Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Drones - Μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΕΛΑΣ

Τα νέα drones στην υπηρεσία της Αστυνομίας

Εντυπωσιακή η παρουσία της ΕΛΑΣ στην 82η ΔΕΘ
από webadmin
δημοσιεύτηκε14 September, 2017
ΧΩΡΙΣσχόλια

Εντυπωσιακή είναι η παρουσία της ΕΛΑΣ στην 82η ΔΕΘ.

Το νέο «όπλο» της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, στον τομέα της έρευνας, ασφάλειας, αλλά και έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών, παρουσιάζεται στην 82η ΔΕΘ.

Πρόκειται για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου drones, που χαρακτηρίζονται ως «επανάσταση στην έρευνα, διάσωση, ασφάλεια και παρατήρηση», με πολύ χαμηλό κόστος και κινδύνους, και θεωρείται ότι θα προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες στην αποστολή των δύο Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και όπου χρειαστεί.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ΕΛΑΣ, είναι συνολικά έξι, ενώ τέσσερα διαθέτει η Πυροσβεστική.

Από τα έξι drones της ΕΛΑΣ, τα τρία μικρότερα αποκτήθηκαν την άνοιξη του 2014 ενώ τα άλλα τρία που έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, αποκτήθηκαν στα τέλη του 2015. Τα συγκεκριμένα μέσα είναι κατασκευής Ισραήλ, όπου έγινε και η εκπαίδευση των χειριστών.


Τα τρία μικρά «drones», όπως ανέφερε στο ΘessLife αρμόδιος αξιωματικός, είναι ηλεκτροκίνητα και έχουν τη δυνατότητα πτήσης περίπου τεσσάρων ωρών. Εκείνα όμως που είναι εντυπωσιακά είναι τα τρία μεγάλα μη επανδρωμένα βενζινοκίνητα αεροσκάφη με δυνατότητα πτήσης μέχρι και 24 ώρες συνεχόμενες και κάλυψη ακτίνας περίπου 80 χιλιομέτρων, σε όποιο ύψος θέλουν οι χειριστές.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με κάμερες και άλλον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, που μεταφέρει πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου, το οποίο μπορεί να είναι μια κινητή μονάδα (βαν), που τα κατευθύνει από το έδαφος.

Στον εξωτερικό χώρο του περιπτέρου είναι επίσης οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, οι αστυνομικοί της ταχείας αστυνομικής επέμβασης και δίκυκλης αστυνόμευσης.

Παράλληλα, οι επισκέπτες της ΔΕΘ έχουν την δυνατότητα να δουν και τους προσομοιωτές οδήγησης (ανατροπής, πρόσκρουσης- ζώνης) και να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν βιωματικά για το κρίσιμο ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων.

Το πληροφοριακό κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας θα λειτουργεί έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Περίπτερο ΕΛΑΣ στην 82η ΔΕΘ