Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκστρατεία «Ένα στα Πέντε»

«Ένα στα Πέντε»

εκστρατεία ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση
από webadmin
δημοσιεύτηκε5 March, 2018
ΧΩΡΙΣσχόλια

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκστρατεία «Ένα στα Πέντε» ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Τη σαφή πρόθεση και δέσμευση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να προωθήσει την καμπάνια «Ένα στα Πέντε» για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Συμβουλίου της Ευρώπης, την καμπάνια του οποίου εκπροσωπεί στην Ελλάδα η Βουλευτής Έλενα Ράπτη.
Βασική προτεραιότητα της εκστρατείας είναι να παρέχει στα παιδιά, τις οικογένειες, τους κηδεμόνες, την εκπαιδευτική κοινότητα, την κοινωνία ευρύτερα, την κατάλληλη πληροφόρηση και τα μέσα, προκειμένου να προλαμβάνονται, να καταγγέλλονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται σωστά και αποτελεσματικά, όλα τα περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών.


Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συνεχάρη τη Βουλευτή Έλενα Ράπτη για το σημαντικό της έργο σε όλη την Ελλάδα, στον ευαίσθητο τομέα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, το οποίο επιτελεί, όπως είπε, «με ιδιαίτερη αγάπη, ανθρωπιά και αξιομίμητη προσήλωση στο στόχο».
Όπως επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας«και μόνο η αναφορά σε φαινόμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών είναι ‘γροθιά στο στομάχι’, είναι σοβαρή και ανησυχητική παθογένεια. Πρέπει να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε φόβο, πρέπει να σπάσουμε τα ταμπού, να μιλήσουμε ανοιχτά και να προχωρήσουμε γενναία -και αυστηρά για τους υπαίτιους- στην αντιμετώπιση του προβλήματος».
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι «είναι χρέος μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τα παιδιά και το δικαίωμά τους να έχουν ανέμελη παιδική ηλικία, με υγεία σώματος και ψυχής. Ευθύνη όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και θεσμών είναι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη σωστή ανάπτυξή των παιδιών. Τα ποσοστά και τα περιστατικά της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών σοκάρουν και η ευθύνη για την αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να επωμίζεται στους ώμους λίγων ή κάποιων. Πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι, Πολιτεία, θεσμοί, φορείς και κοινωνία, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνεργασίας και ευαισθητοποίησης όλων των φορέων, κάτι που θα επιδιώξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».


Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Γερακίνα Μπισμπινά, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, θα συμβάλει με κάθε τρόπο και μέσο που διαθέτει προκειμένου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι συμπολίτες μας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες για την καμπάνια «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ». «Το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα συντελέσει έμπρακτα και θα ενισχύσει με στοχευμένες δράσεις την ευρωπαϊκή καμπάνια. Ευχή όλων μας και ευθύνη είναι να σταματήσει ο εφιάλτης της βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης κατά των παιδιών. Είναι κυρίως στο χέρι μας να πραγματοποιηθεί αυτή η ευχή, είναι καθήκον όλων μας να συνταχθούμε σε αυτόν τον αγώνα», σημείωσε η κ. Μπισμπινά. Η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε μάλιστα την «έλλειψη ενιαίου εθνικού πλαισίου για την προστασία του παιδιού».

Από την πλευρά της η κ. Ράπτη, ευχαρίστησε προσωπικά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην καμπάνια και δήλωσε ότι στόχος της είναι να συμμετάσχουν όλες οι Περιφέρειες στη μεγάλη προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Είναι ιδιαίτερα μεγάλο το ποσοστό των παιδιών που πέφτουν θύματα κακοποίησης και στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι το 16% των παιδιών της χώρας μας έπεσαν θέματα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης», δήλωσε η κ. Ράπτη και τόνισε ότι «τα εργαλεία που προσφέρει πλέον το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σημαντικά για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Όπλο των δραστών είναι η μυστικότητα και το μεγάλο μας στοίχημα είναι να πείσουμε τα παιδιά να σπάσουν τη σιωπή τους. Στη χώρα λειτουργούν επτά τηλεφωνικές γραμμές, οι περισσότερες σε 24ωρη βάση, ώστε να προσφέρουν βοήθεια».
Η κ. Ράπτη επέμεινε στην ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων και τόνισε ότι ανέλαβε το 2013 την καμπάνια εκπροσωπώντας τη χώρα μας, η οποία ολοκληρώθηκε το 2016. «Συνέχισαν όμως να υπάρχουν εκατοντάδες εκκρεμή αιτήματα για ενημέρωση, οπότε συνεχίζουμε. Σε τεσσεράμισι χρόνια υλοποιήσαμε 450 δράσεις. Με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλευρό μας θα υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερες μέχρι τον τελικό στόχο, που είναι η πλήρης εξάλειψη του φαινομένου. Ευχαριστούμε για τη στήριξη προσωπικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα», τόνισε η κ. Ράπτη.

Εκστρατεία «Ένα στα Πέντε»