Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βασίλης Γιάννης Γιαϊλαλί

Η απίστευτη ιστορία του Ιμπραήμ από την Πάφρα του Πόντου [βίντεο]

Παρακολουθήστε την εκπομπή "Πόντος" του δημοσιογράφου Φωκίωνα Φουντουκίδη στην Euro τηλεόραση
από xper
δημοσιεύτηκε2 April, 2019
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η απίστευτη ιστορία του Ιμπραήμ από την Πάφρα του Πόντου που μεγάλωσε ως Τούρκος εθνικιστής,

πήρε μέρος σε μάχες εναντίον τον Κούρδων, τραυματίστηκε και πιάστηκε αιχμάλωτος γεγονός που έγινε αιτία να αλλάξει για πάντα η ζωή του.

Εκεί ως αιχμάλωτος ανακάλυψε την ελληνική καταγωγή του και άλλαξε σε Βασίλης Γιάννης Γιαϊλαλί

 

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε ως Ιμπραήμ Γιαϊλαλί το 1974 στον συνοικισμό Γιαϊλά του  χωριού Ασάρ του νομού της Σαμψούντας (Αμισός) του Πόντου.

Τον Απρίλιο του 1994 με την κατάταξή του στον τουρκικό στρατό στάλθηκε στο Κουρδιστάν.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τραυματίστηκε σε μάχη με τους αντάρτες του ΡΚΚ, συνελήφθη, και έμεινε αιχμάλωτος για  δύο χρόνια και τρεις μήνες. 

Στο διάστημα αυτό η οικογένειά του στην ερώτηση  για την τύχη του λάμβανε την απάντηση ότι «δεν υπάρχει τέτοιος στρατιώτης».

Όταν όμως οι γονείς του επέμεναν να βρεθεί λύση για την απελευθέρωσή του και την επιστροφή του, οι δυνάμεις ασφαλείας τους προειδοποίησαν λέγοντάς τους τα εξής:

«Έχουμε ερευνήσει την οικογένειά σας και ξέρουμε ότι είστε Έλληνες. Αν συνεχίσετε να αναζητείτε τρόπους για την επιστροφή του γιου σας, θα έχετε προβλήματα».

Τους έκαναν μάλιστα σαφές ότι δεν θα πρέπει να μιλούν δημοσίως για την υπόθεση αυτή, για να μην διαπομπευθούν με τη δημοσιοποίηση της καταγωγής τους.

stefanidou

Με την απελευθέρωσή του άλλαξε το όνομά του σε Γιάννης-Βασίλης και άρχισε να συμμετέχει στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο στο Κουρδιστάν, με αποτέλεσμα να συλληφθεί αυτή τη φορά από το τουρκικό κράτος, να βασανιστεί και  να φυλακιστεί για 3,5 μήνες.

Μαζί με τη σύντροφό του Μεράλ Γκιουλεϊνί, πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη της Γενοκτονίας, με αποτέλεσμα ο Γιαϊλαλί να συλληφθεί στις 22 Απριλίου 2017 με τις κατηγορίες της υποκίνησης σε τρομοκρατική δραστηριότητα λόγω της δράσης του για ελευθερία στο Κουρδιστάν, και  για

  προσβολή του Κεμάλ και του Ερντογάν λόγω της αρθρογραφίας του για τη Γενοκτονία των Ελλήνων.

Πριν λίγες ημέρες ξέφυγε από την Τουρκία και από τις 29 Ιανουαρίου 2019 βρίσκεται στην Ελλάδα συνεχίζοντας τον έντιμο και δημοκρατικό του αγώνα. Και στις 8 Φεβρουαρίου, μετά από χρόνια φυλάκισης και βασανιστηρίων στα τουρκικά Νταχάου και Άουσβιτς, τέθηκε σε καθεστώς της διεθνούς προστασίας (άσυλο).

περιοδικο ποντος

 

περιοδικο ποντος

Πηγή: https://www.pontos.info/ περιοδικό Πόντος

Video: EURO Channel