Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε το νέο, τρίτομο βιβλίο του βουλευτή Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, που βασίζεται σε πάνω από δύο δεκαετίες έρευνας.

Το νέο του βιβλίο για το 1821 παρουσίασε ο Κώστας Γκιουλέκας

Στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε το νέο, τρίτομο βιβλίο του βουλευτή Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, που βασίζεται σε πάνω από δύο δεκαετίες έρευνας.
από xper
δημοσιεύτηκε12 April, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

“Από την πρώτη στιγμή οι εξεγερμένοι του 1821 βροντοφώναξαν ότι το ελεύθερο Ελληνικό Κράτος πρέπει να είναι ένα Ευρωπαϊκό Κράτος”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την παρουσίαση του τρίτομου έργου του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Γκιουλέκα με τίτλο «Το Χρονικό της Επανάστασης μέσα από τις εφημερίδες της Παλιγγενεσίας».

Γεννηθήκαμε ελεύθερη Ελλάδα, αλλά, ταυτόχρονα, γεννηθήκαμε και ένα περήφανο κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

π

Όσοι νομίζουν ότι ο γεωπολιτικός προσανατολισμός της ελεύθερης Ελλάδας μας επιβλήθηκε, από αυτούς που μας βοήθησαν στην Επανάσταση, δεν έχουν διαβάσει καλά την ιστορία. Γιατί ο γεωπολιτικός προσανατολισμός της ελεύθερης Ελλάδας ήταν βούληση των εξεγερμένων, που από την πρώτη στιγμή βροντοφώναξαν ότι το ελεύθερο Ελληνικό Κράτος πρέπει να είναι ένα Ευρωπαϊκό Κράτος”, επισήμανε.

γ

“Δεν θα υπήρχε ελεύθερη Ελλάδα και δεν θα ήταν η Επανάσταση νικηφόρα, αν δεν είχε ενταχθεί στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο της εποχής για τη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος”, είπε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε: “Βασικό στοιχείο της επιτυχίας της Ελληνικής Επανάστασης ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρξε μία επανάσταση περιορισμένη στα όρια του Μοριά και της Ρούμελης, αλλά μπόρεσε να αγγίξει και την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Η Επανάσταση του 1821 ήταν ένα γεγονός καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τον τόπο μας. Όχι μόνο γιατί σήμανε την αυγή της Ελεύθερης Ελλάδας, αλλά και ένα γεγονός καθοριστικής σημασίας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.

Ήταν ένα γεγονός ιστορικό, καθοριστικό στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτικής αντίληψης για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Ήταν η σπίθα που κράτησε ζωντανό το πνεύμα του Διαφωτισμού και το έφερε στη νέα εποχή μέσα από αυτόν τον απελπισμένο, ρομαντικό, ωραίο, ηρωικό αγώνα των Ελλήνων, ο οποίος ξαφνικά έγινε γνωστός στην Ευρώπη της εποχής σε όλες του τις λεπτομέρειες.

Ήταν η πρώτη Επανάσταση που οδήγησε στη δημιουργία ενός ελεύθερου έθνους-κράτους στο ευρωπαϊκό τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας”.

Σημείωσε πως δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα της εξυπνάδας, της οργάνωσης, του ταλέντου, της ικανότητας των Ελλήνων.

Ο αγώνας του 1821 είχε διπλό αίτημα. Το αίτημα για ανεξαρτησία και το αίτημα για τη συγκρότηση μιας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας, σύμφωνα με τις φιλελεύθερες αξίες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

“Αυτή η ταύτιση του εθνικού με το πολιτικό οδήγησε την ευρωπαϊκή, τη διεθνή και την αμερικανική, κυρίως, πίεση προς την Οθωμανική αυτοκρατορία και τη στήριξη στον ελληνικό λαό ότι πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει ένα Χριστιανικό Κράτος, με βαθιές ρίζες στον ελληνικό πολιτισμό, στην Ελληνική παράδοση στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας”, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Σχοινάς έκανε αναφορά στο Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας Χαλκιδικής (τόπος καταγωγής του), λέγοντας πως αυτό το κομμάτι της Επανάστασης είναι λιγότερο γνωστό και αδικημένο από το εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινή γνώμη και είπε ότι περιμένει να ενταχθεί στα σχολικά βιβλία.

Επικαλέστηκε τα λόγια του Γάλλου συγγραφέα και πολιτικού Αντρέ Μαλρώ, ο οποίος τόσο εύστοχα είχε δηλώσει στις 28 Μαΐου 1959 πως «Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης» και σημείωσε: “Από εμάς εξαρτάται να μην υπάρχει μόνο μια κρυφή – αλλά μια μεγάλη επιβλητική – Ευρώπη στην καρδιά όλων των Ελλήνων”.

Ο κ. Σχοινάς επαίνεσε τη συστηματική δουλειά που έκανε ο βουλευτής και δημοσιογράφος Κώστας Γκιουλέκας για να συγκεντρώσει όλο αυτό το υλικό για την Επανάσταση του 1821 μέσα σε τρεις τόμους και 1.300 σελίδες που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ”.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας , που απουσίαζε στο εξωτερικό και μίλησε διαδικτυακά χαρακτήρισε το έργο του Κώστα Γκιουλέκα “πανόραμα της Επανάστασης του 1821”.

Όπως είπε, έρχεται να προσθέσει και να συμπληρώσει στοιχεία και τεκμήρια που φωτίζουν λιγότερο γνωστές πτυχές της Επανάστασης.

“Πρόκειται για μία άλλη εξαιρετική δουλειά του Κώστα Γκιουλέκα και των συνεργατών του και προσφέρει άλλη μία σημαντική ψηφίδα στη γνώση της ιστορίας μας”, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

“Είναι μια προσπάθεια πάνω από δύο δεκαετίες για να συγκεντρωθεί όλο αυτό το υλικό και μια συστηματική προσπάθεια ενάμιση χρόνου για να γραφτεί αυτό το βιβλίο. Ελπίζω να είναι ένα χρήσιμο βιβλίο γιατί μπορεί κανείς να ταξιδέψει στην ιστορία μέσα από τα κείμενα των επαναστατών που εγώ τα ονόμασα εθνικά ευαγγέλια”, είπε ο ίδιος ο συγγραφέας.

-

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών και την παρακολούθησαν βουλευτές, πρώην υπουργοί, πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και πολίτες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΠΑΝΤΟΛΕΩΝ