Η πιο θεαματική θερινή -αν όχι ετήσια- βροχή από «πεφταστέρια», οι διάττοντες Περσείδες, θα κορυφωθούν από απόψε τα μεσάνυχτα προς τα χαράματα της Τρίτης, στο νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.

Γιατί θα είναι ευκολότερο να τα παρατηρήσουμε από άλλες χρονιές

Επειδή, μάλιστα, υπάρχει Νέα Σελήνη στις 11 Αυγούστου, δηλαδή το φεγγάρι θα απουσιάζει από τον ουρανό, ο οποίος θα είναι σκοτεινός, θα είναι ευκολότερο να παρατηρήσει κανείς τα φετινά «πεφταστέρια», που θα ανταμείψουν όσους ξενυχτήσουν για να τα δουν (με αναμενόμενο ρυθμό 60 έως 70 την ώρα).

Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές».

Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ και πέρυσι έφθασαν κατά τόπους έως τα 200 μετέωρα την ώρα.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.

Περσείδες: 8 τραγούδια για τη βροχή των αστεριών!

«Ένα αστέρι πέφτει πέφτει»
Στίχοι: Γιώργος Σαμολαδάς
Μουσική: Απόστολος Καλδάρας

Όπως το τραγούδησε η Μάρθα Βούρτση στην ταινία «Απόκληροι της Κοινωνίας» (1965) του Απόστολου Τεγόπουλου. Πρωταγωνιστούσε η ίδια, ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο Στέφανος Στρατηγός, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Ανέστης Βλάχος, ο Κώστας Καζάκος, η Σπεράντζα Βρανά και ο Λαυρέντης Διανέλλος.

  «Γράψε στ’ αστέρια τ’ όνομά σου»

Ο Πασχάλης Αρβανιτίδης διασκευάζει το "Don't Let The Sun Catch You Crying" (1964) των Gerry and The Pacemakers και οι Olympians προσθέτουν ένα ακόμη ισχυρό βέλος στην «γοητευτική» φαρέτρα τους.