Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία (video)

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία (video)

από την Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου
από xper
δημοσιεύτηκε15 June, 2019
ΧΩΡΙΣσχόλια

Ομόφωνη και σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και μήνυμα στήριξης ταυτόχρονα στον Νίκο Αναστασιάδη, απηύθυναν οι ηγέτες των 7 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, από την 6η Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στην 6η σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας, για πρώτη φορά οι 7 ηγέτες των χωρών του νότου καλούν την ΕΕ να εξετάσει κατάλληλα μέτρα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, εάν η Τουρκία δεν τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ευρω-τουρκικά τα ζητήματα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας με την Τουρκία, υπογράμμισε ότι όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα υφίσταται τις συνέπειες και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση -ενόψει και της συνόδου κορυφής στα τέλη του μήνα- να εξετάσει και να λάβει μέτρα, αν η Άγκυρα δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Διακήρυξη της 6ης Συνόδου αναγνωρίζει την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και επιβεβαιώνει τη μεγάλη επιτυχία της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε η Ελλάδα πριν από 3 χρόνια για σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε ακόμα η κοινωνική Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η μεταρρύθμιση Ευρωζώνης.

Απορρίπτει το ανακοινωθέν της Συνόδου η Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απορρίπτει το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, στην 6η Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές σε αυτό μεροληπτικές και εκτός πραγματικότητας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Σκουλάς

Γράψε την άποψή σου

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.