Με μόλις 2.000 ευρώ

«Δουλέψαμε πολύ, αφιερώσαμε ελεύθερο χρόνο από τον ελάχιστο που έχουμε καθώς είμαστε όλοι μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, ξενυχτήσαμε αρκετά, και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Είναι εντυπωσιακό για εμάς το ότι η έρευνα και η κατασκευή του αυτοκινήτου μας κόστισε περίπου 20.000 ευρώ, τα οποία συγκεντρώσαμε από χορηγούς, ενώ ομάδες άλλων χωρών είχαν πολύ μεγάλους προϋπολογισμούς κι όμως κατετάγησαν χαμηλότερα», λέει ο Αποστόλης Κανέλλης, μέλος της ελληνικής αποστολής.

«Ηταν η πρώτη φορά που συμμετείχα στον παγκόσμιο τελικό, ήταν φανταστική εμπειρία και θα ήθελα πολύ να την ξαναζήσω με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Ολοι στην ομάδα πιστεύουμε ότι δεν έχουμε πιάσει ακόμη “ταβάνι”, μπορούμε να φέρουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις», λέει ο Αποστόλης Κανέλλης.
Ο διαγωνισμός έφερε τα παιδιά πιο κοντά στα όνειρά τους ενώ σε κάποια άνοιξε νέους δρόμους σκέψης. Ο Συμεών Ευσταθίου, ο οποίος ξεκίνησε να ασχολείται με το project ως μαθητής το 2017, πλέον σπουδάζει Automobile Engineering στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία μαζί με τον αδελφό του. «Μου άρεσε από μικρός να βλέπω Formula1 και με ενδιέφερε ο χώρος της αυτοκίνησης.

Ηθελα όμως να βρω κάτι πιο πρακτικό ώστε να δοκιμάσω αν πραγματικά μου αρέσει. Οταν έμαθα για το πρόγραμμα F1 in schools το θεώρησα ιδανικό για κάτι τέτοιο». «Ηταν ένας διαγωνισμός με πολύ υψηλές απαιτήσεις, αυτό που ζήσαμε ήταν ακριβώς η πραγματικότητα της Formula. Τα στάνταρ ήταν τόσο υψηλά που κατά τη διάρκεια της έρευνας απευθυνθήκαμε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για πιο εξειδικευμένες συμβουλές σε σχέση με την αεροδυναμική του αυτοκινήτου. Παράλληλα χρησιμοποιήσαμε διαδικτυακά εργαλεία για να ελέγχουμε την πρόοδο του project και τη δουλειά του κάθε μαθητή που συμμετείχε καθώς κάποιοι έμεναν στη Θεσσαλονίκη και κάποιοι στην Αθήνα. Το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε», συμπληρώνει.

Βράβευση από τον Nico Rosberg

Η απονομή του βραβείου έγινε στην πίστα της Formoula 1 «Yas Marina Circuit» σε μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα, κάτω από τον επιβλητικό  Πύργο Shams Tower, εκεί όπου πραγματοποιούνται οι αγώνες Grand Prix στο Abhu Dhabi. «Είναι εντυπωσιακό μια ομάδα μαθητών από την Ελλάδα να κερδίζει το Βραβείο του Γρηγορότερου Αυτοκινήτου (Fastest Car Award) στους Παγκόσμιους Τελικούς F1 in Schools 2019 και να τους το απονέμει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Nico Rosberg μπροστά σε πολλούς επισήμους, μηχανικούς, οδηγούς και VIP προσκεκλημένους από τη Formula 1», δήλωσε ο Δημήτρης Πολυματίδης, εθνικός συντονιστής του STEM Προγράμματος F1 in Schools σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ολη η ελληνική ομάδα

Στην ομάδα συμμετείχαν ως βασικά μέλη συνολικά έξι μαθητές, οι Χρήστος Αντωνόπουλος, Ηλίας Ευσταθίου, Συμεών Ευσταθίου, Αντώνης Ιωάννου-Σκέντερ, Αποστόλης Κανέλλης και Δημήτρης Καλπακίδης, ενώ υποστηρικτικά μέλη ήταν οι μαθητές Θανάσης Ζαχαρόπουλος, Αλέξανδρος Κοντοκωστόπουλος, Βασίλης Κυριάκογλου, Μυρσίνη Μακρή, Αγγελος Μετρίδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Βασίλης Τσάδαρης και Βάγια Χατζησυμεών. Τους μαθητές προετοίμασαν οι καθηγητές Δημήτρης Μωραΐτης, Γιάννης Τούντας και Χρήστος Ιεροδιακόνου, οι μέντορες Χάρης Κάλφας, Αλέξανδρος Λέσσης, καθώς και ο απόφοιτος και επιστημονικός συνεργάτης των Εκπαιδευτηρίων Αντωνόπουλου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση» Στέλιος Αγορόπουλος.