Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΝΤΡΟΠΗ | Κέντρο «Μακεδονικής Γλώσσας» με σφραγίδα της ελληνικής δικαιοσύνης

Κέντρο «Μακεδονικής Γλώσσας» με σφραγίδα της ελληνικής δικαιοσύνης

Πανηγυρισμοί από τον Ζόραν Ζάεφ που έκανε λόγο για «καρπούς της Συμφωνίας των Πρεσπών», μετά την επικύρωση του καταστατικού της ΜΚΟ «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» από το Πρωτοδικείο Φλώρινας.
από xper
δημοσιεύτηκε7 December, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ | θυσία  στον βωμό του χρήματος και της εξουσίας...

...Από την προδοσία των Πρεσπών στην προδοσία των Αθηνών...

κυριοι βουλευτές και πολιτευτές της Θεσσαλονίκης...καμιά δήλωση;

Αναγνωρίστηκε σωματείο που προωθεί τη «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα

ο

 

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών

- Ζητά διδασκαλία της «μακεδονικής» σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας 

- Τα μέλη του συλλόγου ζητούν αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας

Ζ. Ζάεφ: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Μακεδόνες, η μακεδονική γλώσσα είναι δική σας, όπως και η ταυτότητά σας»

Αποκάλυψη Zάεφ: Συμφώνησα με το «Βόρεια Μακεδονία» γιατί ο Τσίπρας αποδέχθηκε τη «μακεδονική ταυτότητα»

Πριν από περίπου έναν μήνα, στο πλαίσιο της περιοδείας της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στα Βαλκάνια είχαν υπάρξει εκ νέου αναφορές από πλευράς των Σκοπίων για τη «Μακεδονική Γλώσσα». Μάλιστα, τότε, είχε υπογραφεί και μια συμφωνία από τις χώρες της ΕΕ η οποία, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, είχε μεταφραστεί και στη «μακεδονική γλώσσα».

το Πρωτοδικείο Φλώρινας έχει επικυρώσει το καταστατικό μιας ΜΚΟ με την ονομασία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας», από τις 28 Ιουλίου 2022.

Τα σχετικά έγγραφα διέρρευσαν στα social media, όπου επικρατεί μεγάλος αναβρασμός, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ έσπευσε για ακόμα μια φορά να μιλήσει σε πανηγυρικό τόνο για αυτή του την «κατάκτηση». «Αυτοί είναι οι καρποί της Συμφωνίας των Πρεσπών. Φέρνουν χαρά σε όλους όσοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα. Συγχαίρω τους ιδρυτές του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα και όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας που χαίρονται για αυτή την όμορφη πράξη που είναι ιδιαίτερα σημαντική ως μια ακόμη επιβεβαίωση των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαριστώ τόσο τον πρώην όσο και τον νυν Πρωθυπουργό, Τσίπρα και Μητσοτάκη, για την πίστη και τη δέσμευσή τους στην οικοδόμηση ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας», έγραψε χαρακτηριστικά στα social media ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Σχετικά με το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» στη Φλώρινα, τώρα, η ΜΚΟ που εγκρίθηκε επίσημα από την ελληνική Δικαιοσύνη έχει σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό της, να εργαστεί για:

  • τη διδασκαλία της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας σε πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακού ιστότοπου.
  • την υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • την υποστήριξη της ίδρυσης παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη τοπικών καθηγητών της Μακεδονικής γλώσσας, καθώς και του προγράμματος σπουδών και του διδακτικού υλικού.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο

Έντονες αντιδράσεις στα social media

Όπως ήταν λογικό, η εξέλιξη αυτή πυροδότησε αρκετές αντιδράσεις στα social media από Έλληνες χρήστες. Ειδικότερα στο Twitter υπήρξαν πολύ καυστικά σχόλια, ιδίως για τη Συμφωνία των Πρεσπών που ήδη είχε δώσει τις πρώτες λαβές για την αναγνώριση της «Μακεδονικής Γλώσσας», καθώς αναγράφοταν σε αυτή ότι η εν λόγω γλώσσα είναι «η επίσημη της Βόρειας Μακεδονίας» και έχει σλαβική προέλευση και δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Πηγή: www.newsbomb.gr