Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
106η επέτειος απελευθέρωσης της ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ από τον τουρκικό ζυγό

106η επέτειος απελευθέρωσης της ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ από τον τουρκικό ζυγό

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
από xper
δημοσιεύτηκε17 October, 2018
ΧΩΡΙΣσχόλια

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα τιμήθηκε σήμερα η 106η Επέτειος Απελευθέρωσης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό. Στις εκδηλώσεις, που διοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια Πιερίας, παρέστη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Στέφανο Μπιτόπουλο, Αριστείδη Αγγέλου και Δημήτρη Τσιμήτρη, παρέστη στην καθιερωμένη δοξολογία, στον καθεδρικό ιερό ναό της Θείας Αναλήψεως, που τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Γεώργιου.

Ακολούθως, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας και στη συνέχεια παρακολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο της Κατερίνης.

«Τιμούμε σήμερα τους προγόνους μας, που αγωνίστηκαν για να απελευθερώσουν την πόλη της Κατερίνης με αυτοθυσία, με αυταπάρνηση και ηρωισμό. Δεν τους χαρίστηκε τίποτα και μας δίδαξαν με το παράδειγμά τους ότι μόνο με αγώνα μπορούμε να διαφυλάξουμε όσα σήμερα θεωρούμε αυτονόητα: την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία, την ακεραιότητα της πατρίδας, την εθνική ομοψυχία και το φρόνημα.

Η πίστη τους και η θυσία τους για την Ελλάδα εκπέμπουν το καλύτερο μήνυμα εντός και εκτός συνόρων, απέναντι τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως έθνος», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μετά το πέρας των εκδηλώσεων.

.

 

Η επέτειος απελευθέρωσης της Κατερίνης που τιμούμε σήμερα, συνιστά κορυφαία στιγμή της ιστορίας της πόλης, η οποία σφράγισε ανεξίτηλα την ταυτότητά της και καθόρισε την πορεία της. Παράλληλα, αποτελεί τη ζωντανή μνήμη της και υπάρχει μέσα στην ίδια την ψυχή της.

Ανατρέχουμε στην ένδοξη αυτή σελίδα της νεότερης τοπικής μας ιστορίας και αλήθειας, σε αυτό το παράδειγμα της ομοψυχίας και αρραγούς ενότητας, που μας μετέδωσαν οι πρόγονοί μας και καλούμαστε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να το έχουμε ως πυξίδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Γιατί τούτες τις δύσκολες περιόδους της παρατεταμένης κρίσης που βιώνει η πατρίδα μας, το κεντρικό μήνυμα που στέλνει η απελευθέρωση είναι η βεβαιότητα, ότι, η Ελλάδα και η Κατερίνη θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον, στηριζόμενοι στις δυνάμεις των ανθρώπων τους, στην ισχυρή θέληση αντιμετώπισης των κάθε μορφής προκλήσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θυμόμαστε, μαθαίνουμε, αλλά και προχωρούμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο, για όλους μας. Το οφείλουμε σε όσους με αυταπάρνηση, χωρίς καμία υστεροβουλία ή σκοπιμότητα, με τόλμη και ηρωισμό υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελευθερία. Το οφείλουμε προπάντων στα παιδιά μας. Τιμή και δόξα, στην 16η Οκτωβρίου 1912. Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια πολλά στην Κατερίνη μας!

Σάββας Χιονίδης

Δήμαρχος Κατερίνης

 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

για την 106η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό

 

Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια τιμούμε την 106η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό.

Υπερήφανοι για τους αγώνες και τις νίκες που πέτυχαν οι πρόγονοί μας, υποκλινόμαστε με τιμή, ευγνωμοσύνη και σεβασμό στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την προάσπιση του ιερού δικαιώματος της ελευθερίας.

Με  δύναμη ψυχής,  πατριωτισμό, θάρρος,  τόλμη,  αγάπη για τον τόπο, αυταπάρνηση και αυτοθυσία συνέβαλαν,ώστε σήμερα η Κατερίνη να είναι ελεύθερη.

Η επέτειος αποτελεί για την Κατερίνη μια σημαντική  γιορτή που ενώνει όλους εμάς τους πολίτες, τονώνοντας την πίστη μας σε αξίες και ιδανικά. Οι Πιεριείς οφείλουμε να διηγούμαστε την ιστορία των ηρωικών μαχών των  προγόνων μας, να εξυμνούμε την πίστη των Ηρώων της εποχής στην ελευθερία, στα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, στο αίσθημα του πατριωτισμού και της εθνικής ομοψυχίας

Αναμφισβήτητα, αυτή η επέτειος, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των προγόνων μας.

Με τα διδάγματα της εποχής εκείνης και την ιστορική διαδρομή της πόλης ως οδηγό,μπορούμε να πορευτούμε και να αγωνιστούμε ενάντια στις σημερινές προκλήσεις, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές.

Σήμερα,  τιμούμε την ιστορία της πόλης μας, θυμόμαστε το παρελθόν  και οραματιζόμαστε ένα  μέλλον με ευκαιρίες,  προοπτική και ανάπτυξη.

Ας αναζητήσουμε λύσεις, ας διεκδικήσουμε και ας ανακαλέσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις, προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα σε ένα καλύτερο αύριο.

Χρόνια Πολλά

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών

της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σοφία Μαυρίδου

 

.