα, με επίκεντρο το κανονικό κείμενο του 1686.

Το έργο περιλαμβάνει:

Προλεγόμενα, Κεφάλαιο Α΄: «Τα εκκλησιαστικά και μάλιστάγε τα των ενοριών δίκαια ταις πολιτικαίς επικρατείαις τε και διοικήσεσι συμμεταβάλλεσθαι είωθεν (Ι. Φώτιος), με πέντε ενότητες.

Κεφάλαιο Β΄: «Ο σεβασμός, αντί «καταφρονήσεως» των ιεροκανονικών κειμένων. Το «Πατριαρχικόν και Συνοδικόν Γράμμα Εκδόσεως 1686 μ.Χ.», με τρεις ενότητες.

Κεφάλαιο Γ΄: «Το διατακτικό του «Πατριαρχικού και Συνοδικού Γράμματος Εκδόσεως του 1686 μ.Χ.», με δύο ενότητες.

Ακολουθούν «Επιλεγόμενα – Ειδικά Συμπεράσματα», «Πηγές – Βιβλιογραφία Ηλεκτρονική, «Παράρτημα Κειμένων» και «Παράρτημα Φωτογραφιών», από τον 9ο αιώνα ως σήμερα.

Η μονογραφία – βιβλίο συνιστά εις βάθος επεξεργασία της αρχικής έρευνας, που δημοσιοποιήθηκε το πρώτον στην Romfea.gr, του Δεκεμβρίου 2018, και έτυχε ευρυτάτης αναγνώσεως και ενδιαφερόντων σχολίων και κρίσεων.

Συγκεκριμένα:

Oι ενότητες του Α΄ Κεφαλαίου είναι : 1. «Εισαγωγικές αναγκαίες ιστορικο-θεολογικές προσεγγίσεις», 2. «Γεωπολιτικές ριζοσπαστικές εξελίξεις», 3. «Βασικές γεωεκκλησιαστικές συμμεταβολές», 4. «Βασικοί σταθμοί εκκλησιαστικών συμμεταβολών», 5. «Η Ι. Μητρόπολη Κιέβου Ουκρανίας».

Του Β΄ Κεφαλαίου οι ενότητες είναι : 6α. «Κανονική διαβάθμιση κειμένου», 6β. «Σχολιασμός τίτλου – θέματος του «Γράμματος»». 6γ. «Σχολιασμός κυρίως κειμένου».

Του Γ΄ κεφαλαίου οι ενότητες είναι : 7α. : Εισαγωγικά και 7β. «Διατυπώσεις – κλειδιά του Διατακτικού του «Γράμματος»».

Στο «Παράρτημα Κειμένων» βλέπει ο αναγνώστης για ιδία χρήση δύο κείμενα βασικά, μετά τα εισαγωγικά, υπό 2α. το «Γράμμα Εκδόσεως» του 1686 μ.Χ. και υπό 2β. «Τον Τόμο αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας» (6 Ιαν. 2019). Το δεύτερο είναι εις συνέχεια και αντικατάσταση ιεροκανονική συνεπή του «Γράμματος» 1686.

Στο «Παράρτημα Φωτογραφιών» : «Τα πρόσωπα – πρωταγωνιστές στο τρίγωνο Κων/πολη – Κίεβο – Μόσχα  (9ος, 10ος, 15ος, 16ος, 17ος, 18ος, 20ος, 21ος αιώνες) εμφανίζονται 54 φωτογραφίες εκκλησιαστικών και πολιτικών προσωπικοτήτων, που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία των θεσμών διοικήσεως της κατ’ Ανατολάς Ορθοδοξίας από τον 9ο αιώνα ως σήμερα. Τα γεγονότα δια των προσώπων.

Οι συγγραφείς εκδίδουν την μονογραφία τους στην Σειρά : «Θεολογική και Ιστορική Βιβλιοθήκη» των «Εκδόσεων Μπαρμπουνάκη», Θεσσαλονίκη 2019, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού. Το έργο θα περιλαμβάνεται στην διδακτέα ύλη για τους φοιτητές του υποχρεωτικού Επιλεγομένου Μαθήματος «Εκκλησία και Διεθνείς Σχέσεις» του Καθηγητή Εμμ. Καραγεωργούδη, μαζί με τα «Απομνημονεύματα επί Πανανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικών Θεμάτων», του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου Κουκούζη (Εκδόσεις: University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2008).

Κυριάκος Μωϋσίδης

Master Ιστορικής Θεολογίας

Υπεύθυνος Τύπου & Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας Ι.Ε.Θ.Π.

Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού
Μέλαθρον Αναστασίου – Ιουλίας Μπίλλη
Μουσών 37, Άνω Πόλη, 54634, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία – Ελλάς
inrabilleion@gmail.com / https://billeion.wordpress.com
Τηλ. & Fax : 2311261086, 6977333718 & 6972005884

Πηγή:https://billeion.wordpress.com