Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο


Η Ελλάδα θρηνεί τον Μίκη Θεοδωράκη | Μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια

Η Ελλάδα θρηνεί τον Μίκη Θεοδωράκη | Μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια

Το συγκινητικό αντίο της ΕΡΤ στο Μίκη Θεοδωράκη (video)
από xper
δημοσιεύτηκε4 September, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η Ελλάδα θρηνεί τον Μίκη Θεοδωράκη, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια μετά την κήρυξη εθνικού πένθους, ενώ από μεθαύριο -τελικά- η σορός του θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Την ίδια ώρα, το Πρωτοδικείο Αθηνών απαγόρευσε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του έως τη Δευτέρα, όποτε και θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του συγγενικού περιβάλλοντος του μουσικοσυνθέτη να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας αντί στον Γαλατά Χανίων, τόπο -που σύμφωνα με την προσφυγή- είχε επιλέξει ο ίδιος ο εκλιπών.

“Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε”, ανέφερε σε ανάρτησή του ο γιος του, Γιώργος Θεοδωράκης.

Τον κορυφαίο συνθέτη αποχαιρέτησαν με πρωτοσέλιδά τους πολλά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, με τις γαλλικές εφημερίδες να τιμούν τον Μίκη με μεγάλα αφιερώματα.

Σε μια αυθόρμητη κίνηση που προκάλεσε συγκίνηση όχι μόνο στο Ραδιομέγαρο, αλλά και σε όσους πολίτες ήταν συντονισμένοι λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην ΕΡΤ1,  προχώρησαν τα μέλη της χορωδίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη  συγκεντρώθηκαν στο στούντιο ηχογραφήσεων της Αγίας Παρασκευής και τραγούδησαν όλοι μαζί -και χωρίς πρόβα βέβαια- το «Περιγιάλι το κρυφό» η Άρνηση όπως είναι ο πραγματικός τίτλος του εξαιρετικού αυτού τραγουδιού σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

 

Ηταν το δικό τους ευχαριστώ, αλλά και ολόκληρης της ΕΡΤ, για όσα σπουδαία  αφήνει ο Μίκης Θεοδωράκης ως παρακαταθήκη στην πατρίδα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη συγκινητική στιγμή της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η χορωδία με το μαέστρο τους Μιχάλη Παπαπέτρου.

Μια άγνωστη αλλά εξίσου συγκινητική λεπτομέρεια είναι ότι ο ίδιος ο Θεοδωράκης στο ίδιο ακριβώς στούντιο είχε διευθύνει πάμπολλες φορές τη συγκεκριμένη χορωδία, καθώς υπήρξε και επί σειρά ετών και διευθυντής των μουσικών συνόλων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

 

 

-

Ο Μίκης Θεοδωράκης στην παρουσίαση του έργου του ‘’Διόνυσος’’ στο θέατρο Ορφέας. Φεβρουάριος 1985

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα