Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συναυλία – Αφιέρωμα στον Δημήτρη Κυριακού|

Συναυλία – Αφιέρωμα στον Δημήτρη Κυριακού|video|

Από το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης
από xper
δημοσιεύτηκε14 July, 2019
ΧΩΡΙΣσχόλια

Αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, Δημήτρη Κυριακού, η συναυλία από το σχολείο που υπηρέτησε ο εκλιπών και το οποίο συμπλήρωσε φέτος δύο δεκαετίες εκπαιδευτικής διαδρομής, το Μουσικό Σχολείο της Κατερίνης.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019 και σε συνεργασία του Σχολείου με τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.).

Ο Δημήτρης διετέλεσε ιδρυτικό και διοικητικό μέλος του Οργανισμού.

Με τίτλο αναφοράς «ΚΑΛΩΣ ΑΝΤΑΜΩΘΗΚΑΜΕ για τον Δημήτρη Κυριακού»-Ένα χρόνο μετά- απόφοιτοι και μαθητές του σχολείου εκφράστηκαν μουσικά σε μια βραδιά με ποιοτικό τραγούδι, όπου το ρεπερτόριο άγγιξε κάθε γωνιά της Ελληνικής παράδοσης.

Σολίστας ο γνωστός καλλιτέχνης Λάκης Χαλκιάς. Μαζί του στο τραγούδι και ορχηστρικά οι μαθητές του παρελθόντος αλλά και του σήμερα.

Υποδεχόμενος και καλωσορίζοντας το πολυπληθές κοινό, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, Γεώργιος Βαρδακώστας, αφού αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο πολιτιστικό – εκπαιδευτικό έργο του αείμνηστου Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Δημήτρη Κυριακού, ευχαρίστησε στη συνέχεια όλους τους συμμετέχοντες και ειδικά τον Λάκη Χαλκιά. Επιπλέον, τον Δήμο Κατερίνης και τον ΟΡ.ΦΕ.Ο. για την συνδιοργάνωση, καθώς και για την υποστήριξή τους: την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος και τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου, αλλά και όλους όσους τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρη Παπαχρήστο,

πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστο

ο οποίος πρωτίστως καλωσόρισε το Μουσικό Σχολείο για την πρώτη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Ολύμπου, ενώ αναφέρθηκε στη διαδρομή του Δημήτρη Κυριακού τόσο μέσα από την εκπαιδευτική του πορεία, όσο και από την παραγωγική του συμμετοχή στον ΟΡ.ΦΕ.Ο, όπου ο εκλιπών διετέλεσε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου επί σειρά ετών. Συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης- αφιέρωμα σε «έναν δικό μας άνθρωπο» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο γνωστός καλλιτέχνης, Λάκης Χαλκιάς, έκανε λόγο για τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν τα μουσικά σχολεία ανά την Ελλάδα στην καλλιέργεια της μουσικής παιδείας του τόπου. Μίλησε με κολακευτικά λόγια για το έργο του Δημήτρη Κυριακού στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης. Συνεχάρη εκπαιδευτικούς και μαθητές για την άρτια μουσική κατάρτισή τους καθώς και το Φεστιβάλ για τη φιλοξενία της εκδήλωσης στο φετινό πρόγραμμά του.

Στη διεύθυνση της χορωδίας και της ορχήστρας ήταν ο Λάζαρος Τζορμπατζίδης, ενώ στην παρουσίαση της εκδήλωσης, η Ελένη Δασκαλοπούλου.

Στις σόλο ερμηνείες οι: Παναγιώτης Τουρνάς, Δέσποινα Παπαγεωργίου, Σάββα Δήμητρα, Παναγιώτα Αμπερίδου, Ιωάννης Κοκελίδης, Νεκταρία Πούλιου, Θεοδώρα Μαργαρίτη, Σάββας Σαμψόνογλου, Αθηνά Χαλιαμάλια, Μαρία Μακαρούνα, Ναυσικά Μαστορίδου, Ουρανία Στουγιαννίδου, Βασίλης Μαυρομουστακίδης, Δημήτριος Πουμούλας, Κων/να Καράμπα, Μαρία Γιαννίκη, Γλυκερία Παπαγεωργίου, Φώτης Πούλιος κ.α.

Τέλος τα τραγούδια που ακούστηκαν και οι ερμηνευτές:

Ηπειρώτικο Μοιρολόι Χαλκιάς

ΜΙΚΡΑΣΙΑ
«Ζεϊμπέκικος» Αϊδινίου» 9σημος (οργανικό)
«Σε καινούρια βάρκα μπήκα» 4σημος (χορωδία)
«Ολμάζ πιπίνι μου» 9σημος

ΚΡΗΤΗ
«Τούτο το μήνα» 4σημος (χορωδία)

ΠΟΝΤΟΣ
«Ομάλ Κερασούντος» 9σημος
«Αητέντς επαραπέτανεν» 9σημος (χορωδία)
«Καμμένον καρδία» 5σημος
«Μαυροθάλασσας ψύα» 4σημος (χορωδία)

ΗΠΕΙΡΟΣ
Λάκης Χαλκιάς
«Δόντια Πυκνά»
«Γιάννη μου το μαντίλι σου»
«Ξενιτεμένο μου πουλί»
«Στης πικροδάφνης τον ανθό» 4σημος (χορωδία)
«Παλιό ζαγορίσιο» (οργανικό)

ΘΡΑΚΗ
«Μια κόρη μια διαβάτισσα» Χαλκιάς
Με γέλασαν τα πουλιά» 9σημος
«Σαρανταεκκλησιώτισσα» 2σημος (χορωδία)
«Γκεμετζής» 4σημος
«Λιανοχορταρούδια»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
«Πατρούνινο» α ήχος 11σημος (οργανικό)
«Μαντηλούδι» 7σημος (Πάνος)
«Στην σκάλα που ανεβαίνεις» 7σημος (χορωδία)
Χαλκιάς: «Άνοιξαν τα δέντρα» (χορωδία)
Στο ‘πα και στο ξαναλέγω (Λάκης Χαλκιάς-Χορωδία)