Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέλη Βυζαντιάδου

Από σύντροφοι, γονείς

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας από τη Νέλη Βυζαντιάδου
από webadmin
δημοσιεύτηκε28 November, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια
Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας. Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να παρουσιάσει ζητήματα που απασχολούν πολλούς και να προβληματίσει γόνιμα δίνοντας απαντήσεις και δημιουργώντας χώρο για περαιτέρω σκέψη. 
Κάθε δεύτερο Σάββατο η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - σύμβουλος ζεύγους Νέλη Βυζαντιάδου θα μοιράζεται μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες με στόχο τη δική μας προσωπική εξέλιξη. 
Ευχή του thessalonikilife.gr είναι να γίνουν αυτά τα άρθρα οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Νέλη Βυζαντιάδου

Από σύντροφοι, γονείς

Η Ελπίδα έγινε μητέρα πριν από λίγους μήνες και απολαμβάνει μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία ζωής για την οποία προετοιμαζόταν εδώ και καιρό... δεν θα άλλαζε με τίποτε το ρόλο της μητέρας αλλά προβληματίζεται έντονα για τις αλλαγές που έχουν προκύψει στη σχέση της με τον άντρα της... έχοντας δώσει προτεραιότητα στο ρόλο του γονιού, παραμέλησε άθελά της το ρόλο της συντρόφου και θέλει να περιορίσει τη ζημιά που έχει γίνει προτού αυτή επεκταθεί περισσότερο... αποφάσισε λοιπόν να ζητήσει τη βοήθεια μου προκειμένου να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πρόκληση να είναι μητέρα, σύζυγος, σύντροφος και γυναίκα...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γέννηση ενός παιδιού επηρεάζει πολύ τη ζωή ενός ζευγαριού τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Πρώτα από όλα από δύο γίνονται τρεις με οτιδήποτε συνεπάγεται αυτό σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, όπως αλλαγή στις ώρες ύπνου, αλλαγή στο γενικότερο πρόγραμμα της μέρας, περιορισμός του κοινού ελεύθερου χρόνου του ζευγαριού, αλλαγή στον προσωπικό χώρο ή/και χρόνο κάθε συντρόφου στο σπίτι, αλλαγή στα οικονομικά δεδομένα με αύξηση εξόδων και πολλά άλλα.

Τι άλλο σηματοδοτεί ο ερχομός ενός παιδιού στη ζωή του ζευγαριού; Ένα παιδί δοκιμάζει τις αντοχές των συντρόφων και αναδεικνύει συχνά προβλήματα που υπήρχαν μεταξύ τους προτού αυτό γεννηθεί. Ένα παιδί είτε φέρνει πιο κοντά τους δύο συντρόφους είτε τους απομακρύνει. Όταν συμβαίνει το τελευταίο είναι η απόδειξη μιας προβληματικής σχέσης του ζευγαριού που προυπήρχε της γέννησης του παιδιού. Αν για παράδειγμα ήταν μακριά και είχαν δυσκολίες στην επικοινωνία τους, δεν θα καταφέρουν να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει μέσα από το ρόλο του γονιού. Θα παραμείνουν μακριά ως σύντροφοι και υπάρχει ο κίνδυνος να σαμποτάρουν ασυνείδητα και το ρόλο του γονιού με αποτέλεσμα να συναντήσουν κι εκεί δυσκολίες.

Η γυναίκα που γίνεται μητέρα αφιερώνεται πολύ περισσότερο στο ρόλο του γονιού ενώ ο άντρας παραμένει επικεντρωμένος στο ρόλο του επαγγελματία ακόμα και μετά τη στιγμή που θα γίνει πατέρας. Αυτή η διαφορά πυροδοτεί συχνά εντάσεις στο ζευγάρι καθώς η γυναίκα θεωρεί ότι ο άντρας δεν την καταλαβαίνει και δεν αναγνωρίζει την κούραση που βιώνει μένοντας όλη μέρα στο σπίτι και μεγαλώνοντας το παιδί. Είναι τότε που οι δύο σύντροφοι αρχίζουν να νιώθουν μικρότερη ικανοποίηση από τη σχέση τους και αμφισβητούν είτε τον εαυτό τους είτε την ίδια τη σχέση. Κάποια ζευγάρια θα καταφέρουν, με ή χωρίς βοήθεια ειδικού, να ανανεώσουν τη σχέση τους και να έρθουν πιο κοντά ενώ κάποια άλλα θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι μαζί.

Μην ξαφνιαστείτε λοιπόν αν ανακαλύψετε ότι σας γεμίζει περισσότερο ο ρόλος του γονιού από αυτόν του συντρόφου και μην εκπλαγείτε αν βρείτε χαρακτηριστικά δικά σας ή του συντρόφου σας που έως εκείνη τη στιγμή αγνοούσατε. Μη φοβηθείτε τις εντάσεις και τις συγκρούσεις που ενδέχεται να προκύψουν και που οφείλονται κατά μεγάλη πιθανότητα στην κούραση και στην αλλαγή της καθημερινότητας. Να θυμάστε πως κάθε μεγάλη αλλαγή - και η γέννηση ενός παιδιού είναι μια μεγάλη αλλαγή - είναι μια πρόκληση και κάθε πρόκληση φέρνει στην επιφάνεια είτε τα αποθέματα δυνάμεων μιας σχέσης είτε τα ελλείμματά της.

Για να είναι πετυχημένη μια σχέση θα πρέπει και οι δύο σύντροφοι να προσπαθούν διαρκώς ώστε να διαχειρίζονται δημιουργικά και ουσιαστικά τις αλλαγές που συνδέονται με άγχος και φόβο για το άγνωστο. Ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξουν συνήθειες ή τρόπο ζωής για να υποδεχθούν μια νέα συνθήκη ζωής, όπως αυτήν του γονιού, οφείλουν να παραμείνουν συνεργάτες και να φροντίσουν τη σχέση τους. Κι αν θυμηθούμε τα λόγια του Κάρολου Δαρβίνου θα δούμε ποιες σχέσεις τελικά θα επιβιώσουν γιατί όπως ισχυρίζεται "Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές".

Νέλη Βυζαντιάδου

μαθήματα στη γλώσσα της αγάπηςΜπορείτε να διαβάσετε το καινούργιο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και με τίτλο:
Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης.
Μπορείτε επίσης να κάνετε την εγγραφή σας στο κανάλι μου για να βλέπετε βίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου.

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος καθώς αγαπούσε να ακούει τους ανθρώπους και να διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων τους. Σπούδασε Ψυχολογία και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Ψυχομετρία και τη Συμβουλευτική. Αργότερα πιστοποιήθηκε στο Λονδίνο ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Εργάστηκε για 10 χρόνια σε ψυχιατρικές δομές και τα επόμενα 20 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας γραφείο στο κέντρο της πόλης. Η τελευταία της εξειδίκευση ήταν στη Συμβουλευτική Ζεύγους με συνέπεια να βλέπει πολλά ζευγάρια που χρειάζονται υποστήριξη. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και επιστημονική υπεύθυνη του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας. Διεξάγει ομιλίες σε όλη τη χώρα και συντονίζει σεμινάρια αυτογνωσίας με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Τέλος εργάστηκε για 7 χρόνια στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια εκπομπών.