Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο


«Τη Τρίχας το Γεφύρ»

48ο Φεστιβάλ Ολύμπου |Ποντιακό θέατρο|«Τη Τρίχας το Γεφύρ»

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ από την Ένωση Ποντίων Πιερίας
από xper
δημοσιεύτηκε14 July, 2019
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η παράσταση «Τη Τρίχας το Γεφύρ» αποδιδόμενη από το θεατρικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των εκατό χρόνων από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τη Τρίχας το γεφύρ'


Η παράσταση δικαίως χειροκροτήθηκε. Δεν είχε άλλωστε λόγο να ζηλέψει συγκρινόμενη με τα επαγγελματικά σχήματα. Και αυτό γιατί όταν οι συντελεστές αποδίδουν με κατάθεση ψυχής, το αποτέλεσμα αγγίζει την τελειότητα.

Το έργο παρουσιάστηκε στην ποντιακή διάλεκτο, την οποία ο ιστορικός την αναφέρει ως:
« Η καταγωγή της ποντιακής διαλέκτου από την ιωνική διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής είναι γνωστή και αναμφισβήτητη, γεγονός το οποίο θεμελιώνεται όχι μόνο ιστορικά αλλά και γλωσσολογικά. Αυτό σημαίνει ότι συνδέεται ποικιλοτρόπως με την αρχαία ελληνική, όπως αποδεικνύεται από πολλές εκφάνσεις της.»

Προλογίζοντας την εκδήλωση και υποδεχόμενος το κοινό ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, Κώστας Παπουτσίδης,

ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ Τη Τρίχας το γεφύρ'

αφού ευχαρίστησε τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο) για την άψογη συνεργασία, επισήμανε: «Η Ένωση Ποντίων Πιερίας έχει μακρά πορεία παράδοσης στο ποντιακό θέατρο από τη δεκαετία του σαράντα. Το έργο δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθεί και να βιωθεί μέσω του θεάτρου, η αρχαιοελληνική ποντιακή διάλεκτος.
Εδώ στον ιερό χώρο του Δίου που κατά το βασιλιά Αρχέλαο υπήρξε το πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Μακεδόνων, παρουσιάζουμε μια παράσταση αφιερωμένη στα εκατό χρόνια μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας, για την οποία η Ένωσή μας πρωτοστατεί επί δεκαετίες ώστε να πετύχουμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και για την οποία θα αγωνιστούμε μέχρι την τελική δικαίωση.
Εκφράζουμε, επίσης, τη συμπάθειά μας και τα συλλυπητήρια στα θύματα των καταστροφών στο όμορο νομό της Χαλκιδικής.
Τέλος ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας, τον σκηνοθέτη μας Χάρη Αμανατίδη, τους συντελεστές της παράστασης και τους εθελοντές.»

Τη Τρίχας το γεφύρ'


Το έργο «Τη Τρίχας το Γεφύρ» μια μεταφορά ποιήματος σε θεατρικό κείμενο που πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Θεόδωρο Κανονίδη το έτος 1927, στο Σοχούμ της Ρωσίας, σκηνοθετήθηκε από τον Χάρη Αμανατίδη.

Τη Τρίχας το γεφύρ'

Οι υπόλοιποι συντελεστές: Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αγαθαγγελίδου, Σκηνικά - Κοστούμια: Βέτα Χαϊλατζίδου
Μουσική: Νατάσα Ιωαννίδου, Κατασκευή σκηνικών: Δημήτρης Συμεωνίδης
Μακιγιάζ: Όλγα Παπανάκου, Φωτισμός: Κοκκινίδης Μπάμπης, Λύρα: Νίκος Ποσναχίδης, Νταούλι : Φάνης Μεγαλόπουλος.

Τη Τρίχας το γεφύρ'


Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος: Λάζαρος Τσορμπατζίδης -Χουλιάρενα: Πόπη Παναγιωτίδου - Κάλη: Άννα Σιδηροπούλου -Θυμία: Κυριακή Ευμορφίδου -Ηγούμενος: Χρήστος Μαρμαρίδης -Λαχανάς: Δημήτρης Συμεωνίδης -Ηλίας: Κώστας Σταυριανίδης
Παρθένα: Ζήνα Αλεξανδρίδου - Θεοφίλη: Βάσω Κοκκινοπλίτη -Δημήτρης: Γιώργος Φιρινίδης -Τσόφα: Σοφία Χατζηδημητρίου
Αφηγήτρια: Μαίρη Αραβίδου
Στην παράσταση συμμετείχαν ακόμα το τμήμα χορωδίας με χοράρχη τον Μάκη Λολοσίδη και το τμήμα χορευτικού με χοροδιδάσκαλο την Έφη Τουμπουλίδου.

Ανακοινώνεται ότι σε όσους δεν μπόρεσαν να δουν το έργο θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό θέατρο Κατερίνης. 

Γράψε την άποψή σου

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.